• Посилання скопійовано

ФОП отримує пенсію за вислугу років: чи треба сплачувати ЄСВ?

З 01.01.2021 р. звільняються від сплати за себе ЄСВ фізособи-підприємці, які отримують пенсію за вислугу років. Тобто у 2020 році таким ФОПам ще треба сплачувати ЄСВ, а от вже з 2021 року такого обов’язку не буде

ФОП отримує пенсію за вислугу років: чи треба сплачувати ЄСВ?

Коментар до ІПК ДПС від 12.10.2020 р. №4253/ІПК/99-00-04-05-03-06

Підприємці добре знають, що ті, хто отримує пенсію, звільнені від сплати ЄСВ за себе. Проте, чи поширюється це правило на випадок, якщо підприємець ще не досяг пенсійного віку, проте отримує пенсію за вислугу років? Платник податків попросив ДПС надати індивідуальну податкову консультацію щодо цього.

 

Відповідь податківців

У відповіді податківці звернулися до норм Закону №2464. Відповідно до п. 4 частини першої ст. 4 Закону №2464 платниками єдиного внеску є фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування.

Згідно з п. 3 частини першої ст. 7 Закону №2464 базою нарахування єдиного внеску для фізичних осіб–підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування є суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Окремо податківці навели норму частини четвертої ст. 4 Закону №2464. За нею фізичні особи – підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону №1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Тож зараз фізичні особи – підприємці, які отримують пенсію за вислугу років, проте не досягли пенсійного віку, сплачують єдиний внесок на загальних підставах.

А от відповідно до змін, внесених Законом №592 до Закону №2464 з 01.01.2021 р. звільняються від сплати за себе єдиного внеску фізичні особи – підприємці, які отримують пенсію за вислугу років.

Тобто у 2020 році ФОПам з пенсією за вислугу років ще треба сплачувати ЄСВ, а вже з 2021 року такого обов’язку не буде.

 

З якого моменту починається звільнення від сплати ЄСВ для пенсіонера?

У 2020 році діє правило, про яке говорять податківці у підкатегорії 201.04.02 «ЗІР».

Місяць набуття права на пенсію за віком або статусу особи з інвалідністю, або досягнення пенсійного віку, встановленого ст. 26 Закону №1058, за умови, що ФОП отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, ще належить до звітного періоду, за який сплачується єдиний внесок.

Тобто несплата ЄСВ починається вже з наступного місяця.  

 

Чи треба повідомляти ДПС про статус пенсіонера?

Повідомляти ДПС листом про набуття відповідного статусу пенсіонера або особи з інвалідністю не потрібно. Скоріш за все, таке ж правило діятиме і у випадку з пенсією за вислугу років з 2021 року.

Проте ті ФОП, яким призначено пенсію протягом року, подають до ДПС окрему форму звіту з ЄСВ, про що далі.

 

Щодо звітування з ЄСВ

Оскільки у 2020 році ФОПи-пенсіонери за вислугу років ще є платниками ЄСВ, то за цей рік слід скласти річний звіт з ЄСВ та подати його до ДПС.

За 2021 рік такого обов’язку у таких ФОПів вже не буде. Тому що ФОПи, які за законом не повинні сплачувати за себе ЄСВ, річний звіт не подають.

Якщо ФОП за 2021 рік помилково подасть такий звіт і визначить у ньому суму ЄСВ до сплати, на жаль, виправити цю помилку не зможе. І оскільки він самостійно визначив суму ЄСВ до сплати, то повинен буде цю суму сплатити до бюджету.

На цьому наполягають податківці у підкатегорії 201.09 «ЗІР»: «У разі самостійного визначення бази нарахування єдиного внеску фізичними особами – підприємцями, у тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, і які є пенсіонерами за віком або особами з інвалідністю, суми єдиного внеску підлягають сплаті на загальних підставах та не підлягають скасуванню».

А що як статус пенсіонера отримано посеред року? Тобто частину року ФОП мав сплачувати ЄСВ за себе, а частину – ні? В такому випадку за цей рік треба подати аж два звіти!

Звіт перший – про призначення пенсії. ФОП, яким протягом року призначено пенсію, подають Звіт з позначкою «призначення пенсії» за період до дати формування заяви на призначення пенсії. При цьому тип форми «початкова» не зазначається.

Наприклад, ФОП – платник єдиного податку у травні 2020 року досяг пенсійного віку (або набув статусу особи з інвалідністю) та подав тоді ж у травні відповідну заяву на призначення пенсії до органів Пенсійного фонду України.

Щоб повідомити податківців про призначення пенсії, такий ФОП подає до ДПС окремий звіт з ЄСВ. При цьому він заповнює титульний аркуш звіту за особистими даними платника, а в розділі 6 «Тип платника та період перебування (місяць)» ставиться позначка в графі «ФО на спрощеній системі оподаткування» зі зазначенням дати «з 01.01.2020 по 31.05.2020», у розділі 7 «Тип форми» з позначкою «призначення пенсії». У Таблиці 1 ФОП зазначає місяці нарахування ЄСВ з січня по травень включно зі зазначенням даних в колонках 2,3,4,5 та 6.

Цікаво, що чіткого строку подання такого звіту не встановлено. Податківці у своїх роз’ясненнях говорять лише про те, що цей звіт подається протягом року, у якому призначено пенсію. Те саме говорить і п. 10 розділу IV Порядку №435.

Звіт другий – за рік, у якому призначено пенсію.  Крім того, ФОП повинен подати і річний звіт з ЄСВ за період нарахування ЄСВ (у нашому прикладі – з січня по травень включно зі зазначенням даних в колонках 2,3,4,5 та 6), але з позначкою «початкова» в розділі 7 «Тип форми» титульного аркуша Звіту.

Ще раз наголошуємо: подання звіту з позначкою «призначення пенсії» не звільняє ФОП від обов’язку подання податківцям звіту зі зазначенням типу форми «початкова» або, навіть, «ліквідаційна», якщо ФОП після виходу на пенсію вирішить припинити підприємницьку діяльність.

Але це загальні правила при встановленні статусу пенсіонера.

Як це вплине на правила звітування пенсіонерів, які вже отримують пенсію за вислугу років у 2020 році, але будуть звільнені від ЄСВ з 2021 року – наразі роз’яснень немає, адже «перехідних» положень у Порядку №435 немає. Тому ФОП, які вже отримують пенсію за вислугу років, краще вже зараз  отримати від ДПС індивідуальну податкову консультацію з цього питання.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»