• Посилання скопійовано

Особлива ставка ЄП 2% та ПДВ: практика застосування

Коли платник ПДВ переходить на ЄП за ставкою 2%, його реєстрація платником ПДВ призупиняється. Такий платник не нараховує податкові зобов’язання з ПДВ, не може реєструвати ПН і не звітує з ПДВ. Але це не означає, що його статус платника ПДВ анульовано

Особлива ставка ЄП 2% та ПДВ: практика застосування

Про єдиний податок третьої групи за ставкою 2% ми вже не раз писали:

Що змінилося для спецгрупи єдиного податку з 5 квітня: аналіз від редакції.

З 16 квітня ще більше осіб зможуть обрати 2% ЄП: аналіз Закону №2173.

Також у нас є цілий спецвипуск для платни.ків ЄП за ставкою 2%.

В цьому матеріалі розглянемо практичні питання, які виникають у тих платників ЄП за ставкою 2%, які раніше були платниками ПДВ.

 

Перехід платника ПДВ на ЄП за ставкою 2%

Щоб перейти на ЄП за ставкою 2%, потрібно подати заяву про застосування спрощеної системи за діючою формою, і зазначити там групу та ставку ЄП. В даному випадку це буде третя група і ставка 2%.

Для заяви на ЄП за ставкою 2% діють особливі строки подання та переходу на цю ставку:

  • Подати заяву можна у будь-який день;
  • Статус платника ЄП за ставкою 2% буде наданий на наступний робочий день.

Хоча у заяві про застосування спрощеної системи і передбачено зазначення дати, з якої платник просить перевести його на спрощену систему, на практиці відбувається інакше (див. приклад).

Але нас найбільше цікавлять в цій статті ПДВ-наслідки.

При переході платника ПДВ на спрощену систему зі сплатою ЄП за ставкою 2% його реєстрація як платника ПДВ не анулюється, а призупиняється. Ми писали про це тут.

У Кабінеті платника податків ця інформація відображається у розділі «Облікові дані платника», підрозділ «Дані про реєстрацію платником ПДВ». У пункті «Підстава анулювання» наводиться текст «Призупинено реєстрацію ПДВ для платників єд. под. 3 групи 2% на період воєнного, надзвичайного стану». Дата призупинення в цьому підрозділі не вказується.

Щоб дізнатися, з якої дати призупинено вашу реєстрацію ПДВ, потрібно глянути у підрозділі «Дані про реєстрацію платником єдиного податку» дату переходу на спрощену систему оподаткування. Це буде дата наступного робочого дня після подання заяви. Також там буде зазначено групу ЄП – 3 та ставку ЄП 2%.

Приклад 1. Підприємство було платником ПДВ на загальній системі оподаткування. З 1 жовтня 2022 року воно вирішило перейти на ЄП за ставкою 2%, і для цього подало заяву 15 вересня 2022, вказавши в ній дату переходу на ЄП з 1 жовтня.

Підприємство помилково вважало, що цю заяву потрібно було подавати за 15 к.д. до початку 4 кварталу, і воно стане платником ЄП за ставкою 2% з дати, вказаній у заяві. У кінці вересня підприємство поповнило ПДВ-рахунок, щоб зареєструвати податкові накладні за вересень, і отримало повідомлення про те, що це поповнення ПДВ-рахунку не коригує ліміт реєстрації ПН.

З’ясувалося, що підприємство має статус платника ЄП за ставкою 2% з 16 вересня, і вже не може зареєструвати податкові накладні за вересень. Сума поповнення ПДВ-рахунку буде залишатись на цьому рахунку і може бути використана або повернута після повернення підприємства на загальну систему.

Отже, платникам ПДВ потрібно заздалегідь підготуватися до переходу на ЄП за ставкою 2%:

  • Зареєструвати покупцям всі вихідні ПН та РК;
  • Отримати від постачальників всі вхідні (зареєстровані) ПН та РК;
  • Якщо необхідно сплатити ПДВ за останньою декларацією, поповнити ПДВ-рахунок до зміни статусу, щоб на рахунку була потрібна сума;
  • І лише після цього подавати заяву про перехід на ЄП за ставкою 2% за день до переходу.

Останню декларацію з ПДВ можна буде подати і після переходу на ЄП за ставкою 2%, а ось перерахувати на ПДВ-рахунок суму ПДВ до сплати краще до цього, якщо вам потрібен ліміт для реєстрації ПН.

Пам’ятайте! Сплата коштів на ПДВ-рахунок у період перебування на ЄП за ставкою 2% не збільшує ліміт реєстрації ПН! Сплачені кошти зарахуються на ПДВ-рахунок, вони можуть бути використані для погашення зобов’язань з ПДВ за деклараціями, але ліміту для рестрації ПН не буде.

Оскільки статус платника ПДВ не анулюється, а тільки призупиняється, то складати та реєструвати ПН на залишки товарів відповідно до п. 184.7 ПКУ не потрібно.

Платники ЄП за ставкою 2%, які були раніше платниками ПДВ, не втрачають доступ до розділу «СЕА ПДВ» в Кабінеті платника податків. Вони можуть переглядати реєстр операцій та реєстр транзакцій.

 

Перехідні операції та ЄП за ставкою 2%

Відповідно до п. 187.1 ПКУ податкові зобов’язання з ПДВ виникають за правилом першої події, друга подія вже не генерує податкове зобов’язання. З цього і треба виходити при аналізі таких операцій – див. нашу новину.

Зведену інформацію по перехідних операціях ми показали у таблиці.

 

Облік перехідних операцій при переході із загальної системи на ЄП за ставкою 2% та навпаки

Подія

Податкове зобов’язання з ПДВ

Дохід для ЄП за ставкою 2% та фінрезультат для податку на прибуток

Перехідні операції із загальної системи на ЄП за ставкою 2%

Перша подія – отримання оплати на загальній системі

ПЗ виникає, оскільки продавець – платник ПДВ

 

Друга подія – відвантаження товару, надання послуг, виконання робіт на ЄП за ставкою 2%

ПЗ не виникає – друга подія

ФОПи не нараховують ЄП, оскільки грошові кошти отримані на загальній системі.

Юрособи нараховують ЄП на вартість реалізованих товарів за мінусом ПДВ (п. 292.3 ПКУ в комплексі з пп. 7 п. 292.11 ПКУ).

Перша подія – відвантаження товару, надання послуг, виконання робіт на загальній системі

ПЗ виникає, оскільки продавець – платник ПДВ

 

Друга подія – отримання оплати на ЄП за ставкою 2%

ПЗ не виникає - друга подія

ФОПи нараховують ЄП, оскільки грошові кошти отримані на ЄП. Сума доходу береться за мінусом ПДВ – пп. 7 п. 292.11 ПКУ.

 

Юрособи не нараховують ЄП на вартість реалізованих товарів – пп. 6 та пп. 7 п. 292.11 ПКУ*

* див. нашу новину тут.

Перехідні операції з ЄП за ставкою 2% на загальну систему

Перша подія – отримання оплати на ЄП

ПЗ не виникає, оскільки продавець – не платник ПДВ на дату першої події

ФОПи і юрособи нараховують ЄП на всю суму отриманої оплати, оскільки вона отримана без ПДВ

Друга подія – відвантаження товару, надання послуг, виконання робіт на загальній системі

Юрособи визначають ще й фінрезультат від цієї операції за правилами бухобліку, незважаючи на те, що грошова виручка вже оподаткована єдиним податком **

** див. нашу новину тут

Перша подія – відвантаження товару, надання послуг, виконання робіт на ЄП

ПЗ не виникає, оскільки продавець – не платник ПДВ на дату першої події

 

Друга подія – отримання оплати на загальній системі

ФОПи оподатковують грошову виручку ПДФО та ВЗ за правилами загальної системи. Виручка включається в дохід повністю, оскільки вона не містить ПДВ.

Юрособи визначають фінрезультат від цієї операції за правилами бухобліку, виручка враховується в повній сумі без ПДВ.

Щодо оформлення рахунків та первинних документів:

  • у період перебування на ЄП за ставкою 2% сума ПДВ у рахунках, накладних, актах не зазначається;
  • якщо перехідна операція почалася на загальній системі з ПДВ, а завершується на ЄП за ставкою 2%, то вона оподатковується ПДВ і у всіх документах щодо цієї операції зазначається ПДВ, незалежно від того, на якій системі оподаткування платник перебуває на дату складання документа;
  • якщо перехідна операція почалася на ЄП за ставкою 2%, а завершується після повернення на загальну систему, то вона не оподатковується ПДВ, тому у всіх документах щодо цієї операції не зазначається ПДВ, незалежно від того, на якій системі оподаткування платник перебуває на дату складання документа.

 

Нарахування ПДВ на товари, роботи, послуги, придбані з ПДВ та використані на ЄП за ставкою 2%

У п. 9.5 п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ зазначено, що операції, здійснені платником ЄП за ставкою 2%, вважаються такими, що не є об’єктом оподаткування ПДВ. А раз так, то всі товари, запаси, роботи та послуги, що раніше були придбані з ПДВ і використані в період сплати ЄП за ставкою 2%, тепер будуть використані в необ’єктних операціях.

Тому у п. 9.9 п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ написано, що за товарами/послугами, необоротними активами, придбаними/виготовленими з ПДВ до переходу на ЄП за ставкою 2%, які використані (поставлені, реалізовані) після переходу в операціях, що не є об’єктом оподаткування, платник ПДВ зобов’язаний не пізніше останнього дня звітного періоду, в якому здійснено відновлення його реєстрації платником ПДВ, нарахувати податкові зобов’язання відповідно до п. «а» п. 198.5 ПКУ.

База нарахування податкових зобов’язань – вартість придбання товарів/послуг, а для необоротних активів – їхня залишкова вартість (п. 189.1 ПКУ).

Податкова накладна складається не пізніше останнього числа місяця, в якому платник повернувся на загальну систему. Як скласти таку ПН, ми писали тут.

Звісно, що «призупинений» платник ПДВ може й не продавати чи не використовувати ті товари/запаси, які він придбав до переходу на ЄП з ПДВ, а притримати їх до тих часів, коли він знову повернеться на загальну систему і ПДВ. Тоді йому не потрібно буде нараховувати податкові зобов’язання за п. 198.5 ПКУ, а замість цього будуть нараховані ПЗ на продаж цих товарів у звичайному порядку.

Щодо нарахування ПЗ на залишкову вартість необоротних активів, то податківці говорять, що нараховувати ПДВ потрібно буде лише тоді, коли ці активи будуть продані у період перебування на ЄП. Якщо платник просто продовжував використовувати свої НА за призначенням після переходу на ЄП за ставкою 2%, то нічого донараховувати не треба.

Ми писали про це у новинах:

Якщо необоротні активи будуть ліквідовані за рішенням платника до закінчення їх амортизації, у період перебування на ЄП за ставкою 2%, на їхню вартість також потрібно буде нарахувати ПЗ з ПДВ після повернення на загальну систему – за правилом п. 189.9 ПКУ. База нарахування – звичайні ціни на такі активи, але не нижче балансової вартості. Виключення з цього правила (абз. 2 п. 189.9 ПКУ) також діє в цьому випадку.

 

Приклад 2. Торгове підприємство перейшло на ЄП за ставкою 2% з 25 травня 2022 року. Станом на 25.05.2022 на складі були залишки товарів, придбаних з ПДВ. Товари були придбані за 19800 грн, в т.ч. ПДВ – 3300 грн, і вони були розпродані протягом червня 2022 вже без ПДВ на загальну суму 28000 грн.

20 вересня 2022 р. підприємство подає заяву про відмову від ЄП та перехід на загальну систему і з 1 жовтня 2022 р. воно знову стає платником ПДВ. До 31 жовтня це підприємство повинно нарахувати ПЗ за пп. «а» п. 198.5 ПКУ та скласти податкову накладну на ці товари. База нарахування ПДВ – ціна придбання товарів 19800 грн, в т.ч. ПДВ 3300 грн.

 

Нагадаємо! Відмовитись від ЄП за ставкою 2% можна з першого дня наступного місяця (п. 9.9 п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ). Заяву про відмову від спрощеної системи або про зміну ставки ЄП з 2% на будь-яку іншу можна подати в будь-який день, в тому числі і в останній день місяця. Податківці мають повернути платника на його попередню систему оподаткування з першого дня наступного місяця.

 

Імпортні операції платників ЄП за ставкою 2%

Особливу групу платників ЄП за ставкою 2% було запроваджено з 1 квітня 2022 року, і з тієї ж дати їх було звільнено від сплати мита і ПДВ при ввезенні товарів Законом №2142. Це звільнення діяло недовго, і вже з 1 липня 2022 року справляння мита і ПДВ при ввезенні товарів було відновлено Законом № 2325.

На практиці це відбувалося так:

  • В імпортних митних деклараціях, оформлених у період з 1 квітня по 30 червня 2022 року, довідково розраховувались суми мита та ПДВ, але вони не сплачувались і на Єдиному казначейському рахунку (ЄКР) митниці не відображались. Такі митні декларації також не відображалися і в Реєстрі операцій в розділі «СЕА ПДВ» в Кабінеті платника податків.
  • В імпортних митних деклараціях, оформлених з 1 липня 2022 року, розраховуються суми мита та ПДВ, які сплачуються імпортерами і відображаються на ЄКР митниці. Такі митні декларації вже відображаються в Реєстрі операцій в розділі «СЕА ПДВ» в Кабінеті платника податків.

До речі, перевірити стан свого ЄКР можна в особистому кабінеті «Єдиного вікна для міжнародної торгівлі» тут.

З 1 серпня 2022 року в Реєстрі операцій платника ЄП за ставкою 2%, у якого призупинена реєстрація платником ПДВ, при імпорті товарів відображається дві операції:

  • Сплата ПДВ на митницi платником ЄП 3 гр 2% - зменшує ліміт реєстрації ПН;
  • Реєстрацiя митної декларацiї – збільшує ліміт реєстрації ПН.

Нижче у таблиці наводимо деякі дані з Реєстру операцій імпортера – платника ЄП за ставкою 2% - дати, тип та суми операцій, які змінюють суму ліміту реєстрації ПН, та їх вплив на ліміт.

 

Фрагмент Реєстру операцій ТОВ – платника ЄП за ставкою 2%

(на основі реального кейсу)

Дата операції

Тип операції

Сума операції

Сума ліміту

Збільшення  (+) або зменшення (-) ліміту

01.07.2022

Сума ліміту на 1 липня 2022 року

 

100 000.00

 

04.07.2022

Реєстрацiя митної декларацiї

1 317 892.80

1 417 892.80

+1 317 892.80

18.07.2022

Реєстрацiя митної декларацiї

313 445.91

1 731 338.71

+313 445.91

26.07.2022

Реєстрацiя митної декларацiї

374 060.83

2 105 399.54

+374 060.83

26.07.2022*

Реєстрацiя митної декларацiї

2 350 470.22

4 455 869.76

+2 350 470.22

01.08.2022

Сплата ПДВ на митницi платником ЄП 3 гр 2%

374 060.83

4 081 808.93

-374 060.83

01.08.2022

Сплата ПДВ на митницi платником ЄП 3 гр 2%

2 350 470.22

1 731 338.71

-2 350 470.22

01.08.2022

Сплата ПДВ на митницi платником ЄП 3 гр 2%

313 445.91

1 417 892.80

-313 445.91

01.08.2022**

Сплата ПДВ на митницi платником ЄП 3 гр 2%

1 317 892.80

100 000.00

-1 317 892.80

08.09.2022

Сплата ПДВ на митницi платником ЄП 3 гр 2%

62 558.14

37 441.86

-62 558.14

08.09.2022***

Реєстрацiя митної декларацiї

62 558.14

100 000.00

+62 558.14

12.09.2022

Реєстрацiя митної декларацiї

2 426 670.97

2 526 670.97

+2 426 670.97

12.09.2022

Сплата ПДВ на митницi платником ЄП 3 гр 2%

2 426 670.97

100 000.00

-2 426 670.97

26.09.2022

Реєстрацiя митної декларацiї

430 294.88

530 294.88

+430 294.88

26.09.2022

Сплата ПДВ на митницi платником ЄП 3 гр 2%

430 294.88

100 000.00

-430 294.88

*) у липні 2022 року сума ліміту збільшувалася на суму ПДВ, сплаченого за митними деклараціями

**) 1 серпня 2022 року в СЕА ПДВ суму ліміту було зменшено на всі суми ПДВ за липневими митними деклараціями з новим типом операції «Сплата ПДВ на митницi платником ЄП 3 гр 2%»

***) після 1 серпня 2022 року при оформленні митної декларації в СЕА ПДВ проводиться одночасно дві операції – реєстрація митної декларації збільшує ліміт, і сплата ПДВ на митниці – зменшує ліміт на ту ж саму суму

 

Розрахунок овердрафту для платника ЄП за ставкою 2%

Про те, як формується сума овердрафту у платника ПДВ, ми розповідали в цій аналітиці.

Для платників ПДВ, чия реєстрація призупинена на час перебування на ЄП за ставкою 2%, овердрафт теж розраховується, але не впливає на ліміт реєстрації ПН.

Для звичайного платника ПДВ овердрафт розраховується щоквартально, перерахунок здійснюється шляхом віднімання суми попереднього збільшення та додавання суми збільшення згідно з поточним перерахунком (див. тут). При цьому віднімання попередньої суми овердрафта проводиться в СЕА ПДВ на початок попереднього кварталу, а додавання нової суми овердрафта – на початок поточного кварталу.

Для «призупиненого» платника ПДВ овердрафт вже не розраховується.

Приклад 3. ТОВ – платник ПДВ, перейшло на ЄП за ставкою 2% з 1 квітня 2022 року. 11 квітня 2022 року був розрахований овердрафт станом на 1 квітня 2022 року – за той період, коли ТОВ ще було платником ПДВ. 8 липня 2022 року сума раніше нарахованого овердрафту була знята, ліміт зменшено – див. таблицю. Новий овердрафт у липні вже не розраховувався.

 

Зміна ліміту внаслідок перерахунку овердрафту у платника ЄП за ставкою 2%

(на основі реального кейсу)

Дата операції

Тип операції

Дата документу

Сума операції

08.07.2022

Реєстрацiя суми overdraft

01.04.2022

-151 891

08.04.2022

Реєстрацiя суми overdraft

01.04.2022

151 891

08.04.2022

Реєстрацiя суми overdraft

01.01.2022

-151 891

11.01.2022

Реєстрацiя суми overdraft

01.01.2022

151 891

11.01.2022

Реєстрацiя суми overdraft

01.10.2021

-138 832

 

Вхідні податкові накладні та РК до переходу на ЄП та після

Як передбачено у п. 9.5 п. 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ, не враховуються в обрахунку показника ∑НаклОтр суми ПДВ за отриманими ПН/РК, що складені за операціями, дата виникнення податкових зобов’язань за якими припадає (припадала) на період, протягом якого платник перебував на ЄП за ставкою 2%. Це логічно, оскільки  в період перебування на ЄП за ставкою 2% платник не може складати і отримувати ПН/РК, причому дивитися треба саме на дату складання ПН/РК, а не на дату їх реєстрації.

Отже, всі документи, складені в період сплати ПДВ, повинні впливати на ліміт платника, а документи, складені в період перебування платника на ЄП за ставкою 2%, не повинні впливати на ліміт, і все це має відбуватися незалежно від того, коли ці документи були зареєстровані в ЄРПН – див. приклад 4 і таблицю.

Коли «призупинений» платник ПДВ повернеться з ЄП за ставкою 2% на свою попередню систему оподаткування, він не зможе включити ці суми до податкового кредиту. Їх потрібно буде списати так само, як списується ПДВ за операціями, за якими не отримано податкову накладну. Як списати ПДВ за неотриманими ПН, ми писали тут.

 

Приклад 4. Платник ПДВ перейшов на ЄП за ставкою 2% з 1 квітня 2022 року. У нього було декілька операцій, які були здійснені у лютому, а податкові накладні по них були зареєстровані постачальниками тільки в червні 2022 року. Суми ПДВ за цими накладними не вплинули на ліміт реєстрації ПН. Всі ці податкові накладні не будуть відображатися в ПДВ-обліку цього платника після того, як він відновить свій статус платника ПДВ.

 

Фрагмент Реєстру операцій платника ЄП, який має статус «призупиненого» платника ПДВ

Дата операції

Тип операції

Дата документу

Сума операції

Сума ліміту

22.06.2022

Реєстрацiя ПН - отриманої призупиненим (не коригує лiмiт)

03.02.2022

941.43

140520,00

22.06.2022

Реєстрацiя ПН - отриманої призупиненим (не коригує лiмiт)

04.02.2022

1043.29

140520,00

21.06.2022

Реєстрацiя ПН - отриманої призупиненим (не коригує лiмiт)

10.02.2022

3231.5

140520,00

21.06.2022

Реєстрацiя ПН - отриманої призупиненим (не коригує лiмiт)

16.02.2022

335.69

140520,00

21.06.2022

Реєстрацiя ПН - отриманої призупиненим (не коригує лiмiт)

16.02.2022

702.83

140520,00

03.06.2022

Реєстрацiя ПН - отриманої призупиненим (не коригує лiмiт)

16.02.2022

2080

140520,00

03.06.2022

Реєстрацiя ПН - отриманої призупиненим (не коригує лiмiт)

17.02.2022

2080

140520,00

03.06.2022

Реєстрацiя ПН - отриманої призупиненим (не коригує лiмiт)

07.02.2022

3000

140520,00

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»