• Посилання скопійовано

Зі спрощеної на загальну: нюанси оподаткування податком на прибуток та реєстрації платником ПДВ

ДФСУ розповіла про визначення доходу та оподаткування податком на прибуток та ПДВ операцій у разі переходу зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему

Зі спрощеної на загальну: нюанси оподаткування податком на прибуток та реєстрації платником ПДВ

ДФСУ у листі від 04.05.2016 р. №9975/6/99-99-15-02-02-15 зазначила:

1) Щодо визначення доходу та оподаткування податком на прибуток операцій у разі переходу зі спрощеної системи оподаткування на загальну

Розділом ІІІ  та підрозділом 4 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ не передбачено коригування фінансового результату до оподаткування по операціях, які здійснені у період перебування на спрощеній системі оподаткування.

А це означає, що перехідна операція буде оподатковуватися двічі.

І ось чому. При отриманні авансу на спрощеній системі платник єдиного податку визнав дохід та оподаткував його єдиним податком.

Оскільки не має винятків, то доходи та витрати платника податку на прибуток за відвантажені товари, виконані роботи, надані послуги після переходу на загальну систему оподаткування, щодо яких отримано попередню оплату на спрощеній системі оподаткування, враховуються при визначенні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухгалтерського обліку.

Відповідно до п. 5 П(С)БО 15 «Дохід» дохід  визнається  під час збільшення активу або зменшення зобов'язання. При цьому згідно з п. 6 цього ж П(С)БО перерахований аванс не визнається доходом. 

Тож при відвантаженні товару після переходу на загальну систему у такого постачальника  буде визнано дохід та витрати за правилами бухобліку. У разі отримання прибутку від такого постачання у платника податку на прибуток буде виникати об'єкт оподаткування податком на прибуток.

 

2) Щодо порядку реєстрації особи як ПДВ у разі переходу зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему оподаткування

Якщо в особи, що переходить зі спрощеної системи оподаткування на загальну систему, на дату такого переходу загальна сума від здійснення операцій із постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню ПДВ, протягом останніх 12 календарних місяців сукупно перевищувала 1 млн грн (у тому числі включаючи період перебування на спрощеній системі оподаткування), така особа повинна не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід на загальну систему оподаткування, подати до контролюючого органу Заяву та відповідно зареєструватись як платник ПДВ.

При цьому будь-яка особа, яка підлягає обов'язковій реєстрації як платник ПДВ у випадках та порядку, передбачених ст. 183 ПКУ, та не подала до контролюючого органу Заяву, несе відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ на рівні зареєстрованого платника ПДВ без права нарахування податкового кредиту та отримання бюджетного відшкодування податку.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Державна фіскальна служба України

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»