• Посилання скопійовано

Допомога на дітей для ФОП: правила надання зміняться

Зареєстровані у 2020 році та звільнені від сплати ЄСВ фізособи-«єдинники» матимуть право на допомогу на дітей. Адже Мінсоцполітики розробило проект постанови КМУ, яка вносить зміни до Порядку надання допомоги на дітей для фізосіб-«єдинників» І та ІІ груп

Допомога на дітей для ФОП: правила надання зміняться

Нещодавно постановою КМУ від 22.04.2020 р. №329 було затверджено Порядок виплати допомоги на дітей фізичним особам - підприємцям, які обрали спрощену систему оподаткування і належать до першої та другої групи платників єдиного податку. Ця новина викликала в наших читачів багато запитань, тож нагадаємо основні моменти.

Порядок виплати допомоги фізособам-«єдинникам» І та ІІ груп на дітей почав діяти з 5 травня. І тільки 15 травня розпочалася робота органів соцзахисту над призначенням цієї допомоги.

За цим Порядком право на цю допомогу мають тільки ті фізособи-«єдинники», які сплатили ЄСВ за всі місяці 2019 року або за всі місяці 2019 року з дати початку реєстрації підприємницької діяльності.

При цьому така допомога надається лише одному з батьків (або опікуну) на кожну дитину до досягнення нею 10 річного віку (включно).

Тепер цей Порядок пропонують змінити. Для цього Мінсоцполітики розробило проект постанови КМУ. Він був розміщений на сайті Федерації профспілок.

Розглянемо далі, що саме може змінитися.

 

Нові категорії фізосіб-«єдинників»

Багато є фізосіб-«єдинників» І та ІІ груп, зареєстрованих у 2020 році. А також тих, які звільнені від сплати ЄСВ. Отже, в них немає сплати ЄСВ за 2019 рік і через це їм у призначенні такої допомоги наразі відмовляють.

Проектом постанови передбачено, що право на допомогу також матимуть ФОП І-ІІ груп, які:

  • були зареєстровані в січні-березні 2020 року;
  • звільнені від сплати ЄСВ (особи, які отримують пенсію за віком, або особи, які досягли пенсійного віку, і отримують передбачену законодавством пенсію або соцдопомогу,  та особи з інвалідністю).

 

Зміни у документах

Основний перелік документів, які треба подавати для отримання допомоги, не зміниться. Але для допомоги на дітей, які були народжені в інших країнах, слід буде подавати копії документів, виданих компетентними органами іноземної країни та легалізовані у відповідному порядку. Про те, як це зробити, ми писали тут.

Довідку ОК-7 не потрібно буде подавати новим категоріям фізосіб-«єдинників», які зможуть мати право на допомогу. Тобто довідка не подаватиметься фізособами-«єдинниками», які були зареєстровані в січні-березні 2020 року, та тими, які звільнені від сплати ЄСВ. А для підтвердження отримання фізособами-«єдинниками» пенсії та соцдопомоги буде братися інформація з бази ПФУ та органів соцзахисту.

Враховуючи це, зміниться і форма заяви на отримання допомоги. В ній з’являться вказівки про те, що до заяви додаються легалізовані іноземні документи про дітей або не додається довідка ОК-7.

А от щодо правил виплати допомоги на дитину, якій у 2020 році вже виповнилося 10 років, уточнень в проекті немає.

Нагадаємо, що в чинному тексті Порядку №329 говориться, що допомога призначається на дитину до досягнення нею 10 річного віку (включно). Це дає надію ФОП отримати цю допомогу і на тих дітей, яким вже виповнилось 10 років, але ще немає 11. Проте для підтвердження наявності цих дітей згідно з Порядком № 329 слід надати копії свідоцтв про народження дітей віком до 10 років. Так само і в проекті змін до цього Порядку, коли йдеться про документи, що підтверджують народження дитини за кордоном, говориться про дітей віком до 10 років. Так «включно» чи «до»? Це питання поки що залишається без відповіді.

***

Читайте також:

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»