• Посилання скопійовано

Визнання доходу та застосування РРО "єдинниками"-посередниками

Податківці надали декілька роз’яснень щодо визнання доходу, відображення інформації у Книзі обліку доходів і декларації та застосування РРО "єдинниками"-посередниками

Визнання доходу та застосування РРО "єдинниками"-посередниками

Визнання доходу

Згідно з п. 292.4 ПКУ у разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента).

Тобто транзитна сума, яку замовник перераховує для виконання відповідних послуг, не є доходом "єдинника". 

Тому податківці у листі від 01.11.2016 р. №23203/10/26-15-12-04-18 вказали: якщо "єдинники" здійснюють діяльність на підставі посередницького договору, то до складу доходу включається  тільки сума винагороди.

 

Заповнення Книги обліку доходів та декларації

У Книзі обліку доходів слід зазначати тільки доходи, які є доходом платника єдиного податку відповідно до ст. 292 ПКУ. Сам порядок ведення Книги обліку доходів затверджено наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 579.

На підставі цього податківці у листі від 07.11.2016 р. №7294/П/26-15-13-02-15 зазначили: штрафна санкція передбачена за неоприбуткування в Книзі обліку доходів готівкових коштів, одержаних від клієнта саме за надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами, тобто за неоприбуткування доходу у вигляді винагороди повіреного (агента).

Як відомо, на підставі даних Книги обліку доходів заповнюється декларація платника єдиного податку - фізособи - підприємця. Тобто у декларації також відображається тільки дохід "єдинника", який оподатковується єдиним податком. Перераховані транзитні суми (які не є винагородою за посередницьким договором) не включаються у декларацію. 

 

Доля застосування РРО

Чи враховуються транзитні кошти до обсягу доходу для обов’язкового застосування РРО? На це питання ДФС відповіла у листі від 07.11.2016 р. № 7295/Б /26-15-13-02-15.

Насамперед податківці нагадали загальні правила щодо застосування РРО "єдинника". Так, згідно з п. 296.10 ПКУРРО не застосовуються платниками єдиного податку:

  • першої групи;
  • другої і третьої груп (фізособи - підприємці) незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн.

У разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад 1 млн грн застосування РРО для такого платника єдиного податку є обов'язковим.

Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом дії свідоцтва платника єдиного податку.

Грунтуючись на цій нормі, податківці зазначили, що обов’язок застосування РРО "єдинника"-посередника виникає у разі перевищення протягом календарного року обсягу доходу у вигляді винагороди та інших доходів, визначених відповідно до статті 292 ПКУ, понад 1 млн грн.

Але це не означає, що РРО повинен застосовувати "єдинник", який проводить тільки безготівкові розрахунки. На нього обов’язок застосування РРО не поширюється. 

Крім того, у листі  від 07.11.2016 №7292/О/26-15-13-02-15 ДФСУ наголошує: повідомлення контролюючих органів про незастосування РРО ні ПКУ, ні Законом про РРО це не передбачено.

Отже, навіть якщо "єдинник" перевищив суму річного доходу в 1 млн грн, вимога застосовувати РРО при готівкових розрахунках, а також при розрахунках за допомогою платіжних карток на нього поширюється аж до позбавлення статусу платника єдиного податку. Але якщо такий єдинник застосовує виключно безготівкові розрахунки, РРО йому не потрібен, і повідомляти про це податківців він також не зобов’язаний. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»