• Посилання скопійовано

Чи будуть витрати при придбанні програмного забезпечення у підприємця - «загальносистемника»?

На відміну від юросіб, фізособи мають певний перелік витрат, які включаються до витрат підприємця. Чи включається до витрат вартість придбаного програмного забезпечення, що використовується підприємцем у госпдіяльності?

Чи будуть витрати при придбанні програмного забезпечення у підприємця - «загальносистемника»?

ДФС у Донецькій області нагадала, що об’єктом оподаткування фізособи підприємця на загальній системі оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з госпдіяльністю такої фізособи – підприємця (пп. 177.2 ПКУ).

У п. 177.4 ПКУ наведено виключний перелік витрат безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичною особою – підприємцем.

Відповідно даного переліку до складу витрат фізичної особи – підприємця на загальній системі оподаткування не включаються, зокрема витрати, на придбання, самостійне виготовлення основних засобів та витрати на придбання нематеріальних активів, які підлягають амортизації.

Однак, за власним бажанням підприємці мають право включати до складу витрат, пов’язаних з провадженням їх господарської діяльності, амортизаційні відрахування з відповідним веденням окремого обліку таких витрат. При цьому амортизації зокрема, підлягають витрати на придбання нематеріальних активів.

Строк корисного використання такого нематеріально актив підприємець визначає сам, однак при цьому необхідно враховувати мінімальний термін амортизації для нематеріальних активів. Такий мінімальний термін визначається згідно з правовстановлюючими документами, але не менше як два роки. 

Окремо податківці наголосили, що право на такі витрати виникає у ФОПа лише за наявності документального підтвердження придбання таких нематеріальних активів. 

Таким чином, ФОП на загальній системі оподаткування має право віднести до складу витрат амортизаційні відрахування з вартості придбання програмного забезпечення, що використовується для ведення господарської діяльності, витрати на придбання якого підтверджені документально з відповідним веденням окремого обліку таких витрат.

Також, про можливість віднесення до витрат підприємця вартості вантажного автомобіля та його обслуговування читайте тут>>

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»