• Посилання скопійовано

НБУ підкоригував порядок відкриття спецрахунків для «нульового» декларування

2 жовтня запрацювали зміни до Положення про порядок відкриття та ведення поточних рахунків із спеціальним режимом використання в національній та іноземних валютах, банківських металах для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування

НБУ підкоригував порядок відкриття спецрахунків для «нульового» декларування

Нагадаємо, що з 1 вересня 2021 року запрацювало Положення про порядок відкриття та ведення поточних рахунків із спеціальним режимом використання в національній та іноземних валютах, банківських металах для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування. Про це ми писали тут.

І ось постановою від 30.09.2021 р. №97 Нацбанк уже вніс до нього зміни, які запрацювали з 2 жовтня 2021 року (з дня, наступного за днем опублікування постанови на вебсайті НБУ).

Зокрема, Положення доповнено нормою, згідно з якою банк має право з метою встановлення джерел походження коштів звертатися зі запитом до державних органів, державних реєстраторів, а також органів виконавчої влади, правоохоронних органів, які надають відповідь згідно з Порядком надання державними органами, державними реєстраторами на запит суб'єкта первинного фінансового моніторингу інформації про клієнта, затвердженим постановою КМУ від 21 жовтня 2020 року № 968.

Також змін зазнали додатки до Положення:

- додаток 1 тепер має назву "Анкета декларанта для цілей одноразового (спеціального) добровільного декларування";

- додаток 2 отримав назву "Заява декларанта про відсутність обмежень щодо одноразового (спеціального) добровільного декларування активів".

Також викладено у новій редакції абзац перший:

"Підписуючи цю заяву, я

________________________________________________________________________________

[прізвище, ім'я, по батькові (за наявності), номер (та за наявності - серія) паспорта громадянина України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (далі - РНОКПП) (не зазначається фізичною особою, яка через свої релігійні переконання відмовилася від прийняття РНОКПП та офіційно повідомила про це відповідний контролюючий орган і має відмітку в паспорті/запис в електронному безконтактному носії або в паспорті проставлено слово "відмова")]

________________________ повідомляю, що об'єкт декларування не належить до:"

Уточнено також, що підписуючи цю заяву, декларант надає згоду банку направляти запит та отримувати від ДПСУ інформацію про суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і суми утриманого з них податку на доходи фізичних осіб, а також суми нарахованого єдиного внеску, потрібну для цілей виконання банком вимог Закону №1539-ІХ.

***

Читайте також:

Усі новини на тему>>

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»