• Посилання скопійовано

«Єдинником» внесено власні кошти на рахунок: чи буде дохід?

Питання щодо включення суми внесених власних коштів на рахунок хвилює багатьох підприємців. Податківці спробували надати власне роз’яснення. (Розпливчасте, проте скоріш фіскальне, ніж навпаки)

«Єдинником» внесено власні кошти на рахунок: чи буде дохід?

Податківці у підкатегорії 107.04 ресурсу «ЗІР» нагадали, що відповідно до п. 292.1 ПКУ доходом фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

Водночас п. 292.6 ПКУ визначено, що датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі, дата підписання платником єдиного податку акта приймання-передачі безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг).

І хоча податківці не дають прямої відповіді щодо внесення власних коштів на рахунок, однак зазначають, що у разі внесення коштів на рахунок, які було отримано раніше в готівковій формі і які вже було відображено в Книзі обліку доходів (Книзі обліку доходів та витрат), відображати такі кошти у складі доходу повторно не потрібно.

Тобто з цього можна зробити висновок:

 

У разі, якщо внесені на рахунок кошти в Книзі обліку доходів раніше не відображались, то при їх внесенні вони повинні бути включені до складу доходу з відповідним відображенням у Книзі обліку доходів.

 

Головний нюанс в тому, що довести, відображались такі кошти в книзі чи ні, можна хіба що їх сумою. Тобто уникнути подвійного оподаткування можна буде на суму доходу в Книзі (за мінусом вже внесених на рахунок коштів).

На користь такого висновку може говорити і попередня їх позиція, за якою сума внесених власних коштів на рахунок підприємця включається до його доходу.

***

Проте можна з податківцями і посперечатись, адже п. 292.1 ПКУ говорить безпосередньо про дохід. Однак ПКУ визначення поняття дохід не містить, та й доволі нелогічно називати доходом власні кошти фізособи (яка одночасно і є підприємцем), що внесені на власний підприємницький рахунок.

Податківці в таких випадках часто наголошують, що така їх фіскальна позиція пов’язана з тим, що зазвичай поповненням рахунку підприємець вносить отриману виручку від продажу товарів, робіт, послуг. Однак насправді це не так і джерело походження коштів може бути будь-яким: від отриманої позики до знятої раніше з рахунку виручки, податки з якої підприємець вже сплатив раніше.   

Враховуючи таку позицію податкової, радимо подбати про підтвердження походження коштів, які вносяться на підприємницький рахунок. Як показує практика судових рішень, під час розгляду такого спірного питання (наприклад Постанова Полтавського окружного адміністративного суду від 28.10.2011 у справі №2а-1670/7259/11) походження коштів підлягає перевірці.

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»