• Посилання скопійовано

У яких випадках «єдинник» не може мати частку у статутному капіталі іншого підприємства?

Податківці розглянули питання щодо включення до доходу платника ЄП коштів, які отримуються від операції повернення частини фінансових інвестицій. А також зазначили, за яких умов «єдинник» не може бути власником частки у статутному капіталі іншого підприємства

У яких випадках «єдинник» не може мати частку у статутному капіталі іншого підприємства?

Повернення інвестиції не оподатковується ЄП

ДФСУ в ІПК від 18.09.2018 р. №4079/6/99-99-12-02-03-15/ІПК зазначила, що кошти, які суб’єкт господарювання отримує від операції повернення частини своїх фінансових інвестицій, не є об'єктом оподаткування єдиним податком для платників третьої групи. Отже, такий же висновок можна зробити і для «єдинників» 1-2 груп. 

При цьому податківці зазначають, що така сума поверненої частини фінансових інвестицій не потрапить до розрахунку  граничної суми доходу, яка дає «єдиннику» право перебувати у певній групі платників єдиного податку.

 

Обережно, управління підприємствами!

Водночас податківці нагадали, що відповідно до пп. 7 п. 291.5 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку першої - третьої груп суб'єкти господарювання (юридичні особи та фізичні особи - підприємці), які здійснюють діяльність з управління підприємствами.

Вид діяльності «Управління підприємствами» (код 74.15.0 або старий 009:2005 КВЕД ДК) передбачає діяльність головних управлінь (хед-офісів) та включає діяльність холдингових компаній, які залучені до керування, а також діяльність головних управлінь (хед-офісів), централізованих адміністративних офісів та різних офісів, що здійснюють ведення справ, спостерігають та керують іншими підрозділами компанії або підприємства, здійснюють стратегічне або організаційне планування, беруть участь у прийнятті рішень (код 70.10 КВЕД ДК 009:2010).

Відповідно до цього, у коментованій консультації наводиться висновок: якщо юридична особа, набуваючи статусу засновника юридичної особи, обирає та здійснює вид діяльності «Управління підприємствами» (підклас КВЕД ДК 009:2005 74.15.0) або «Діяльність головних управлінь (хед-офісів)» (код 70.10 КВЕД ДК 009:2010), то відповідно до вимог пп. 291.5.1 ПКУ така юридична особа не може бути платником єдиного податку третьої групи.

При цьому, податківцями володіння 100% участі у статутному капіталі іншого підприємства прирівнюється до здійснення діяльності з управління цим підприємством! 

Відповідно, якщо суб’єкт господарювання є єдиним засновником підприємства, він не має права бути платником єдиного податку 1-3 груп.

 

Наслідки

Якщо виходити з коментованої ІПК, платник єдиного податку, який набуває 100%. частки у статутному капіталі іншого підприємства, зобов’язаний перейти на загальну систему оподаткування, починаючи  з кварталу, наступного за тим, у якому було набуто таку частку (відповідно до пп. 8 пп. 298.2.3 ПКУ).

 

Увага, фінансове посередництво! 

Окрім цього податківцями було наголошено, що придбання та продаж «єдинником» корпоративних прав інших юридичних осіб на постійній основі може розглядатися як фінансове посередництво. 

А здійснення діяльності у сфері фінансового посередництва також є перешкодою для перебування та обрання спрощеної системи оподаткування. І з тими ж наслідками, що наводилися вище.  

На жаль тільки податківці не зазначили критерії здійснення такої діяльності на постійній основі. А в деяких своїх роз’ясненнях  вони взагалі не згадують про цю умову.

Нагадаємо, що до заборони «єдинникам» здійснювати операції з фінансового посередництва податківці у своїх роз’ясненнях звертаються досить часто. Зокрема, про це читайте у листах ДФС  від 27.11.2015 р. №25434/6/99-99-15-03-01-15, від 21.07.2016 р. №4755/Х/26-15-13-02-15, від 14.11.2017 р. №2609/К/99-99-13-02-03-14/ІПК.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»