• Посилання скопійовано

Фізособа-«єдинник» надає нерухомість в оренду: що з оподаткуванням?

Податківці вказали, як оподатковувати ФОП єдиним податком дохід від оренди майна залежно від того, включено такий вид діяльності до Реєстру чи ні

Фізособа-«єдинник» надає нерухомість в оренду: що з оподаткуванням?

ДФС у Донецькій області розповіла, що платники єдиного податку І групи здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню за переліком, визначеним Кодексом. Надання майна в оренду до  вказаного переліку не входить, таким чином, платники єдиного податку І групи не можуть надавати майно в оренду в рамках підприємницької діяльності.

Також, відповідно до пп. 291.5.3 ПКУ не можуть бути платниками єдиного податку фізичні особи – підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 кв. м., нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 кв. м.

Тобто, ФОП – платник єдиного податку, що здійснює діяльність з надання в оренду власної нерухомості, площа якої не перевищує вищевказані норми, може застосовувати спрощену систему оподаткування та надавати майно в оренду в рамках підприємницької діяльності. При цьому ФОП, які відносяться до ІІ групи, можуть надавати майно в оренду лише за умови внесення до реєстру платників єдиного податку такого виду діяльності, як надання в оренду нерухомого майна та надання цих послуг виключно платникам єдиного податку і населенню.

Якщо на розрахунковий рахунок, відкритий ФОП – платником єдиного податку ІІ групи, надходять кошти за договором оренди майна, при цьому у реєстрі платників єдиного податку не зазначено здійснення такого виду діяльності, як надання в оренду нерухомого майна, то такий платник втрачає право перебувати на спрощеній системі і зобов’язаний перейти на сплату інших податків і зборів, визначених Кодексом, з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності. Кошти, отримані від надання в оренду майна, оподатковуються за ставкою єдиного податку у розмірі 15% до доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у реєстрі платників єдиного податку.

***

Читайте також:

Джерело: ДФС у Донецькій області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»