• Посилання скопійовано

За відсутність дозволу на будівельні роботи відповідають замовник та підрядники

За виконання будівельних робіт без реєстрації відповідної декларації чи без відповідного дозволу притягненню до відповідальності підлягає не лише замовник, а й підрядники

За відсутність дозволу на будівельні роботи відповідають замовник та підрядники

Порядок виконання будівельних робіт, затверджений постановою КМУ від 13.04.2011 р. №466.

За загальним правилом, виконання будівельних робіт без відповідного документа, який дає право виконувати такі роботи, вважається самочинним будівництвом і тягне за собою відповідальність згідно із законом (п. 30 Порядку №466).

Коли йдеться про об'єкти I — III категорії складності (крім індивідуальних житлових будинків площею до 300 кв. м та господарських споруд), то виконання будівельних робіт на таких об'єктах здійснюється після реєстрації органом Держархбудконтролю декларації про початок виконання будівельних робіт. 

Виконання будівельних робіт на зазначених об'єктах без реєстрації декларації забороняється. Замовник несе згідно із законом відповідальність за виконання будівельних робіт без зареєстрованої декларації. 

У своєму Листі Держархбудінспекція звертає увагу, що за виконання будівельних робіт без реєстрації відповідної декларації чи без відповідного дозволу притягненню до відповідальності підлягає не лише замовник, а й підрядники (п. 3 Інформаційного листа ВГСУ від 22.01.2013 р. №01-06/84/2013).

Відповідальність за деякі порушення диференційовано залежно від категорії складності об'єкта будівництва.

Так, Закон України «Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності» за виконання будівельних робіт без реєстрації декларації про початок виконання таких робіт встановлює такі штрафи:

— на об'єктах I категорії складності — у розмірі 18 мін. зарплат;

— на об'єктах II категорії складності — у розмірі 36 мін. зарплат;

— на об'єктах III категорії складності — у розмірі 90 мін. зарплат.

Водночас це не адміністративне правопорушення, на що посилається в Листі Держархбудінспекція, а адміністративно-господарський штраф (Листи Держархбудінспекції від 17.05.2013 р. №40-19-2181, від 04.07.2013 р. №40-11-3218).

Відповідно до Порядку накладення штрафів за правопорушення у сфері містобудівної діяльності, затвердженого Постановою КМУ від 06.04.95 р. №244, штраф може бути накладено на суб'єктів містобудування протягом шести місяців з дня виявлення правопорушення, але не пізніше ніж через три роки з дня його вчинення (п. 13-1 Порядку №244). Слід також врахувати, що ця норма діє лише з 01.03.2012 р. (Постанова КМУ від 27.02.2012 р. №148).

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»