• Посилання скопійовано

Підприємець реєструється повторно: оподаткування ЄП та застосування РРО

Податківці розповіли про особливості повторної реєстрації підприємцем після припинення своєї діяльності та про застосування РРО таким ФОП

Підприємець реєструється повторно: оподаткування ЄП та застосування РРО

Коментар до ІПК від 21.06.2018 р. №2752/ІПК/08-01-13-02-08

Як стати «єдинником» при повторній реєстрації

На підставі норм Закону №755 та Закону про ЄСВ, а також Порядку №1588 податківці вказали, що після державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізособа продовжує обліковуватись у контролюючих органах як фізособа - платник податків, яка отримувала доходи від провадження підприємницької діяльності, та зобов'язана забезпечити остаточні розрахунки з податків та ЄСВ від провадження підприємницької діяльності. 

Нова реєстрація фізособи - підприємця не припиняє її зобов'язань, що виникли під час провадження підприємницької діяльності, та не змінює строків, порядків виконання таких зобов'язань та застосування санкцій за їх невиконання. Про це ми писали  тут та тут>>

 

А чи зможе повторно зареєстрований підприємець стати платником єдиного податку?

Так, зможе. Незалежно від того, порушував підприємець умови перебування на спрощеній системі до припинення, чи ні, податківці, за умов дотримання вимог глави 1 розділу XIV ПКУ, не можуть не зареєструвати новозарєєстрованого підприємця платником єдиного податку.  

Але тут є нюанси. 

Обсяг доходу, отриманий підприємцем до припинення, не може впливати на нову реєстрацію. Тобто, тут те, що було в минулому, залишатиметься в минулому. 

А ось дата, з якої підприємець може стати платником єдиного податку, виявляється, залежить від дати його попереднього скасування статусу «єдинника»!  

У коментованій ІПК податківці нагадали, що за пп. 298.1.2 ПКУ зареєстровані підприємці, у разі подання заяви на реєстрацію платником єдиного податку до закінчення місяця їх держреєстрації,  вважаються платниками єдиного податку з першого числа наступного місяця.  Але вони не зазначили, коли фізособа може обрати спрощену систему у разі повторного початку своєї підприємницької діяльності. 

Усе про фізосіб-підприємців
у вашій поштовій скриньці!

Нова тематична розсилка від редакції. Ви точно нічого не пропустите

Підписатись

Хочете подивитись, як це виглядає?

А ось у під категорії 107.12 «ЗІР» податківці чітко про це вказали. Зокрема: «У разі, якщо фізична особа - підприємець, яка на початок поточного року перебувала на спрощеній системі оподаткування та щодо якої державним реєстратором прийнято рішення про припинення підприємницької діяльності, поновила реєстрацію протягом поточного року, то така особа вважається платником інших податків і зборів.

При цьому така особа не може повернутись у поточному році на спрощену систему оподаткування, оскільки вже скористалась своїм правом на застосування спрощеної системи оподаткування у цьому році.

Разом з тим, така фізособа може перейти на спрощену систему оподаткування з 1 січня наступного року за умови відповідності вимогам ПКУ».

Тож виходить, що підприємець у році припинення реєстрації не може стати знову платником єдиного податку, а буде, в разі повторної реєстрації, перебувати на загальній системі оподаткування. Лише з наступного календарного року він зможе стати «єдинником». 

 

Повторно зареєстрований підприємець та РРО

Податківці у ІПК навели норми п. 296.10 ПКУ. За нею РРО не застосовуються фізособами - «єдинниками» незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн грн. 

Але це з 2017 р. не стосується продавців технічно складних товарів. Вони повинні використовувати РРО в обов’язковому порядку незалежно від суми отриманого доходу. 

Усі інші ФОП мають застосовувати РРО у разі перевищення в календарному році обсягу доходу понад й 1 млн грн. Застосування РРО розпочинається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується у всіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб'єкта господарювання як платника єдиного податку.

Оскільки реєстрацію підприємця як такого було скасовано, і він реєструвався наново, здавалося б, минуле має залишатися в минулому. 

Але висновок податківців такий: «якщо зазначені особи, які до припинення підприємницької діяльності (переходу на сплату інших податків та зборів) перевищили встановлений обсяг доходу, а потім повторно зареєструвались платниками єдиного податку, то такі особи зобов'язані застосувати РРО у всіх наступних податкових періодах протягом їх реєстрації незалежно від подальших змін обсягів доходу».

Тобто податківці вважають, що при отриманні доходу більше 1 млн грн до припинення діяльності підприємці при новій реєстрації платником єдиного податку мають застосовувати РРО незалежно від отриманого обсягу доходу. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»