• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №03(79) | 02.03.2021 р.

Сімдесят дев'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №03(79) | 02.03.2021 р.

Це – третій з початку року (і сімдесят дев’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло три тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • розкажемо, що незабаром в нові декларацію з ПДВ та ПН знову внесуть зміни;
  • повідомимо про оновлення «Єдиного вікна подання електронної звітності»;
  • дізнаємося, що буде за неподання єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ;
  • поговоримо про поточні зміни до декларації з ПДВ;
  • з’ясуємо, які правила подання додатку 4ДФ діють у разі наявності відокремленого підрозділу;
  • зауважимо, що з 19 лютого діє форма звіту в розрізі країн міжнародної групи компаній;
  • підкреслимо, що за новою формою декларації акцизного податку вперше звітуватимемо за березень 2021 року

Гарного вам читання!

 

***

Незабаром в нові декларацію з ПДВ та ПН внесуть зміни
Нагадаємо, що з 1 березня почала діяти нова форма декларації з ПДВ у редакції наказу Мінфіну від 02.12.2020 р. №734. Про це ми писали тут.

І ось 23 лютого на сайті ДПС було оприлюднено проєкт наказу Мінфіну "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України". Ним пропонується знову затвердити нові редакції:

  • податкової накладної (завантажити) та РК до нього (завантажити);

  • декларації з податку на додану вартість (завантажити) з додатками;

  • уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з податку на додану вартість у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок (завантажити);

  • розрахунку податкових зобов’язань, нарахованих отримувачем послуг, не зареєстрованим як платник податку на додану вартість, які постачаються нерезидентами, у тому числі їх постійними представництвами, не зареєстрованими платниками податків, на митній території України (завантажити).

Розроблено проєкт наказу відповідно до вимог ПКУ з урахуванням змін, внесених законами №962-ІХ та № 1115-ІХ  щодо пільгових ставок ПДВ для СГ сфери туризму, культури та окремих с/г товарів (про це ми зазначали тут).

 

ДПСУ оновила «Єдине вікно подання електронної звітності»
22 лютого ДПСУ оприлюднила оновлення до версії 1.29.5.0 спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» станом на 19.02.2021 р.

Зокрема, на виконання вимог наказу Мінфіну від 21.10.2020 р. №629 «Про затвердження Змін до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість» додано нові версії документів:

  • F/J 1300406 – Запит про отримання довідки з реєстру платників податку на додану вартість за формою №1-ЗДР;

  • F/J 1400406 – Довідка з реєстру платників податку на додану вартість за формою №2ДР.

Крім того, 26 лютого «Єдине вікно» оновлено до версії 1.29.6.0. У ній додано нові версії податкової накладної (F/J 1201011) та РК до неї (F/J 1201211). А також оновлену форму декларації платника ЄП 4 групи (J0103804) та деякі форми статзвітності.

 

Що буде за неподання єдиної звітності з ПДФО, ВЗ та ЄСВ?
Податківці у підкатегорії 103.26 «ЗІР» наголосили, що неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не в повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками єдиної звітності та в окремих випадках у разі наявності помилок щодо даних фізосіб, – тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 грн (повторне порушення протягом року – 2040 грн).

Крім того, застосовується адміністративна відповідальність у вигляді попередження або накладення штрафу на посадових осіб підприємств, а також ФОПів у розмірі від двох до трьох (від 34 до 51 грн) (повторне порушення – від 51 до 85 грн).

Зауважимо, що наразі й до 30 квітня продовжує діяти карантин. Відповідно фінансових штрафів за вищенаведені порушення не буде. Але адмінштраф залишається.

Про це ми писали тут.

 

З 19 лютого діє форма звіту в розрізі країн міжнародної групи компаній
Мінфін наказом від 14.12.2020 р. №764  затвердив:

  • форму Звіту в розрізі країн міжнародної групи компаній;

  • Порядок заповнення Звіту в розрізі країн міжнародної групи компаній.

Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування, яке відбулося в "Офіційному віснику" від 19.02.2021 р. №13. Відповідно ця форма звіту почала діяти з 19 лютого.

Звіт подається, якщо сукупний консолідований дохід міжнародної групи компаній, в яку входить платник податків, за фінансовий рік, що передує звітному року, перевищує еквівалент 750 мільйонів євро та за наявності однієї із обставин:

  1. платник податків є материнською компанією міжнародної групи компаній;

  2. материнська компанія міжнародної групи компаній уповноважує платника податків - резидента України на подання звіту у розрізі країн до контролюючого органу;

  3. відповідно до вимог законодавства місцезнаходження материнської компанії міжнародної групи компаній подання Звіту від такої міжнародної групи компаній не вимагається, і при цьому материнська компанія такої групи не уповноважує іншого учасника міжнародної групи на подання Звіту в іншій іноземній юрисдикції, де передбачене його подання;

  4. між Україною та відповідною іноземною юрисдикцією розташування материнської компанії міжнародної групи компаній або іншого учасника цієї групи, уповноваженого материнською компанією такої групи на подання звіту у розрізі країн, підписаний міжнародний договір, що передбачає можливість здійснення обміну податковою інформацією, але не набув чинності порядок обміну звітами у розрізі країн або наявні факти систематичного невиконання такого порядку.

 Про це докладніше читайте ось тут.

 

Подаємо єдину звітність за відокремлений підрозділ: що зазначити в додатку 4ДФ? 
Згідно з п. 3 розд. ІІ Порядку Розрахунок подається до контролюючих органів за основним місцем обліку.

У разі якщо відокремлений підрозділ юридичної особи не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок до бюджету та який не має окремого балансу і самостійно не веде розрахунки із застрахованими особами для сплати єдиного внеску на небюджетні рахунки, то Розрахунок за такий підрозділ подає юридична особа до контролюючого органу за основним місцем обліку.

Якщо Розрахунок подається податковим агентом за його відокремлений підрозділ, то у рядку 032 заголовної частини Розрахунку зазначається код Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (далі – Кодифікатор) за місцезнаходженням відокремленого підрозділу платника податку (п. 1 розд. ІІІ Порядку).

Тож  юридична особа у додатку 4ДФ до Розрахунку, який подає за відокремлений підрозділ не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок до бюджету, відображає інформацію по військовому збору. Про це все ми писали тут.

 

За новою формою декларації акцизного податку вперше звітуватимемо за березень 2021 року
Про появу нової форми декларації з акцизного податку ми повідомляли тут. Цю форму затверджено наказом від 08.12.2020 р. №747

Наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування, яке відбулося 16.02.2021 р. (в «Офіційному віснику України» №12).

Враховуючи норми ч. 2 п. 46.6 ПКУ, особи, визначені ст. 212 ПКУ як платники акцизного податку, вперше подаватимуть декларацію акцизного податку за зміненою формою за березень не пізніше 20 квітня. На цьому наголосила й ДПС.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Наказом №734 Мінфін оновив форми декларації з ПДВ, уточнюючого розрахунку до неї, а також вніс зміни до порядку заповнення звітності з ПДВ. Що принесли ці зміни та коли будемо звітувати з ПДВ за новими формами? Про це читайте тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на березень 2021 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»