• Посилання скопійовано

Оподаткування попередньої оплати при переході на спрощену систему

У І кварталі 2012 року підприємство перебувало на загальній системі оподаткування і отримало попередню оплату за продукцію, відвантажену у ІІ кварталі 2012 року. А з ІІ кварталу 2012 року підприємство перейшло на сплату єдиного податку з юридичних осіб. У якому періоді і як мають бути оподатковані кошти, отримані у І кварталі як попередня оплата?

Відповідно до пп. 2 п. 292.1 ст. 292 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI, зі змінами та доповненнями (далі -- ПКУ), доходом платника єдиного податку для юридичної особи є будь-який дохід, включаючи дохід представництв, філій, відділень такої юридичної особи, отриманий протягом податкового (звітного) періоду у грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 цієї статті.

До суми доходу за звітний період включаються сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності, та вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг) (п. 292.3 ст. 292 ПКУ).

Дохід визначається на підставі даних обліку, який ведеться відповідно до статті 296 ПКУ (п. 292.13 ст. 292 ПКУ).

Платники єдиного податку ведуть облік у порядку, визначеному підпунктами 296.1.1 ? 296.1.3 пункту 296.1 ст. 296 ПКУ (п. 296.1 ст. 296 ПКУ).

Платники єдиного податку четвертої групи (юридичні особи) використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень пункту 44.2 статті 44 ПКУ (пп. 296.1.3 п. 296.1 ст. 296 ПКУ).

Відповідно до п. 44.2 ст. 42 ПКУ платники єдиного податку, які відповідають критеріям, визначеним підпунктом 4 пункту 291.4 статті 291 ПКУ, ведуть спрощений бухгалтерський облік доходів та витрат з метою обчислення об'єкта оподаткування за методикою, затвердженою Міністерством фінансів України.

Згідно з пп. 6 п. 292.11 ст. 292 ПКУ до складу доходу, визначеного ст. 292 ПКУ, не включаються суми коштів, що надійшли як оплата товарів (робіт, послуг), реалізованих у період сплати інших податків і зборів, встановлених ПКУ, вартість яких було включено до доходу юридичної особи при обчисленні податку на прибуток підприємств або загального оподатковуваного доходу фізичної особи -- підприємця.

Проте для визначення об'єкта обкладення податком на прибуток не враховуються доходи, що надійшли у вигляді суми попередньої оплати та авансів, отриманих у рахунок оплати товарів, виконаних робіт, наданих послуг (пп. 136.1.1 п. 136.1 ст. 136 ПКУ).

Враховуючи вищенаведене, суми коштів, що надійшли як аванс за товари (роботи, послуги) у період сплати інших податків і зборів та не були включені до доходу юридичної особи при обчисленні податку на прибуток підприємств, до складу доходу включаються такою юридичною особою, яка перейшла на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності у першому звітному періоді.

«Податковий, банківський, митний КОНСУЛЬТАНТ», №30, 16 липня 2012 року

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»