• Посилання скопійовано

Розірвання договору та повернення авансу: наслідки для юрособи-"єдинника"

Податківці розповіли про дії "єдинника" при розірванні у ІІІ кварталі 2017 року договору та поверненні частини коштів, які були отримані та оподатковані єдиним податком у IV кварталі 2016 року. Зясуємо деталі

Розірвання договору та повернення авансу: наслідки для юрособи-"єдинника"

 Коментар до листа ДФСУ від 06.09.2017 р. №1826/6/99-99-12-02-03-15/ІПК

Наслідки повернення авансу для оподаткування доходу юрособи-"єдинника" єдиним податком

У коментованому листі податківці звернули увагу на норму ч. 5 п. 292.11 ПКУ. За нею до суми доходу не включаються суми коштів, що повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів.

Але за п. 292.6 ПКУ датою отримання доходу платниками єдиного податку є дата надходження коштів "єдиннику" у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акту приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). Отже, дохід виникає за касовим методом при отримання доходу від реалізації.

На  підставі вищенаведених норм, податківці надали такі поради з коригування:

1) Якщо юрособа внаслідок розірвання договору повертає кошти, отримані у минулих податкових періодах, то вона має право на врахування цієї операції при визначенні оподатковуваного доходу у податковому періоді, у якому таке повернення відбулося.

2) У декларації за звітний період повернення коштів юрособа-"єдинник" зазначає дохід з урахуванням поверненої суми. Тож  відповідно й сума єдиного податку, що підлягає сплаті за звітний період, буде визначатися з коригованого доходу.

Зверніть увагу! У роз’ясненні у підкатегорії 108.01.05 ресурсу "ЗІР" зазначено інший алгоритм відображення коригування доходу у разі повернення авансу у декларації  "єдинника". А саме:

  • якщо зарахування та повернення авансу, відбулося в одному звітному періоді та за умови розірвання договору, то такі кошти не включаються до доходу "єдинника" та не підлягають відображенню у декларації;
  • якщо повернення коштів, що надійшли на поточний рахунок авансом, відбулося в іншому податковому періоді, "єдинник" повинен включити такий аванс до доходу у звітному періоді його отримання, та здійснити перерахунок доходу у податковому періоді, в якому відбулось їх повернення. Такий перерахунок здійснюється шляхом подання уточнень до раніше поданої декларації або уточнення показників у складі звітної декларації за наступний податковий період.

Тобто, у «ЗІР» податківці пропонують не просто зазначити у декларації за звітний період, у якому відбулося повернення авансу, суму отриманого доходу за мінусом суми такого повернення, а зробити уточнення показників декларації за звітний період, у якому аванс було отримано. Або шляхом подання уточнюючого розрахунку за такий минулий звітний період, або шляхом заповнення розділу ІV декларації (як виправлення самостійно знайдених помилок).  Така позиція податківців не є новою (див., наприклад, тут).

Коментованим листом, який по суті є індивідуальною податковою консультацією, зможе скористатися тілька "єдинник", який отримав відповідь на своє питання. Щоб скористатися такою позицією податківців (яка наводить інший алгоритм, ніж зазначений у «ЗІР»), іншим "єдинникам" слід звертатися до свого податкового органу і отримувати індивідуальну податкову консультацію для себе. Або діяти на свій розсуд і самостійно обирати, яке з роз’яснень податківців застосовувати.  

 

Відображення в обліку повернення авансу у разі розірвання договору

Не забули податківці вказати й на норми п. 292.13 та пп. 296.1.3 ПКУ. На їх підставі для юросіб-"єдинників" дохід визначається на підставі даних обліку (спрощеного бухгалтерського обліку). Але в бухобліку юрособи-"єдинники" мають визнавати доходи по-іншому, тому й відображатися таке повернення буде по-іншому.

Підпунктом 296.1.3 ПКУ встановлено, що платники єдиного податку III групи (юрособи) використовують дані спрощеного бухгалтерського обліку щодо доходів та витрат з урахуванням положень п. 44.2, п. 44.3 ПКУ. Отже, на них поширюється норма пп. 2 р. I П(С)БО 25, тому вони складають Спрощений фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва (форми №1-мс та №2-мс).

За п. 10 р. I П(С)БО 25, юридичні особи — «єдинники» з метою складання фінансової звітності визнають доходи і витрати за НП(С)БО.

Саме тому звернемося до П(С)БО 15 щодо роз'яснення, коли «єдинники» мають відображати в обліку й показувати у Звіті про фінансові результати суму доходів від наданих послуг. За п. 5 П(С)БО 15 дохід визнається під час збільшення активу або зменшення зобов'язання, що зумовлює зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства), за умови що оцінка доходу може бути достовірно визначена.

Визнання доходу в бухобліку відображається в обліку за результатами наданої послуги, звісно, на підставі відповідно оформленого акта наданих послуг, який містить усі обов'язкові реквізити, встановлені ст. 9 Закону про бухоблік. Отже, діє принцип нарахувань.

Зверніть увагу! За правилами бухгалтерського обліку сума отриманого авансу від покупця або замовника не включається до складу доходу.

Тому повернення авансу у разі розірвання договору не зменшить суму доходів, визначених в бухгалтерському обліку. Таке повернення буде відображатися проведенням: Д-т 681 К-т 311.

***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»