• Посилання скопійовано

Раді пропонують скасувати обов’язкове ліцензування діяльності зі зберігання пального для виробничих цілей

Законопроектом №2248 пропонується скасувати обов’язкове ліцензування господарської діяльності, пов’язаної зі зберіганням пального для виробничих цілей (не для переробки і продажу) для суб’єктів господарювання усіх форм власності

Раді пропонують скасувати обов’язкове ліцензування діяльності зі зберігання пального для виробничих цілей

Нагадаємо, що Закон №2628-VIII передбачає отримання ліцензії на зберігання пального всіма суб’єктами господарювання, які зберігають пальне. Під дію цього Закону підпадають всі підприємства і господарства які зберігають пальне, в тому числі і для власних потреб. В разі неотримання ліцензії для порушників передбачено штраф у розмірі 500 000 грн на господарство. 

21 липня 2019 року набрав чинності Закон №2744-VIII, яким до 31.12.2019 р. відтерміновано застосування штрафних санкцій до госпсуб′єктів у разі зберігання пального без наявності відповідної ліцензії.

Водночас ДРСУ надала роз’яснення, відповідно до якого, зберігання пального, яке використовується для власних виробничих цілей (не для переробки і продажу) не підлягає ліцензуванню. Тобто під час підготовки зазначеного нормативно-правового акту до голосування не були враховані зауваження ДРС, внаслідок чого підприємства вітчизняної агропромислової галузі стали заручниками непорозумінь між гілками влади в Україні.

Враховуючи те, що велика кількість суб’єктів господарювання не встигають своєчасно підготувати необхідний пакет документів, а також, прийнявши до уваги той факт, що  отримання ліцензії викликає негативну реакцію у сільгосптоваровиробників, які зберігають пальне для власних потреб з метою забезпечення продовольчої безпеки країни, необхідно терміново на законодавчому рівні вирішити зазначену проблему.

З огляду на це, 9 жовтня 2019 року колектив нардепів зареєстрував у Верховній Раді проект Закону №2248 "Про внесення змін до Закону України "Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів та пального" (щодо уточнення порядку отримання ліцензій на право оптової торгівлі пальним та зберігання пального)".

 

Законопроектом пропонується скасувати обов’язкове ліцензування господарської діяльності, пов’язаної зі зберіганням пального для виробничих цілей (не для переробки і продажу) для суб’єктів господарювання усіх форм власності. Відповідні зміни будуть до частини восьмої статті 15 Закону №481/95.

 

На думку нардепів, це дозволить суб’єктам господарювання, в першу чергу виробникам сільгосппродукції, оптимізувати свою діяльність для забезпечення продовольчої безпеки держави та зняти соціальну напругу в суспільстві.  

У разі прийняття цей Закон набере чинності з моменту оприлюднення.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Ліцензії і дозволи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Ліцензії і дозволи»