• Посилання скопійовано

«Каса і РРО» №10(26) | 16.10.2019 р.

Двадцять шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО

«Каса і РРО» №10(26) | 16.10.2019 р.

Це – десятий у цьому році (і двадцять шостий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО.

За три тижні, які минули з часу написання попереднього листа, з’явилося багато нового та цікавого. А саме:

  • розкажемо, як округлювати зарплату у разі її виплати у готівці;
  • нагадаємо, що ВРУ розблокувала підписання законів щодо детінізації готівкових розрахунків;
  • з’ясуємо, що таке безготівкові і готівкові розрахунки;
  • проінформуємо, що на сайті ДПС з'явився новий банер «Новітні РРО»;
  • розповімо, кого з госпсуб'єктів зобов'яжуть приймати оплату платіжними картками;
  • дізнаємося, чи потрібен РРО у разі здійснення тільки безготівкових розрахунків через банк.

Гарного Вам читання!

***

 

Як округлювати зарплату у разі її виплати готівкою?
Фахівці НБУ у відповідь на запитання «який порядок буде з виплатою заробітної плати готівкою? Наприклад, якщо виплаті підлягає сума 5555.51 грн або 5555.57 грн» у коментарях до свого посту у Facebook: щодо округлення розрахунків надали таку рекомендацію:

 «Після 01 жовтня 2019 року при виплаті заробітної плати з кас підприємства радимо зазначати у видатковому касовому ордері або видатковій відомості суми виплат у сумах, кратних 10 копійкам.

Також рекомендуємо застосовувати практику нарахування сум заробітної плати з урахуванням частки у копійках як кредиторської/дебіторської заборгованості, що переходить на наступний місяць, що не викликає необхідності в округленні нарахованих сум».

 

Рада розблокувала підписання законів щодо детінізації готівкових розрахунків
За інформацією ВРУ, 3 жовтня депутати відхилили:

  • проект постанови №1073-П «Про скасування рішення Верховної Ради України від 20.09.2019 року про прийняття в цілому як закону України проекту закону про внесення змін до Податкового кодексу України про детінізацію розрахунків у сфері торгівлі та послуг (реєстраційний №1073 від 29.08.2019 року)». За нього проголосували 108 нардепів;

  • проект постанови №1053-1-П «Про скасування рішення Верховної Ради України від 20.09.2019 року про прийняття в цілому як закону України проекту закону про внесення змін до ЗУ "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг (реєстраційний №1053-1 від 06.09.2019 року)». За нього проголосували лише 102 депутати ВРУ.

Тож спікер ВРУ Дмитро Разумков зміг схвалити законопроекти №1053-1 та 1073 і передати їх на підпис Президенту Володимиру Зеленському.

 

Що таке безготівкові і готівкові розрахунки? Роз’яснює НБУ
НБУ у листі від 16.05.2019 р. №57-0007/26039 зазначив, що для проведення переказу можуть використовуватися кошти як у готівковій (формі грошових знаків), так і в безготівковій (формі записів на рахунках у банках).

Для платника ситуація така:

  • якщо він оплачує зі свого банківського рахунку (зокрема, і за допомогою платіжної картки) – це безготівковий розрахунок;

  • якщо ж він здійснює оплату готівкою (зокрема, шляхом унесення такої готівки до каси банку або небанківської фінустанови) – це готівковий розрахунок.

А ось для отримувача коштів НБУ у коментованому листі зазначає: зарахування коштів на рахунки торговців, незалежно від способу ініціювання цих переказів (або шляхом перерахування коштів з рахунка на рахунок, або внесення готівкових коштів для подальшого переказу за допомогою платіжних пристроїв) є безготівковими розрахунками. Про це ми докладно зазначали у своєму коментарі до наведеного вище листа НБУ.

 

На сайті ДПС з'явився новий банер – «Новітні РРО»
На офіційному веб-порталі ДПС розміщено новий банер «Новітні РРО», який містить актуальні матеріали та документи щодо застосування реєстраторів розрахункових операцій та новацій у вказаній сфері.

У банері також розміщено відповіді на питання, які найбільш цікавлять бізнес та громадськість.

Банер має такі підрубрики:

 

Кого з госпсуб'єктів зобов'яжуть приймати оплату платіжними картками?
9 жовтня Мінекономрозвитку оприлюднило проект постанови КМУ «Про затвердження вимог до суб’єктів господарювання щодо приймання електронних платіжних засобів в оплату за продані ними товари (надані послуги)». Завантажити текст можна тут.

Як зазначено в Аналізі регуляторного впливу проекту, відповідно до п. 14.19 Закону «Про платіжні системи та переказ коштів в Україні» суб’єкти господарювання зобов’язані забезпечити можливість здійснення держателями електронних платіжних засобів розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням електронних платіжних засобів.

Про це та про те, хто насамперед має встановити платіжні термінали, читайте ось тут.

 

Здійснюєте тільки безготівкові розрахунки через банк? РРО не потрібен
Луганські податківці навели норму п. 1.4 глави 1 Інструкції №22. За нею безготівкові розрахунки – це перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки отримувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізосіб коштів, унесених ними готівкою в касу банку, на рахунки отримувачів коштів. Ці розрахунки проводяться банком на підставі розрахункових документів на паперових носіях чи в електронному вигляді.

Згідно з п. 12 ст. 9 Закону про РРО, реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються, якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (оптова торгівля тощо).

Тож у разі проведення розрахунків у безготівковій формі РРО не потрібен.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему каси та РРО ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит».

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Каса і РРО

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Каса і РРО»

  • «Каса і РРО» № 02 (73) | 14.03.2024 р.
    Сімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    14.03.2024262
  • «Каса і РРО» № 01 (72) | 01.02.2024 р.
    Сімдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    01.02.2024143
  • «Каса і РРО» № 12 (71) | 20.12.2023 р.
    Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    20.12.2023145
  • «Каса і РРО» № 11 (70) | 16.11.2023 р.
    Сімдесятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    16.11.20232972
  • «Каса і РРО» № 10 (69) | 11.10.2023 р.
    Шістдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена готівковим розрахункам та РРО
    11.10.20231 350