• Посилання скопійовано

«Єдинник» не може надавати частину приміщення в оренду як фізособа, а частину як підприємець

ПКУ встановлено обмеження щодо надання в оренду приміщення платником єдиного податку. А чи може така особа надавати частину приміщення як «єдинник», а частину як фізособа?

 «Єдинник» не може надавати частину приміщення в оренду як фізособа, а частину як підприємець

Податківці в індивідуальній консультації від 08.08.2018 р. №3463/Т/99-99-13-01-02-14/ІПК вказали, що фізична особа – власник нерухомості (житлового або нежитлового призначення), загальна площа якого перевищує норми за  пп. 291.5.3 ПКУ, не має права надавати одну частину нерухомого майна в оренду як фізична особа - не суб'єкт господарювання, а іншу частину як підприємець.

Нагадаємо ці обмеження. За пп. 291.5.3 ПКУ фізособи-підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів, не можуть бути платниками єдиного податку.

Відповідно, якщо платник єдиного податку планує надавати в оренду нежитлові приміщення понад 300 кв.м., то він має:

  • або перейти на загальну систему оподаткування;
  • або здійснювати надання такого майна в оренду як фізособа.

Податківці у іншій своїй ІПК зупинилися на правилах оподаткування ПДФО орендної плати, якщо підприємець буде здавати в оренду своє майно як фізособа.

Згідно з пп. 170.1.2 ПКУ податковим агентом платника податку - орендодавця під час нарахування доходу від надання в оренду об'єктів нерухомості, інших, ніж зазначені в пп. 170.1.1 ПКУ, є орендар.

Однак, як роз’яснюють податківці у консультації від 08.08.2018 р. №3462/Б/99-99-13-01-02-14/ІПК, якщо орендарем є фізична особа, то саме фізособа-орендодавець має подати річну декларацію про майновий стан та сплатити до бюджету за нею ПДФО та військовий збір. Це передбачено пп. 170.1.5 ПКУ.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»