• Посилання скопійовано

Життя дрібному бізнесу обіцяють спростити

На 5-ту та 6-ту групу «спрощенців» чекають новації. Податківці планують зменшити розмір зборів єдиного податку. Для цього навіть написали профільний законопроект. А от для перших двох груп суттєвих змін не буде. Юристи кажуть: дарма

Податківці взялися спрощувати підприємцям життя. Це стосується платників єдиного податку. Зокрема, тих, які працюють у 5-й та 6-й групах. Для них ставки планують зменшити до 5 та 7%.
Нині вони відраховують 7 та 10% відповідно. Крім того, для цих категорій бізнесу скасують усі обмеження щодо кількості найманих працівників. Відповідні зміни до Податкового кодексу податківці розробили спільно з Міністерством фінансів.
Олександр Охріменко, економіст: «Буде легально платити 5 чи 7% — що йому по бізнесу. Там будуть працювати всі його працівники, які у нього працюють. Тому що він просто їх узаконить. І йому не треба буде думати ні про конвертацію, ні про якісь махінації. Він заплатить ці відсотки, і все. Тобто фактично створюється офшорна зона».
Юристи не надто задоволені. Мовляв, ці дві групи в Україні є досить нечисленні. І переписувати Податковий кодекс заради них — справа не нагальна.
Натомість кажуть: необхідно звернути увагу на «спрощенців» 1-ї та 2-ї категорії. Бо їх — чи не найбільше. До того ж саме ці підприємці активно поповнюють бюджет. Так, столичний малий бізнес за останні 8 місяців додав до скарбниці 84 млн грн. Єдині зміни для них — не щоквартальний, а щорічний звіт.
Лариса Антощук, юрист з питань оподаткування: «Перша група, очевидно, потребувала б таких умов, щоб вони взагалі не платили податків. Це мікробізнес так званий. Без його функціонування в Україні зараз дуже б важко було. Це ті, хто ремонтує взуття, ті, хто здійснює ремонт і пошив одягу. Елементарні речі, які забезпечують функціонування суспільства».
А от 3-й групі без касових апаратів працювати категорично заборонять. Зокрема, це стосуватиметься магазинів та бутіків класу «люкс» — тих, хто продає цінні годинники, ювелірні вироби чи дорогу побутову техніку.
До речі, цей бізнес забезпечує 70% надходжень до бюджету серед усіх «спрощенців». З початку року вони заплатили 196 млн грн єдиного податку.
Олена Лоскун, Юрій Макарчук

Джерело: Телеканал UBR

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»