• Посилання скопійовано

Підприємець торгує підакцизними товарами в роздріб: як скласти Книгу обліку доходів і витрат?

Визначення суми доходу підприємця на загальній системі оподаткування має певні особливості. Як правильно заповнити суму у Книзі обліку доходів і витрат і при цьому не порушити Положення №148, розповідають податківці

Підприємець торгує підакцизними товарами в роздріб: як скласти Книгу обліку доходів і витрат?

ДФС у Закарпатській області в індивідуальній консультації від 21.05.2018 р. №2236/ІПК/07-16-13-02-12 роз'яснила порядок відображення у Книзі обліку доходів і витрат суми реалізованих підакцизних товарів, при цьому не порушуючи порядок оприбуткування готівкових коштів.

Порядок заповнення Книги обліку доходів та витрат регулюється Порядком №481. Зокрема, у п. 6 зазначено, що у графі 2 Книги відображають суму доходу, отриманого від здійснення господарської діяльності із сумарним підсумком за місяць, квартал, рік, зокрема, кошти, що надійшли на поточний рахунок, касу платника податків та/або отримано готівкою, сума заборгованості, за якою минув строк позовної давності, вартість безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг). А до доходу фізичної особи-підприємця не включається сума акцизного податку з реалізованих товарів суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі (пп. 177.3.1 ПКУ).

Як висновок, податківці зазначили, що форма Книги не передбачає відображення фізичною особою - підприємцем доходу, який не включається до загального оподатковуваного доходу такої фізичної особи - підприємця.

Таким чином, у графі 2 Книги обліку доходів і витрат відображається сума реалізованих товарів без акцизного податку.

 

А яка сума вноситься в КОРО?

Згідно з пп. 3.18 розд. I Положення №148 визначено, що оприбуткування готівки - проведення суб'єктами господарювання обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі/Книзі обліку доходів і витрат. Тобто оприбуткування готівки може здійснюватись не лише шляхом внесення оприбуткованих коштів до Книги обліку доходів і витрат, а ще й до КОРО.

Порядком №547 передбачено наступний порядок заповнення КОРО:

  •  у графі 7 "Сума розрахунків загальна" вказується загальна сума розрахунків, проведених за день;
  • у графі 9 "Сума розрахунків за ставкою акцизного податку (або іншого податку)" вказується сума розрахунків за ставкою акцизного податку (або іншого податку), проведених за день (якщо суб'єкт господарювання с платником акцизного податку);
  • у графі 11 "Сума акцизного податку (іншого податку)" вказується сума акцизного податку (якщо суб'єкт господарювання є платником акцизного податку) та/або інших податків та зборів.

Отже, у КОРО вноситься повна сума готівкових розрахунків (включно з акцизним податком) і окремо зазначається така сума акцизного податку.

При цьому, оскільки у КОРО буде зазначено повну суму готівкових надходжень (разом із сумою акцизного податку), то умови щодо повного оприбуткування готівки виконуються.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»