• Посилання скопійовано

ФОП-«загальник» змінив адресу у зв'язку з перейменуванням вулиці: що з книгою?

ДФС зауважила, що при зміні адреси слід реєструвати нову Книгу обліку доходів і витрат

ФОП-«загальник» змінив адресу у зв'язку з перейменуванням вулиці: що з книгою?

ДФС у Житомирській області повідомляє, що у разі зміни податкової адреси (місця проживання), пов’язаної зі зміною адміністративного району, внаслідок якого відбулось перейменування назви міста, вулиці фізичній особі – підприємцю на загальній системі оподаткування необхідно зареєструвати нову Книгу обліку доходів і витрат (далі – Книга) у контролюючому органі за новим місцем обліку.

Якщо зміна податкової адреси (місця проживання) відбулася в межах одного адміністративного району, то записи необхідно продовжувати наростаючим підсумком в зареєстрованій Книзі. При цьому фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування може закреслити назву міста, вулиці, що перейменовані, зазначити нову назву та поряд з виправленням поставити особистий підпис з надписом «Виправленому вірити».

Відповідно до п. 177.5 ПКУ фізичні особи – підприємці, які здійснюють діяльність на загальній системі оподаткування, подають до контролюючого органу податкову декларацію за місцем своєї податкової адреси за результатами календарного року у строки, встановлені для річного звітного податкового періоду, в якій також зазначаються авансові платежі з податку на доходи фізичних осіб.

Фізичні особи – підприємці зобов’язані вести Книгу обліку доходів і витрат (далі – Книга) та мати підтверджуючі документи щодо походження товару (п. 177.10 ПКУ).

Форма Книги та порядок її ведення, що ведуть фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування, затверджена наказом Міндоходів від 16.09.2013 №481 (далі – Порядок).

Книга прошнурована, пронумерована, безоплатно реєструється в контролюючому органі. Книга засвідчується підписом керівника або заступника контролюючого органу та скріплюється печаткою (пп. 2 п. 3 Порядку).

Записи у Книзі виконуються розбірливо чорнилом темного кольору або кульковою ручкою. Внесення виправлень здійснюється шляхом нового запису, який засвідчується підписом самозайнятої особи (пп. 3 п. 3 Порядку).

Дані Книги заповнюються у гривнях з копійками та використовуються самозайнятою особою для заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи (п. 9 Порядку).

Згідно з п. 10.1 розд. Х Порядку №1588, у разі проведення державної реєстрації зміни місцезнаходження або місця проживання платника податків, внаслідок якої змінюється адміністративно-територіальна одиниця та контролюючий орган, в якому на обліку перебуває платник податків (далі – адміністративний район), а також у разі зміни податкової адреси платника податків, контролюючими органами за попереднім та новим місцезнаходженням (місцем проживання) платника податків проводяться процедури відповідно зняття з обліку/взяття на облік такого платника податків.

Джерело: ДФС у Житомирській області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»