• Посилання скопійовано

Чи виникають наслідки з єдиного податку у разі повернення засновнику його частки

Повернення учаснику підприємства його внеску у статутний капітал не призводить до зростання власного капіталу підприємства, а отже до виникнення доходу, який би оподатковувався єдиним податком

Чи виникають наслідки з єдиного податку у разі повернення засновнику його частки

До податківців звернулося Товариство, яке поінформувало, що є платником єдиного податку ІІІ групи зі ставкою 5%. Статутний капітал Товариства сформовано внаслідок реорганізації іншого підприємства шляхом його поділу на декілька товариств з виділенням майна (нежитлових приміщень та земельних ділянок), в подальшому на загальних зборах Товариства прийнято рішення про припинення юрособи шляхом її ліквідації. Товариство запитує податківців про податкові зобов’язання, які виникають у нього у разі повернення учаснику Товариства його внеску у статутний капітал, якщо ці основні засоби, які сформували статутний капітал Товариства, використовувалися Товариством менше ніж 12 календарних місяців.

У відповідь на звернення, податківці у своєму листі від 11.12.2017 р. №2931/6/99-99-12-02-03-15/ІПК зазначають, що доходом юрособи - платника єдиного податку визнається все, що зумовлює зростання його капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків учасників підприємства).

Відповідно до п. 40 розд. 8 Методичних рекомендацій №561, об’єкт основних засобів перестає визнаватися активом (списується з балансу) у разі його вибуття внаслідок продажу, ліквідації, безоплатної передачі, нестачі, остаточного псування або інших причин невідповідності критеріям визнання активом.

Отже, повернення учаснику Товариства його внеску у статутний капітал у разі ліквідації Товариства не призводить до зростання власного капіталу Товариства, а, отже, до виникнення доходу, який би оподатковувався єдиним податком.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: ДФСУ

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»