• Посилання скопійовано

Новий Звіт про контрольовані операції: аналіз змін від редакції

Мінфін наказом №242 оновив Звіт про контрольовані операції та Порядок його складання. Розглянемо, чому Звіт про КО зазнав змін та які вони

Новий Звіт про контрольовані операції: аналіз змін від редакції

Постійні представництва нерезидентів та ТЦУ

Із 1 січня 2018 року контроль за ТЦУ було поширено на господарські операції, що здійснюються між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні. Нагадаємо, що такі операції визнаються контрольованими за умови, що їх обсяг перевищує 10 млн грн. (за вирахуванням непрямих податків) за відповідний податковий (звітний) рік. При цьому сума річного доходу, який отримало постійне представництво нерезидента у звітному році, не має значення. Такі зміни у ПКУ були передбачені п. 5 р. І Закону №2245.

У зв’язку із цим оновленим Порядом заповнення Звіту про КО передбачено наступне.

Нововведення 1. у разі здійснення господарських операцій (у т. ч. внутрішньогосподарських розрахунків) між нерезидентом і його постійним представництвом в Україні у таблиці «Загальні відомості про контрольовані операції» та у Додатку «Відомості про особу, яка бере участь у контрольованих операціях» потрібно зазначати повне найменування нерезидента.

Нововведення 2. Додані коди для таких відносин при заповненні Звіту про КО:

  • код підстави віднесення таких господарських операцій до контрольованих – 050;
  • коди типу предмета операції – 208;
  • коди сторони операції – 145 (Нерезидент) та 146 (Постійне представництво нерезидента в Україні);
  • код ознаки пов'язаності особи:

для юридичних осіб:

 508 «Кінцевим бенефіціарним власником (контролером) таких юридичних осіб є одна і та сама фізична особа»;

 509 «Повноваження одноособового виконавчого органу таких юридичних осіб здійснює одна і та сама особа»;

для юридичної та фізичної осіб:

 515 «Фізична особа є кінцевим бенефіціарним власником (контролером) юридичної особи».

Нововведення 3. У разі зазначення у рядку «Код ознаки пов'язаності особи» коди 508, 509, то разом з додатком слід надати інформацію, яка заповнюється за встановленою формою. В інформації про пов'язаність осіб зазначається номер додатка, до якого вона надається. Робити це не потрібно, якщо у рядку вказується код 515 (п. 4 Порядку про заповнення Звіту про КО).

Нововведення 4. Якщо контрольовану операція здійснюють без контракту (договору), то в графах 7 і 8 додатка до Звіту вказують реквізити документа, на підставі якого проводили контрольовану операцію (п. 12 Порядку про заповнення Звіту про КО).

Нововведення 5. В графах 14 і 15 додатка до Звіту необхідно записувати дату проведення відповідної господарської операції (внутрішньогосподарських розрахунків), зокрема дату отримання фінансування поточної діяльності постійного представництва (абз. 2 п. 18 Порядку заповнення Звіту про КО).

Нововведення 6. Якщо нерезидент фінансує поточну діяльність постійного представництва в Україні в грошовій формі, у графі 16 додатка до Звіту проставляють «0». Якщо таке фінансування в грошовій формі є предметом контрольованої операції, то в графі 17 додатка до Звіту про КО потрібно записати суму фінансування у валюті операції (п. 20, п. 21 Порядку заповнення Звіту про КО).

 

Інші зміни

Зміна 1. Оскільки Держстатслужба своїм наказом від 29.12.2017 р. №360 внесла зміни у Класифікацію країн світу, затверджений наказом від 30.12.2013 р. №426 й з 2018 році тепер це Статистична класифікація країн світу (СККС) із оновленими назвами країни.

Тому у Порядку заповнення КО внесено зміни. Так відповідно при заповненні оновленої форми Звіту про КО слід користуватися оновленою Статистичною класифікація країн світу (СККС) із змінами.

Зміна 2. До таблиці «Загальні відомості про контрольовані операції» додано новий підсумковий рядок загальної суми контрольованих операцій із усіма контрагентами – «Разом».

Зміна 3. Оскільки до кодів ознаки пов'язаності особи внесено 3 додаткові коди – про що ми зазначали на початку, то змінилася нумерація цих кодів для інших КО.

Старий код 508 – тепер це 510; 509 – зараз 511; 510 – зараз 512; 511 – наразі 513; 512 – наразі 514; 513 – наразі 516; 514 – тепер 517; 515 – тепер 518.

Ці нові коди зазначені й у п. 4 Порядку про заповнення Звіту про КО при роз’яснені того як заповнювати рядок «Код ознаки пов'язаності особи». По суті тут нічого не змінилося просто тепер діють нові коди.

 

Перше застосування нової форми Звіту про КО

Відповідно до п. 3 коментованого наказу – цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування. Його було опубліковано в «Офіційному Віснику» №60 від 09.08.2019 р.

Відповідно до п. 46.6 ПКУ оновлені форми податкової звітності повинні застосовуватися для звітування за період, наступний за періодом їхнього офіційного опублікування. Тобто за правилами ПКУ вперше за оновленою формою звітувати з ТЦУ потрібно за 2019 рік до 1 жовтня 2020 року. Втім, як показує практика, податківці «закривають» очі на цю норму, та зазвичай просять звітувати вже за оновленою формою.

Втім, ці зміни, як ми зазначали на початку, були покликані тим, що з 2018 року ТЦУ було поширено на господарські операції, що здійснюються між нерезидентом та його постійним представництвом в Україні. А тому, вважаємо, що саме оновлену форму Звіт про КО слід подавати усім, хто мав КО протягом 2018 році при поданні Звіту про КО за 2018 рік до 01.10.2019 року.

Що робити тим, хто вже подав Звіт про КО – то, вважаємо, що штрафів за це не буде, а ось чи потрібно переподавати, то слід дочекатися офіційних роз’яснень із боку ДФС.

***

Читайте також:

Автор: Катерина Калашян

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»