• Посилання скопійовано

Призупинення діяльності ФОПами І та ІІ груп ЄП: чи це можливо під час війни?

Чи може ФОП на спрощеній системі І - ІІ груп, щоб не платити податки та ЄСВ, написати листа до ДПС (в якій він перебуває на обліку) щодо призупинення діяльності на час дії воєнного стану? Як потім відновити діяльність?

Призупинення діяльності ФОПами І та ІІ груп ЄП: чи це можливо під час війни?

Чи є можливість призупинення діяльності для ФОПів?

З таким запитанням до нас досі часто звертаються підприємці, і не лише через війну або карантин. І відповідь однакова - ні, тривале призупинення діяльності підприємця чинним законодавством не передбачено.  

Ось таке роз’яснення наведено за посиланням. 

Порядок проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця визначено Законом № 755. Цим Законом та іншими нормативно-правовими актами не передбачено тимчасове припинення підприємницької діяльності. Тобто якщо фізособа не хоче бути ФОПом, вона має право на повне припинення підприємницької діяльності (шляхом подання заяви держреєстратору). 

Тим паче, на сьогодні жодним нормативним актом не передбачено можливість тимчасово призупиняти діяльність з метою несплати податків або неподання звітності. І жодне повідомлення про таке призупинення, надіслане податківцям, від цього не врятує.

Отже, підприємець може закрити приміщення для торгівлі, розірвати договори на надання послуг/виконання робіт, припинити виробництво товарів чи продукції. Проте якщо немає спеціально встановлених пільг, відсутність доходу і витрат не звільняє його від обов’язку сплачувати єдиний податок та ЄСВ за себе як за підприємця. І наразі ми говоримо про ФОПів І та ІІ груп, які сплачують податки щомісяця у фіксованій (або мінімальній – для ЄСВ) сумі та незалежно від того, мають вони дохід у відповідному місяці чи ні.

Нагадаємо, що відповідно до п. 293.1 ПКУ ставки єдиного податку для платників І групи встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового (звітного) року, ІІ групи - у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Платники єдиного податку І та ІІ груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця (п. 295.1 ПКУ).

Щодо ЄСВ, то для фізосіб-підприємців на спрощеній системі оподаткування єдиний внесок нараховується на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом № 2464. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (п. 3 ч. 1 ст. 7 Закону № 2464). 

Але ті, хто нас уважно читає, добре пам’ятають, що на час війни ФОПам-«єдинникам» І - ІІ груп встановлено пільги щодо ЄП і ЄСВ. І вони навіть без припинення діяльності тепер можуть ці платежі не сплачувати. І для цього жодних листів писати не потрібно. Проте з 1 липня 2023 року пільги можуть скасувати. Докладніше про це - далі. 

 

Чи сплачується єдиний податок та ЄСВ у період дії воєнного стану?

Тимчасово фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку І та ІІ груп мають право: 

  • з 01 квітня 2022 року та до припинення або скасування воєнного стану на території України не сплачувати єдиний податок. 

При цьому такими особами декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця не заповнюється за період, в якому єдиний податок не сплачувався (пп. 9.1 п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ);

  • з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе. 

При цьому такими особами розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого цього пункту єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався (пп. 9-19 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 2464).

Отже, навіть якщо ФОП І або ІІ групи не має можливості працювати або виїхав за кордон, або виїхав з тимчасово окупованої території, де залишилися всі засоби/знаряддя для госпдіяльності, виробництво та/або приміщення тощо, то незалежно від того, чи вдалося такому ФОПу здійснити релокацію бізнесу у більш безпечні регіони, сплачувати єдиний податок та ЄСВ не обов’язково.

 

Що робити, якщо з 1 липня 2023 року пільги скасують?

Нагадаємо, що на сьогодні вже анонсовано зміни щодо сплати єдиного податку та ЄСВ ФОПами 1 та 2 груп.

Зокрема, на засідання Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики 20.02.2023, зокрема, ухвалено рішення рекомендувати ВРУ прийняти за основу урядовий законопроєкт №8401 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Саме цим проєктом планується внести зміни до ПКУ, Закону про ЄСВ та відкоригувати норму щодо права ФОПів 1 та 2 груп не сплачувати єдиний податок та ЄСВ на період до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не пізніше 1 липня 2023 року.

Отже, є всі шанси, що ВРУ такі проголосує за цей законопроєкт, яким вже з 01.07.2023 ФОПи І та ІІ груп повернуть до обов’язкового нарахування та сплати єдиного податку та ЄСВ.

Якщо діяльність не провадиться, а ліквідувати ФОПа не хочеться, можна  розглянути два варіанти:

  1. перейти на загальну систему оподаткування; 
  2. змінити І або ІІ групу єдиного податку на ІІІ групу.

Адже ФОПи зазначених категорій сплачують податок лише за наявності доходу. А немає доходу - немає і податку з нього. А ФОПи на загальній системі оподаткування можуть не сплачувати ЄСВ у разі відсутності прибутку (позитивної різниці між доходом та витратами). Втім, якщо підприємницька діяльність - це єдине джерело формування страхового стажу і він фізособі потрібен, то ФОП може платити ЄСВ за себе навіть добровільно. 

 

Чи можливе припинення діяльності в ЄДР під час війни?

Так, цілком можливе закриття ФОПа шляхом внесення запису про припинення в ЄДР.

Для цього ФОП може подати реєстраційну заяву щодо державної реєстрації фізичної особи - підприємця (форма 1) та припинити свою діяльність за власним рішенням.

Таку заяву можна подати й під час дії воєнного стану, зокрема або безпосередньо через ЦНАП, або в електронній формі через кабінет громадянина на Порталі Дія.

І вже за інформацією з ЄДР, що надсилається державним реєстратором до податкового органу, ФОП може бути знятий з обліку як платник податків.

А факт припинення ФОПа за даними ЄДР і буде підставою для несплати податків та ЄСВ.

 

Чи можна знову стати ФОПом після припинення?

Звісно! Чинне законодавство не містить заборони на повторну реєстрацію ФОПом після припинення. При цьому граничних строків для можливої повторної реєстрації також не передбачено. Отже, зареєструватися підприємцем наново можна хоч на наступний день, або і через рік, два, три тощо. 

Втім, варто врахувати вимоги ПКУ, які вказують на можливі обмеження обрання спрощеної системи оподаткування у разі повторної реєстрації.

Так, податківці дотримуються думки: незалежно від того, чи була завершена процедура зняття з обліку фізичної особи - підприємця в контролюючих органах, чи ні, але такий платник має намір протягом року вдруге стати ФОПом, то взяття його на облік здійснюється контролюючими органами за основним місцем обліку у день отримання відомостей з ЄДР.
При цьому підприємець, який у поточному році вдруге реєструється як ФОП та до цього уже перебував на спрощеній системі оподаткування, до кінця поточного року може перебувати лише на загальній системі.

Адже за правилами пп. 298.1.4 ПКУ він вже скористався своїм правом на застосування спрощеної системи у тому році, коли спочатку припинився, а потім повторно зареєструвався ФОПом. Стати платником єдиного податку такий підприємець зможе тільки з 1 січня наступного року.

У разі повторної реєстрації платника у нього виникають обов’язки щодо сплати єдиного внеску з моменту отримання відомостей з ЄДР про внесення запису про реєстрацію платника як ФОПа.

Втім, якщо йдеться про спрощенців зі сплатою 2% єдиного податку, то у податкових органів зовсім інша позиція.  

Так, п. 9 підрозд. 8 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ не передбачено обмежень щодо обрання спрощеної системи оподаткування за ставкою 2% доходу фізичною особою – підприємцем, щодо якої державним реєстратором прийнято рішення про припинення підприємницької діяльності, у разі нової реєстрації ФОП у поточному році.

Водночас такі платники у разі самостійної відмови від використання особливостей оподаткування за ставкою 2 % зможуть перейти з першого дня місяця, наступного за місяцем, у якому прийнято таке рішення, на сплату інших податків і зборів.

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Юрособи на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Юрособи на єдиному податку»