• Посилання скопійовано

Облік посередницьких договорів у ФОП-"єдинника"

ДФСУ розповіла, як заповнювати Книгу обліку доходів (і витрат) підприємцю-"єдиннику" щодо операції за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами

Облік посередницьких договорів у ФОП-"єдинника"

Коментар до листа ДФСУ від 18.10.2017 р. №2292/Б/99-99-13-01-02-14/ІПК 

Що говорить ПКУ? 

Відповідно до пп. 292.1.1 ПКУ доходом платника єдиного податку для фізичної особи – підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ. 

При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг) (п. 292.6 ПКУ).

Це загальні правила. Але щодо посередницьких договорів в ПКУ є спеціальна норма для "єдинників". 

У разі отримання платником єдиного податку (комітентом) коштів за реалізовані товари за договором комісії до доходу платника включається вся сума коштів, отримана від комісіонера. При цьому датою отримання доходу платника єдиного податку (комітента) буде дата надходження грошових коштів від комісіонера.

Поряд з цим п. 292.4 ПКУ передбачено, що у разі надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами, доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента).

Отже, наприклад, у разі отримання "єдинником" - комісіонером винагороди за реалізовані товари, роботи, послуги за договорами комісії, до оподаткованого доходу такого комісіонера включається лише сума отриманої винагороди. А "єдинник"-комітент включить до оподаткованого доходу усю суму, яку отримає від такої реалізації – датою надходження виручки від комісіонера. 

 

Як заповнювати Книгу і декларацію? 

Як обліковувати суми коштів за посередницькими договорами замовнику (комітенту, доверітелю), зрозуміло. В Книзі такого ФОП-"єдинника" цей дохід буде зазначено датою надходження коштів від виконавця (в сумі такого надходження). А отже, такий дохід буде зазначено і в декларації з єдиного податку.  

А що у виконавця, який, крім винагороди, отримує ще й транзитні суми? 

Усе про єдиний податок
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

ДФСУ у коментованому листі наполягає: у разі отримання підприємцем - платником єдиного податку коштів від надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами, у книзі обліку доходів (книзі обліку доходів і витрат) відображається вся сума коштів, яка надійшла на поточний рахунок платника. При цьому, відповідно до Порядків №579 дані Книги обліку доходів (Книги обліку доходів і витрат) використовуються платником податку для заповнення декларації платника єдиного податку.

Слід сказати, що ані в Книгах, ані в декларації ФОП-"єдинника" не передбачено окремих граф для зазначення, яка частина із врахованих при складанні надходжень є оподаткованою. За загальною формулою, те, що буде зазначено в цих документах як дохід, і буде оподаткованим доходом!

 

Точка зору редакції

На нашу думку, в цьому роз’ясненні податківці не праві.

Не праві вони і в «ЗІР», де в категорії 107.07 міститься така консультація:  «У разі отримання фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку коштів від надання послуг, виконання робіт за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами, у книзі обліку доходів (книзі обліку доходів і витрат) відображається вся сума коштів, яка надійшла на поточний рахунок платника податку та/або яку отримано готівкою, за такими договорами. Разом з цим при заповненні податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця до доходу включається сума отриманої винагороди повіреного (агента)».

«ЗІР» пропонує нам такий собі середній варіант – обліковано буде усю суму надходжень, але, всупереч зазначеному в Книзі, до декларації потрапить лише частина таких надходжень, а саме винагорода посередника. 

На нашу ж думку, виконавець має відобразити в Книгах і в декларації лише оподаткований дохід – тобто лише суму отриманої винагороди. Інша справа, що і умови договору, і первинні документи про надходження сум за ним, мають чітко визначати, яка саме сума надходить ФОП – «транзитна» чи та, що належить йому (винагорода). 

Така наша позиція давня і ми про неї писали раніше, наприклад, тут. 

На сьогодні наша думка ґрунтується на порядках ведення Книг, згідно із якими: 

  • у графах 2-6 Книги обліку доходів відображається дохід від провадження господарської діяльності, що оподатковується за ставками, встановленими відповідно до п. 293.2 ПКУ та пп. 2 п. 293.3 ПКУ;
  • у графах 2-7 Книги обліку доходів і витрат відображається дохід від провадження господарської діяльності, що оподатковується за ставкою, визначеною пп. 1 п. 293.3 ПКУ, без ПДВ. 

Отже, неоподаткованим «транзитним» сумам в таких Книгах немає місця. Не повинні вони відображатися і в декларації. 

Слід зазначити, що в інших своїх роз’ясненнях податківці були більш послідовні. І навіть, на підставі зазначених нами правил говорили про те, що «транзитні» суми не включаються до обсягу доходів ФОП-"єдинника" з метою визначення, чи потрібно йому застосовувати РРО. 

Так у листі від 18.12.2015 р. №11834/Б/99-99-17-02-02-14 ДФСУ зазначала, що застосування РРО ФОП-"єдинником" залежить від обсягу доходу, відображеного у Книзі та  податковій декларації такого платника. І, згадуючи саме про цей лист, у «Віснику»  зазначалося: «як зазначено в листі, платники єдиного податку — комісіонери фіксують у книгах і деклараціях саме суму комісійної винагороди». 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»