• Посилання скопійовано

Інвентаризація у приватного підприємця - обов'язкова чи ні?

Чи зобов’язана фізична особа – підприємець проводити інвентаризацію?

Інвентаризація у приватного підприємця - обов'язкова чи ні?

ДФС у Львівській області зауважує, що на сьогодні відсутні нормативні вказівки щодо порядку організації, строків, вимог до документального оформлення інвентаризації товарно-матеріальних цінностей для фізосіб-підприємців.

Однак, Податковий кодекс України має чіткі вказівки про те, що у платників податків (в т.ч. фізичних осіб –підприємців) може бути проведена інвентаризація товарно-матеріальних цінностей.

Так, згідно з пп. 20.1.9 ПКУ контролюючі органи мають право вимагати під час проведення перевірок від платників податків, що перевіряються, проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки.

Фізособа – підприємець під час проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки може використовувати зразки форм первинних документів, які передбачені для використання юридичними особами.

 

Від редакції: Дійсно норма пп. 20.1.9 ПКУ поширюється на всіх платників податків. 

Нагадаємо, що ст. 10 Закону про бухоблік вказано, що для забезпечення достовірності даних бухгалтерського обліку та фінансової звітності підприємства зобов'язані проводити інвентаризацію активів і зобов'язань, під час якої перевіряються і документально підтверджуються їх наявність, стан і оцінка. 

 

Щодо підприємців-"єдинників"

За ст. 296 ПКУ  фізособи-"єдинники" повинні вести Книги обліку доходів (І, ІІ та ІІІ групи, які не є неплатниками ПДВ) або Книгу обліку доходів та витрат (ІІІ група - платник ПДВ). Тобто вони не зобов'язані вести бухоблік й відповідно проводити інвентаризацію.

Теоретично такий підприємець може для себе провести інвентаризацію, але тільки якщо він веде облік товарів та іншого майна в грошових одиницях і поштучно. При цьому рішення, коли і яким чином її проводить, він приймає на свій розсуд. 

Детальніше про те, які документи мають бути у "єдинників" та що будуть вимагати податківці при перевірці читайте  у аналітиці>>> 

 

Щодо підприємців на загальній системі

За п. 177.10 ПКУ фізособи-підприємці зобов'язані вести Книгу обліку доходів і витрат та мати підтверджуючі документи щодо походження товару. Тобто ст. 177 ПКУ не встановлено обов'язку та порядку проведення інвентаризації.

Але, грунтуючись на обов'язку ведення Книги обліку доходів та витрат (в т.ч. собівартості реалізованих товарів)  та наявності підтверджуючих документів щодо походження товару, податківці зможуть довести, що фактично інвентаризацію обігу товарів (надходження та продаж) вони мають провести.

Для тих підприємців, які мають на меті провести інвентаризацію, особливості її проведення для підприємств розглянуто тут>>> 

Джерело: ДФС у Львівській області

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»