• Посилання скопійовано

Від запровадження податку на виведений капітал ми не відмовимося ніколи, — Южаніна

Запровадження ПнВК в 2019 році призвело б до посилення навантаження на державний бюджет, яке вкупі з необхідністю погашення згаданих боргових зобов’язань призвело б до подвоєної негативної реакції як економіки, так і суспільства

Від запровадження податку на виведений капітал ми не відмовимося ніколи, — Южаніна

Перший раз про зміни у корпоративному оподаткуванні було згадано у законопроекті №3357. Хто не пам’ятає, нагадую, уряду було доручено протягом півроку (до 01.07.2017 р.) розробити та внести відповідний законопроект до Верховної Ради. При цьому його текст вже існував у законопроекті №3357, - повідомляє прес-служба Ніни Южаніної.

Свого часу ми як команда авторів цієї реформи, наголошували на тому, що найкращим часом для впровадження ПнВК був 2016 рік. Це був рік, коли економіка України, за нашими розрахунками, була цілком здатна витримати  тимчасові втрати бюджету, які об’єктивно супроводжують такі кардинальні зміни в корпоративному оподаткуванні, які передбачає ПнВК. Як показав час, наші розрахунки були обґрунтованими.

Однак позиція тодішнього керівництва Міністерства фінансів України  щодо питання ПнВК не лише вилилась у зволікання та затягування процесу доопрацювання законопроекту, а фактично призвела до гальмування його прийняття з економічних міркувань на сьогодні.

Час було втрачено, нині Україна стоїть перед серйозними економічними викликами, адже 2019 рік є піковим за виплатами за зовнішніми запозиченнями. Саме на цьому протягом минулого року наголошував Міжнародний валютний фонд, допомога якого Україні конче необхідна, щоб у 2019 році виконати свої боргові зобов’язання.

Запровадження ПнВК в 2019 році призвело б до посилення навантаження на державний бюджет, яке вкупі з необхідністю погашення згаданих боргових зобов’язань призвело б до подвоєної негативної реакції як економіки, так і суспільства та дискредитації самої ідеї нової системи корпоративного оподаткування як такої, яку б призначили причиною падіння економіки.  

Отже, від запровадження ПнВК ми не відмовимося ніколи, оскільки ПнВК з самого початку був і залишається дотепер частиною нашого комплексного плану реформування податкової системи. На сьогодні мова йде про вибір часу його прийняття і впровадження. І навіть МВФ, який раніше категорично заперечував будь-які кардинальні зміни корпоративного оподаткування в Україні, тепер, після низки непростих і дуже напружених робочих зустрічей, висловив свою відкритість до діалогу з цього питання.

Питання приймати чи не приймати ПнВК не стоїть. Однозначно приймати! Але над пошуком збалансованого спільного рішення щодо термінів прийняття ПнВК ми наполегливо працюватимемо з усіма зацікавленими сторонами цьогоріч.

***

Читайте також: 

Джерело: Сайт Ніни Южаніної

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»