• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №02(78) | 10.02.2021 р.

Сімдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №02(78) | 10.02.2021 р.

Це – другий з початку року (і сімдесят восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • проінформуємо про оновлення старих форм звітів з ЄСВ;
  • зазначимо, які особливості звітування з ЄСВ у 2021 році;
  • розповімо, як подавати звіт неприбуткових організацій за 2020 рік;
  • наведемо правила заповнення декларації з податку на нерухомість за 2021 рік;
  • зауважимо, що Звіт про осіб з інвалідністю знову змінився;
  • наголосимо, що вже скоро з’явиться форма структури власності;
  • з’ясуємо, як подати декларацію з плати за землю за 2021 рік.

Гарного вам читання!

 

***

Вже скоро з’явиться форма структури власності: проєкт Мінфіну
1 лютого 2021 року нарешті з’явився текст проєкту наказу Мінфіну (завантажити), який містить Положення про структуру власності. Детальний аналіз будемо розглядати в окремій аналітиці.

Зауважимо, що після появи наказу він має пройти всі стадії реєстрації та офіційного опублікування і тільки після цього набере чинності та дасть старт компанії з оновлення інформації про власників в ЄДР (реєстрації кінцевих бенефіціарів).

Але станом на 9 лютого 2021 року у юросіб ще не має обов'язку подавати відомості до ЄДР.

Мінфін розробив тільки положення про структуру власності та буде опубліковувати зразки її схематичного зображення на своєму сайті. Тобто кожна юрособа буде самостійно розробляти свою структуру на підставі цих зразків. При цьому у проєкті Положення зазначені обов'язкові дані структури: це повна інформація щодо всіх бенефіціарів та опис здійснення вирішального впливу на підприємство.

Про появу наказу та подальші дії юросіб, ми розповімо в окремій новині за фактом затвердження наказу.

 

Особливості звітування з ЄСВ у 2021 році: роз'яснює ДПС 
На початку лютого податківці наголосили, що чинні форми звітності з єдиного внеску, затверджені наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. №435, є окремою звітністю з єдиного внеску та не можуть відповідати вимогам законодавчих змін щодо єдиної звітності.

Таким чином, з метою уникнення правової колізії щодо існування декількох форм звітності з відображення сум нарахованого єдиного внеску зазначені вище форми звітності мають бути скасовані.

Наразі Мінфін направив до Міністерства юстиції України на державну реєстрацію наказ Мінфіну від 28.12.2020 р. №814, що передбачає скасування наказу №435 (зі змінами), який на сьогодні проходить процедуру державної реєстрації.

Про це та про те, за які періоди слід використовувати старі форми звітів з ЄСВ – читайте у нашій новині.

 

Звіт про осіб з інвалідністю знову змінився
Мінсоцполітики внесло зміни до форми Звіту №10-ПОІ та Інструкції щодо її заповнення. Це передбачено наказом від 18.12.2020 р. №821 (зареєстрований в Мін'юсті від 29.01.2021 р. за №115/35737).

Зокрема, змінюється:

1. Слова "Місцезнаходження/Місце проживання" замінено словом "Місцезнаходження", а слова "підпис керівника (власника) та/або осіб, відповідальних за заповнення форми звітності" - словами "підпис керівника (власника)";

2. У розділі "Кількість працівників та фонд оплати праці":

  • слова "Місце проживання" замінено словами "Фактично проживають";
  • у позиції "Середньооблікова кількість штатних працівників облікового складу, осіб" графи 2 - 13 доповнено знаком "ґ";
  • у рядках 05, 06 слова "тис. грн (з одним десятковим знаком)" замінено словом "грн".

3. У додатку до форми слова "підпис керівника (власника) та/або осіб, відповідальних за заповнення форми звітності" замінено словами "підпис керівника (власника)".

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Станом на 09.02.2021 р. не опублікований. 

Тому наразі ще діє стара форма звіту. Саме її слід застосовувати для подання звіту за 2020 рік до дати набрання чинності наказу №821. Після цієї дати доведеться звітувати за новою формою. Останній день для звітування - 1 березня 2021 року.

 

З 1 лютого звітувати з ЄСВ тільки за оновленими формами
Волинські податківці наголосили, що з 01.02.2021 року звіт з ЄСВ подається у редакції, затвердженій наказом Мінфіна від 05.11.2020 р. №670 (новий формат 13 версії).

При поданні з 01.02.2021 року звіту за формами, відмінними від форм, встановлених наказом №670, їх приймання та опрацювання здійснюється відповідно до вимог нормативно-правових актів, щодо подання звіту за нечинними формами.

Про появу бланків на нашому сайті ми писали тут, про оновлення форматів всіх форм звітності з ЄСВ – ось тут.

 

Наостанок – три аналітики від «Дебету-Кредиту»
Чи всі неприбутківці за 2020 рік мають подати Звіт про використання доходів? Як заповнювати рядки щодо доходів та витрат? Як показати отримання благодійної допомоги та її використання? Як зазначити повернення гуманітарної допомоги? Про це ми писали тут.

Хоча декларація з податку на нерухомість і не змінила своєї форми, не зайвим буде пригадати основні правила та нюанси її складання.  Про це читайте тут.

Юрособам також слід подбати про подання декларації з плати за землю за 2021 рік. Які правила її складання та подання? В які строки слід відзвітувати? Про це ми зазначали тут. 

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на лютий 2021 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»