• Посилання скопійовано

З 17 грудня діє оновлена декларація з податку на прибуток

Мінфін вніс незначні зміни до форми декларації з податку на прибуток підприємств та додатку ВП. Зокрема, для підприємств, які мають подавати аудиторський звіт разом з фінзвітністю після перевірки, з’явилась окрема графа. Але ДПС ще не висловилася - коли ж вперше застосувувати нову форму

З 17 грудня діє оновлена декларація з податку на прибуток

Наказом Мінфіну від 17.11.2021 р. № 601  внесено зміни до форми декларації з податку на прибуток. Зазначимо, що основний розділ декларації не змінився.

Тільки  у рядку 10 заголовної частини щодо особливих відміток з’явився окремий рядок для інвестора із значними інвестиціями та для цих же платників податку на прибуток додано два рядки в основному розділі декларації:

  • 03.1 Сума перевищення ціни, визначеної за принципом "витягнутої руки", над договірною (контрактною) вартістю реалізованих товарів (робіт, послуг) при здійсненні контрольованих операцій платником податку - інвестором із значними інвестиціями;
  • 03.2 Сума перевищення договірної (контрактної) вартості придбаних товарів (робіт, послуг) над ціною, визначеною за принципом "витягнутої руки", при здійсненні контрольованих операцій платником податку - інвестором із значними інвестиціями.

Відповідно змінився й зміст рядку 04. Тепер об'єкт оподаткування визнається за новою формулою: (рядок 02 + рядок 03 РІ + рядок 03.1 + рядок 03.2) (+, -).

Через появу нових рядків в основній частині декларації змінився й зміст додатку ВП. В нього також додані рядки 03.1 та 03.2 й викладено у новій редакції формулу рядку 04.

Але це не всі зміни.

Для підприємств, які мають подавати річну фінансову звітність разом з аудиторським звітом, яка підлягає оприлюдненню, у строк не пізніше 10 червня року, наступного за звітним, Мінфін вирішив впровадити у формі декларації відповідну графу для проставлення позначки щодо такого обов’язку. Перелік таких підприємств ми наводили тут.

Так у полі «Наявність поданих до Податкової декларації з податку на прибуток підприємств додатків - форм фінансової звітності» з’явилася окрема графа «Відмітка про обов'язок платника відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом».

За приміткою до цієї графи саме при складанні декларації з податку на прибуток підприємств за звітний рік у відповідній клітинці платником має зазначатися позначка про наявність обов'язку відповідно до Закону України "Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні" оприлюднювати річну фінансову звітність та річну консолідовану фінансову звітність разом з аудиторським звітом.

 

Коли вперше звітувати за оновленою формою декларації?

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. 17 грудня його було опубліковано в "Офіційному віснику" №96. Відповідно він набрав чинності з цієї дати.

Відповідно до п. 46.6 ПКУ оновлені форми податкової звітності повинні застосовуватися для звітування за період, наступний за періодом їхнього офіційного опублікування. Оскільки наказ буде опубліковано у грудні 2021 року, то вперше за оновленою формою декларації з податку на прибуток слід буде звітувати за І квартал 2022 року. Але позиція ДПС щодо цього поки невідома.

Зауважимо, що за 2021 рік платники податку на прибуток й так мають подавати оновлену форму декларації у редакції №317. Про це ми писали тут.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»