• Посилання скопійовано

З початку 2019 року припинило свою діяльність 167 000 ФОП

Станом на початок жовтня, 167 тисяч осіб припинили підприємницьку діяльність

З початку 2019 року припинило свою діяльність 167 000 ФОП

Станом на початок жовтня 167 тисяч осіб припинили підприємницьку діяльність. Про це УНН повідомили у Державній податковій службі України у відповідь на запит.

"Станом на 01.10.2019, загальна кількість фізичних осіб-підприємців, які припинили підприємницьку діяльність за даними Звіту "Про стан обліку платників", – 167 тисяч осіб", - повідомили у податковій службі.

При цьому, згідно з наданими даними, у 2018 році, підприємницьку діяльність припинили 196 тисяч осіб.

Раніше Президент України Володимир Зеленський прийняв низку рішень для посилення захисту бізнесу, серед яких: закон про посилення захисту бізнесу, основні положення якого передбачають посилення адміністративної відповідальності посадових осіб дозвільних органів за порушення вимог законодавства з питань видачі документів дозвільного характеру шляхом внесення змін і доповнення до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Зеленський також підписав указ про невідкладні заходи щодо забезпечення сприятливих умов для діяльності фізосіб-підприємців (ФОПів).

Водночас, зміни до Закону "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг (Закон № 128-IX від 20.09.2019) та зміни до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг (Закон № 129-IX від 20.09.2019), передбачають ширше запровадження касових апаратів.

Втім, під дію цих законів не підпадають платники єдиного податку, що належать до І групи, тобто чий річний дохід не перевищує 300 тисяч гривень. Крім того, покупець зможе подати скаргу на продавця, якщо не всі позиції відображені (деталізовані) у чеку. Тоді підприємцеві доведеться сплатити штраф.

Самі фізособи-підприємці невдоволені такими новаціями, адже доведеться купувати касові апарати, а це додаткові витрати. Крім того, підприємці не впевнені, що зможуть повною мірою користуватися смартфонами, як касовим апаратом, адже це потребує програмного забезпечення, роз’яснення від фіскальних органів та загалом готовність податківців до таких новацій. Також касові чеки це сувора звітність, що так само викликає невдоволення ФОПівців.

Джерело: УНН

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»