• Посилання скопійовано

ДФС про особливості сплати єдиного податку у 2017 році

У новому листі податківці, серед іншого, роз'яснили, чи потрібно сплачувати авансові внески з єдиного податку в разі відсутності доходу

ДФС про особливості сплати єдиного податку у 2017 році

Ставки єдиного податку у 2017 році

ДФС у м. Києві у листі від 06.01.2017 р. № 147/Б/26-15-13-02-15 зазначила, що до 01.01.2017 р. ставки єдиного податку встановлювалися у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, та у відсотках до доходу (відсоткові ставки).

З 01.01.2017 року до ст. 293 ПКУ внесено зміни. Таким чином,  ставки єдиного податку тепер встановлюються для платників:

I групи - у відсотках (фіксовані ставки) до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року;

II групи - у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року,

III групи - у відсотках до доходу.

Фіксовані ставки єдиного податку з 01.01.2017 р. встановлюються сільськими, селищними, міськими радами або радами об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом та перспективним планом формування територій громад, для фізичних осіб -підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць:

  • для I групи – у межах до 10% розміру прожиткового мінімуму (160 грн);
  • для II групи - у межах до 20% розміру мінімальної заробітної плати (640 грн).

Відсоткова ставка ЄП для платників єдиного податку III групи встановлюється у розмірі:

  • 3% доходу - у разі сплати ПДВ згідно з ПКУ;
  • 5% доходу - у разі включення ПДВ до складу єдиного податку.

 

Порядок нарахування та строки сплати єдиного податку

Відповідно до п. 295.1 ПКУпідприємці - платники єдиного податку I і II груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. Такі платники єдиного податку можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.

Нарахування авансових внесків для "єдинників" I і II груп здійснюється контролюючими органами на підставі заяви такого платника єдиного податку щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності.

Платники єдиного податку III групи сплачують ЄП протягом 10 календарних днів після граничного строку подання податкової декларації за податковий (звітний) квартал (п. 295.3 ПКУ).

Окрім того, платники єдиного податку I і II груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів, за умови подання заяви до контролюючого органу щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності.

 

 

ПКУ не передбачено звільнення від сплати авансових внесків з ЄП у разі відсутності доходу від підприємницької діяльності фізособою – підприємцем - платником єдиного податку (першої та другої груп)

 

Для "єдинників" третьої групи база оподаткування визначається п. 293.3 ПКУ. При цьому сплата єдиного податку проводиться за наявності отриманих доходів. Тобто у разі відсутності доходу - відсутні підстави для нарахування та сплати єдиного податку.

У разі припинення платником єдиного податку провадження господарської діяльності ПЗ зі сплати єдиного податку нараховуються такому платнику до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому до контролюючого органу подано заяву щодо відмови від спрощеної системи оподаткування у зв’язку з припиненням провадження господарської діяльності або анульовано реєстрацію за рішенням контролюючого органу на підставі отриманого від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності.

***

Докладно про зміни для платників єдиного податку читайте в аналітичній статті від редакції>>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФС у м. Києві

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»