• Посилання скопійовано

Електронні довіреності будуть лише у додаток до паперових, - Дмитро Дубілет

Міністр КМУ Дмитро Дубілет розповів про переваги електронних нотаріальних довіреностей. Він сподівається, що вже найближчими тижнями відповідний законопроект буде поданий в Раду

Електронні довіреності будуть лише у додаток до паперових, - Дмитро Дубілет

Нагадуємо, що нещодавно міністр КМУ Дмитро Дубілет анонсував запровадження найближчим часом елекронних нотаріальних довіреностей.

21 листопада на своїй сторінці на Facebook він розповів про переваги таких довіреностей.

Наприклад, ви оформлюєте у нотаріуса довіреність. І крім того, що він вам дає її на стандартному паперовому бланку, він також вам надсилає pdf-файл (поштою, у мессенжер, на флешці) зі своїм накладеним електронним підписом. Для чого це? Дмитро Дубілет пояснює, що:

  • по-перше, це дуже зручно. Уявіть, що вам потрібно терміново передати довіреність в інше місто (або навіть просто в інший район). І замість того, щоб передавати паперовий бланк поштою або їхати кудись, ви просто скидаєте її, кому потрібно, поштою або в мессенжер!Наприклад, вам потрібно передати довіреність на авто, на представництво в суді, на нерухомість, на бізнес ... У всіх цих випадках електронний файл передавати зручніше, особливо, якщо питання термінове;
  • по-друге, файли з е-підписами безпечніші. Адже частина випадків рейдерства трапляються саме через підроблені бланки довіреностей. Можливо, в якийсь момент Мін'юст ухвалить, що для ризикових операцій паперові довіреності не підходять, а система прийматиме лише електронні. Це буде ще один крок у боротьбі з рейдерством;
  • по-третє, для впровадження цього рішення вже все є. У нотаріусів і так є е-підпис, вони і зараз можуть накладати його в пару кліків на будь-які файли. Треба лише змінити кілька рядків у законах і підзаконці. Саме цим Кабмін зараз займається з Мін'юстом та Нотаріальної палатою.

Поміж цим Дмитро Дубілет наголосив, що електронні довіреності (принаймні, на першому етапі) будуть лише у додаток до паперових.

Міністр сподівається, що найближчими тижнями вони зможуть подати відповідний законопроект у Парламент. Як тільки закон буде прийнято, електронні довіреності мають запрацювати вже наступного дня.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Держрегулювання/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»