• Посилання скопійовано

Мінфін проти продовження строку інформаційної кампанії про бенефіціарів

За позицією Мінфіну, запропоновані законопроєктом №5807 зміни не узгоджуються з міжнародними стандартами у сфері протидії відмиванню коштів, а його прийняття несе ризики для виділення Україні коштів в рамках макрофінансової допомоги ЄС

Мінфін проти продовження строку інформаційної кампанії про бенефіціарів

Ми вже писали, що незабаром ВРУ має розглянути законопроєкт №5807 щодо продовження строку подання інформації про бенефіціарів. 

Нагадаємо, що з 11 липня розпочалася кампанія з оновлення даних про бенефіціарів. Граничним терміном подання відповідних документів є 10 жовтня. А за порушення термінів подання інформації про бенефіціарів чекатиме накладення штрафу на керівника юридичної особи або особу, вповноважену діяти від імені юридичної особи (виконавчого органу), від 17 000 до 51 000 грн.

Проте 20 липня у ВРУ група народних депутатів зареєстрували законопроєкт №5807 «Про внесення змін до деяких законів України щодо зазначення та подання відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та структуру власності юридичної особи». Про це ми зазначали тут

Поки профільний комітет ВРУ ще не розглянув цей законопроєкт. Але Комітет з питань бюджету вже надав свій.

В його тексті наведено експертний висновок Мінфіну щодо цього законопроєкту.

Зокрема, на думку міністерства:

  • реалізація запропонованої законопроектом норми не дозволить контролюючим органам на практиці відмежувати юридичних осіб, які в порушення законодавчих вимог не бажають розкривати інформацію про свого кінцевого бенефіціарного власника, від юридичних осіб, у яких усі засновники є кінцевими бенефіціарними власниками, притягувати винних осіб до відповідальності за подання недостовірної інформації до єдиного державного реєстру та позбавить компетентні органи необхідної їм інформації про кінцевого бенефіціарного власника;
  • запропоновані законопроектом зміни не узгоджуються з міжнародними стандартами у сфері протидії відмиванню коштів, а його прийняття несе ризики для виділення Україні коштів в рамках макрофінансової допомоги ЄС та відповідно може негативно вплинути на подальші рішення міжнародних партнерів щодо виділення фінансової підтримки Україні;
  • реалізація положень законопроекту може призвести до зменшення надходжень державного бюджету від міжнародних фінансових організацій та ЄС залежно від практики застосування даної законодавчої ініціативи, а оцінити вплив законопроекту на показники бюджету неможливо через відсутність розрахунків. 

Загалом Мінфіном висловлюються зауваження до законопроекту і він не підтримується у запропонованій редакції.

Тепер будемо чекатимо рішення профільного Комітету ВРУ щодо цього законопроєкту.

 

Ще більше новин і аналітики від редакції «Дебет-Кредит» щодо подання інформації про кінцевих бенефіціарних власників: терміни, важливі нюанси, проблеми та штрафи – читайте за посиланням.

***

Читайте також: Профільний комітет ВРУ підтримав перенесення строків інформування про бенефіціарів

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»