• Посилання скопійовано

Як змінити цільове призначення земельної ділянки?

Дозвіл на зміну цільового призначення земельної ділянки вже не потрібний

Як змінити цільове призначення земельної ділянки?

Бажаєте змінити цільова призначення земельної ділянки? Як це зробити розповідає директор Новоград-Волинського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Петро Пелешок. Відео дивіться за посиланням.

Усі землі України за основним цільовим призначенням поділяються на певні категорії (за нормами ст. 19 ЗКУ).

Всього на сьогодні існує дев’ять категорій земель:

  1. сільськогосподарського призначення (глава 5 ЗКУ);
  2. житлової та громадської забудови (глава 6 ЗКУ);
  3. природно-заповідного фонду та іншого природоохоронного призначення (глава 7 ЗКУ);
  4. оздоровчого призначення (глава 8 ЗКУ);
  5. рекреаційного призначення (глава 9 ЗКУ);
  6. історико-культурного призначення (глава 10 ЗКУ);
  7. лісогосподарського призначення (глава 11 ЗКУ);
  8. водного фонду (глава 12 ЗКУ);
  9. промисловості, транспорту, зв’язку, енергетики, оборони та іншого призначення (глава 13 ЗКУ).

У межах кожної категорії земель виокремлено декілька видів цільового призначення земель. Класифікація яких наразі затверджена наказом Держкомзему від 23.07.2010 р. №548.

На сьогодні дозвіл на зміну цільового призначення земельної ділянки вже не  потрібен. Для першого кроку необхідна нотаріально засвідчена заява на зміну цільового призначення земельної ділянки, підписана власником. Саме ця заява і буде підставою для розробки документації землеустрою щодо зміни цільового призначення землі.

Для розробки документації і землеустрою про зміну цільового призначення земельної ділянки необхідно звернутись в землевпорядну організацію, яка має у своєму штаті сертифікованих інженерів-землевпорядників, та укласти відповідний договір на розробку землевпорядної документації (документація із землеустрою щодо зміни цільового призначення земельної ділянки).

Розробка документації  із усіма погодженнями займає в середньому від 1-го до декількох місяців часу, протягом яких необхідно отримати додаткові вихідні дані, розробити документацію (скласти картографічні матеріали, креслення та ін.)

Розроблену документацію про  зміну цільового призначення необхідно погодити в наступних організаціях:

  • місцеве управління Держгеокадастру;
  • місцевий відділ архітектури та містобудування;
  • інші організації в окремих індивідуальних випадках.

Згідно постанови КМУ №208 «Про внесення змін до постанови КМУ від 31 серпня 2016 р. №580», «Деякі питання реалізації пілотного проекту із запровадження принципу екстериторіальності погодження проектів землеустрою щодо відведення земельної ділянки територіальними органами Державної служби з питань геодезії, картографії», набула чинності 1 травня 2020 року, розробник документації із землеустрою за принципом екстериторіальності за визначенням, подає документацію на погодження лише в електронній формі та через особистий кабінет.

Висновок про розгляд документації із землеустрою надсилається розробнику на електронну пошту, скріплений лише Електронним цифровим підписом і має містити GR-код.

Після отримання  позитивних висновків за результатами погодження, документація із землеустрою щодо зміни цільового призначення земельної ділянки передається на затвердження до органу місцевого самоврядування (селищної, сільської, міської ради народних депутатів) Орган місцевого самоврядування на черговій сесії приймає рішення про затвердження чи щодо відмови у затвердженні документації із землеустрою. Відмова у затвердженні документації із землеустрою може бути оскаржена в судовому порядку.

Тут також варто зазначити, що затвердження документації по земельній ділянці, яка знаходиться за межами населеного пункту, здійснюється районною державною адміністрацією.

Після затвердження, подаємо  документацію  щодо зміни цільового призначення земельної ділянки  державному кадастровому реєстратору до місцевого управління Держгеокадастру з метою внесення відомостей про зміну цільового призначення до Державного земельного кадастру (ДЗК).

Додатково до документації про  землеустрій  необхідно надати державному кадастровому реєстратору обмінний файл у форматі ХML, який містить певний перелік даних , що спрощують реєстратору внесення відомостей про земельну ділянку до Державного земельного кадастру.

Плату за внесення до земельного кадастру відомостей про зміну цільового призначення земельної ділянки скасовано.

Інформація про нове цільове призначення земельної ділянки  передається з Державного земельного кадастру в реєстр речових прав на нерухоме майно  без вашої участі автоматично.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Джерело: Безоплатна правова допомога

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»