• Посилання скопійовано

Додаток ПП до декларації про прибуток – неочікувані помилки: «7 хвилин» з Вікторією Величко

Що змінилося в Додатку ПП? Як заповнити його при виплаті роялті нерезиденту? Чи заповнювати Додаток ПП за операціями з «нульовою» ставкою оподаткування?



Якщо в попередньому кварталі ви складали Додаток ПП до декларації з прибутку і вставляли там пільги, а зараз вважаєте, що у вас є пільгові операції, ще раз перегляньте, чи так вони називаються на сьогодні, чи ті самі номери мають. Чому? Бо додаток з пільгами змінився з 01.07.2021 р. 

Яка є типова помилка? Ви скажете: «Що там показувати, збитки неперекриті, якщо в цьому періоді був прибуток або це операція пільгова. Ну, все добре». А я зараз вам покажу іншу операцію. Наприклад, є договір з нерезидентом, якому виплачую дохід із джерелом походження з України. І ця операція була, наприклад, роялті. Яка ставка? 15%. Тож, коли я сплачую, наприклад, 35 тис. грн, то повинна помножити на 15%, відразу сплатити податок, а величину, яка залишається, перерахувати своєму нерезиденту. Але у мене є довідка про те, що він є резидентом своєї країни. Також є міжнародний договір з країною, звідки цей нерезидент, і в цьому договорі визначено, що по роялті ставка 5%. Отже, у вас буде роялті, нараховано 35 тис., ставка державна 15%, міжнародна 5%, то пільга скільки? 10%. Треба показувати у додатку ПП? Обов’язково. Тому якщо у вас є визначений рядок у додатку ПН за такою ознакою, то у вас буде таке саме у додатку ПП.

Дуже багато помилок трапляється, коли ви виплатили дохід нерезиденту з джерелом походження, за інжиніринг, рекламу, страхування, комісійні винагороди, будь що, що написано у статті 141.4 ПКУ. Ви сплатили цю суму, а податок не сплачували. Чому? Бо за міжнародним договором ставка 0. Не забувайте: навіть, коли ви не сплачували податок, все одно ви зобов’язані подати додаток ПН. А оскільки ви не сплачували податок, буде ще й додаток ПП. Тобто це те, що обов’язково треба показувати.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»