• Посилання скопійовано

Нацбанк запроваджує новий інструмент капіталізації банків

Новий інструмент розширить можливості для збільшення рівня капіталізації банківської системи

Нацбанк запроваджує новий інструмент капіталізації банків

Нацбанк запроваджує новий інструмент капіталу з умовами конверсії/списання. Він розширить можливості для збільшення рівня капіталізації банківської системи України та є першим кроком у реформуванні вимог до капіталу, запровадження яких заплановано на  2020 рік.

Основною характеристикою інструменту є здатність поглинати збитки банку («loss absorption mechanism») через конверсію або списання зобов’язань за таким інструментом за рахунок коштів інвесторів, а не за рахунок коштів інших кредиторів та держави.

Конверсію або списання зобов’язань за інструментом банк здійснює у разі настання тригерної події - зменшення рівня достатності основного капіталу банку (без врахування інструменту) нижче 6,25%.

Для здійснення конверсії кошти за інструментом спрямовуються на придбання простих акцій банку, що дозволить збільшити розмір статутного капіталу банку. У разі списання зобов’язань за інструментом банк отримає дохід, який «поглине» поточні збитки від його діяльності.

Новий інструмент є довгостроковим (строк залучення коштів – не менше ніж 50 років) та передбачає поступову амортизацію протягом 15 років до кінцевого строку погашення.

Інструмент наразі включатиметься до капіталу 1 рівня (основного капіталу) банку та після запровадження нових вимог до структури капіталу – до додаткового капіталу 1  рівня. Для включення інструменту до капіталу банк отримує дозвіл Нацбанку.

Вимоги до інструменту розроблені згідно з нормами законодавства ЄС, зокрема Регламенту (ЄС) № 575/2013 від 26.06.2013, додаткових Регламентів ЄС до нього та Директиви 2013/36/ЄС, які базуються на рекомендаціях Базеля ІІІ.

Новий інструмент впроваджується постановою Правління НБУ №148 «Про затвердження змін до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків України». Вона набере чинності з 27 грудня 2018 року.

***

Читайте також:

Усі новини на тему>>

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»