• Посилання скопійовано

Визначаємо граничний розмір доходу "єдинника" III групи (платника ПДВ)

ДФС розповіла про нюанси визначення доходів фізособою-підприємцем на III групі єдиного податку

Визначаємо граничний розмір доходу "єдинника" III групи (платника ПДВ)

ДФС у Рівненській області у листі від 30.09.2016 р. за №215/14з/17-00-13-03-05 нагадує, що доходом платника єдиного податку для фізособи-підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду:

  • в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій);
  • матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ

Відповідно до пп. 296.1.2 ПКУ платники єдиного податку III групи (фізособи-підприємці), які є платниками ПДВ, повинні забезпечити ведення Книги доходів та витрат, шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

Дані книг використовуються платником єдиного податку для заповнення податкової декларації платника єдиного податку.

Обсяг доходу з метою застосування критерію (понад 5 000 000 гривень) визначається з урахуванням всіх доходів, які відповідно до ст. 292 ПКУ включаються до складу доходу платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця.

 

Платники єдиного податку третьої групи (фізособи – підприємці), які перевищили у звітному періоді обсяг доходу у 5 млн грн, застосовують до суми перевищення ставку податку у розмірі 15%, а також повинні з наступного кварталу перейти на загальну систему.

 

Крім того, пп. 1 п. 292.11 ПКУ встановлено, що до складу доходу платника єдиного податку III групи не включаються суми ПДВ.

Відповідно до пп. 3 п. 293.8 ПКУ платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи – підприємці), які перевищили у податковому (звітному) періоді обсяг доходу, визначений для таких платників у п. 291.4 ПКУ, до суми перевищення застосовують ставку єдиного податку у розмірі 15%, а також зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ.

Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу.

 

Від редакції:

Це ж стосується й юросіб-"єдинників" ІІІ групи (платників ПДВ). Але оподатковувати суму перевищення їм потрібно буде за ставкою у розмірі 6%. Також їх не омине й обов'язок перейти на загальну систему.

Нагадаємо, що за пп. 3 пп. 298.2.3 ПКУ у разі перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу платниками єдиного податку  ІІІ групи вони мають перейти на загальну систему з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, у якому відбулося таке перевищення. Наприклад, при отриманні понад 5 млн грн вже за підсумками IV кварталу 2016 року, з 01.01.2017 року "єдинник" вже має бути на загальній системі. 

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: ДФС у Рівненській області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»