• Посилання скопійовано

У який строк фізособа-«загальник» у разі припинення своєї діяльності подає Додаток ЄСВ 1?

У разі припинення підприємницької діяльності фізособи-«загальники», які є платниками ЄСВ, подають Додаток ЄСВ 1 з типом форми «після припинення» у складі Декларації протягом 20 к. дн. за останнім днем місяця, в якому відбулося припинення діяльності

У який строк фізособа-«загальник» у разі припинення своєї діяльності подає Додаток ЄСВ 1?

У Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області інформують, що згідно з ч. 4 ст. 6 Закону України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»  зі змінами та доповненнями у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи – підприємця (крім електронних резидентів (е-резидентів) така фізична особа користується правами, виконує обов’язки та несе відповідальність, що передбачені для платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, в частині діяльності, яка здійснювалася нею як фізичною особою – підприємцем.

Останнім періодом, за який необхідно обчислити та сплатити єдиний внесок, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до місяця, в якому здійснено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності включно (ч. 8 ст. 9 Закону №2464).

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 6 Закону №2464 платники єдиного внеску зобов’язані, зокрема, подавати звітність про нарахування єдиного внеску в розмірах, визначених відповідно до Закону №2464, у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб у строки та порядку, встановлені ПКУ. Форма, за якою подається звітність про нарахування єдиного внеску у складі звітності з податку на доходи фізичних осіб (єдиного податку), встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, за погодженням з Пенсійним фондом та фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування (крім електронних резидентів (е-резидентів) подають у складі Податкової декларації про майновий стан і доходи, затвердженої наказом Мінфіну від 02.10.2015 №859 (у редакції наказу Мінфіну від 17.05.2022 №143), додаток ЄСВ 1 «Розрахунок сум нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску».

Пунктом 177.11 ПКУ визначено, що фізичні особи – підприємці подають річну Декларацію за базовий звітний період, що дорівнює календарному року, – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року, в якій поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначатися інші доходи з джерел їх походження з України та іноземні доходи, а також відомості про суми єдиного внеску, нарахованого на доходи від підприємницької діяльності в розмірах, визначених відповідно до Закону №2464.

Фізичні особи, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності за її рішенням, подають декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, в якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності, у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду, – протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

Згідно з пп. 8 п. 2 розд. ІV Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Мінфіну від 20.04.2015 №449 зі змінами та доповненнями, для платників, зазначених у п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону №2464 (крім осіб, які обрали спрощену систему  оподаткування), останнім періодом, за який необхідно обчислити та сплатити єдиний внесок, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до місяця, в якому здійснено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності включно.

Єдиний внесок сплачується протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого для подання звітності, що містить інформацію щодо сум нарахованого єдиного внеску за останній звітний період.

Враховуючи викладене, у разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування (крім електронних резидентів (е-резидентів), які є платниками єдиного внеску, подають Додаток ЄСВ 1 з типом форми «після припинення» у складі Декларації у строк протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, та протягом 10 календарних днів сплачують єдиний внесок.

Джерело: ДПС у Івано-Франківській області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на загальній системі

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на загальній системі»