• Посилання скопійовано

Третя група платників єдиного податку для фізичних осіб

Для якої діяльності підходить III група ЄП? Які особливості реєстрації платником єдиного податку третьої групи для ФОП та переходу на цю групу? Що включається до доходу, а що ні? Коли ФОП-«єдинник» може стати платником акцизного податку? Про все це читайте у цій статті

Третя група платників єдиного податку для фізичних осіб

Для якої діяльності підходить III група платників ЄП?

Для третьої групи платників ЄП діють лише загальні обмеження щодо видів діяльності. Тобто специфічних заборон саме для третьої групи немає. Це найбільш «вільна» група серед перших трьох груп платників ЄП.

По-перше, для ФОП-«єдинників» є обмеження на рівні видів діяльності.

На єдиному податку не можна вести окремі види діяльності. Вони визначені пп. 291.5.1 ПКУ. Прокоментуємо деякі з них:

  1. Організація, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора). Звертаємо увагу, що ФОП на 3-й групі ЄП можна розповсюджувати лотереї, що проводяться іншими СГ, які не можуть бути «єдинниками».
  2. Виробництво, експорт, імпорт, продаж підакцизних товарів. Як виняток дозволено: роздрібний продаж паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та роздрібний продаж пива, сидру, пері (без додавання спирту) та столових вин. При цьому «єдинник» повинен сплачувати також і акцизний податок (про це докладніше далі).
  3. Видобуток, виробництво, реалізація дорогоцінних металів і дорогоцінного каміння, у тому числі органогенного утворення. Проте дозволено виробництво, постачання, продаж (реалізації) ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння. Тобто видобувати, виробляти та продавати вказану сировину не можна, зате можна виробляти та продавати вироби з неї.
  4. Видобуток, реалізація корисних копалин, крім реалізації корисних копалин місцевого значення. Тут є підводний камінь: оскільки підземні води вважаються корисними копалинами державного значення, то ФОП-«єдиннику» доведеться використовувати щось одне – або спрощену систему оподаткування, або свердловину для видобування підземних вод. Разом вони не поєднуються. Зате «єдинникам» можна видобувати корисні копалини місцевого значення. Зокрема, податківці у підкатегорії 107.01.01 «ЗІР» (відповідь на запитання «Які корисні копалини належать до копалин місцевого значення, при реалізації яких СГ мають право перебувати на спрощеній системі оподаткування?»)  зазначають, що це, зокрема, вапняк, гіпс, гажа, сапропель, крейда, пісок, суглинок, супісок. Обидва переліки корисних копалин затверджені постановою КМУ від 12.12.1994 р. №827.
  5. Організація, проведення гастрольних заходів. Зауважимо, що заборонено власне організацію та проведення гастрольних заходів. А от самому бути артистом та гастролювати ФОП на єдиному податку не заборонено. При цьому організовувати ці гастролі повинен хтось інший, а не платник ЄП.

Крім того, є обмеження на рівні осіб: якщо самі особи належать до певної категорії, вони не можуть застосовувати спрощену систему. Ці обеження визначені пп. 291.5.2 – пп. 291.5.8 ПКУ. Не можуть бути платниками ЄП:

  • ФОП, які здійснюють технічні випробування та дослідження (група 74.3 КВЕД ДК 009:2005);
  • ФОП, які здійснюють діяльність у сфері аудиту. Якщо у ФОП фактично є доходи від аудиторських послуг (тобто якщо аудиторська діяльність фактично здійснюється, а не просто у ФОП зареєстрований відповідний КВЕД), то він не може застосовувати спрощену систему;
  • ФОП, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 га, житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 кв.м, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 кв.м. Оскільки тут йдеться про загальну площу, «дроблення» ділянок чи приміщень тут не допоможе. Втім, фізособа може надавати в оренду нерухомість, яка не вписується в ці рамки, поза межами своєї підприємницької діяльності, тобто укладати договори оренди як фізособа, а не приватний підприємець. Зауважимо, що від оренди нерухомості слід відрізняти діяльність з надання місць для короткострокового проживання для розміщування відряджених та інших приїжджих (КВЕД-2010, Розділ 55). Це діяльність готелів, кемпінгів та інших засобів тимчасового розміщення, яку можна вести на спрощеній системі;
  • страхові (перестрахові) брокери – фізособи;
  • фізособи-нерезиденти. Нерезиденти – це фізособи, які не є резидентами, визначення яких наведено у пп. 14.1.213 ПКУ. Іншими словами, фізособа, що не проживає в Україні, не може стати платником ЄП в Україні;
  • платник податків, який на день подання заяви про реєстрацію платником єдиного податку має податковий борг, крім безнадійного податкового боргу, що виник внаслідок дії обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин). При цьому мінімальна сума боргу не обмежується, тобто наявність навіть копійчаної заборгованості з якогось податку може завадити стати платником ЄП. Враховуються всі податки, в тому числі на землю і на нерухомість, незважаючи на те, що ці податки платник сплачує як фізична особа, а не як ФОП. Тому перед поданням заяви на обрання або перехід на спрощену систему слід упевнитися в тому, що фізособа не має податкових боргів.

 

Як зареєструватися платником ЄП III групи з нуля?

Платником ЄП третьої групи може стати будь-яка фізична особа, яка виявила бажання вести підприємницьку діяльність.

Спочатку потрібно зареєструватися у Держреєстрі як фізична особа-підприємець. Для державної реєстрації ФОП документи можна подати до будь-якого реєстратора в Україні, як в електронній, так і в паперовій формі. Докладніше тут. На даний момент дистанційно подати документи на реєстрацію ФОП в електронній формі можна тільки через додаток «ДІЯ». В Онлайн Будинку юстиції такої можливості вже немає, див. тут.

Одночасно з поданням заяви на держреєстрацію можна подати і заяву про застосування спрощеної системи оподаткування. Така можливість передбачена пп. 4 пп. 298.1.1 ПКУ. У разі успішного прийняття такої заяви ФОП стане платником ЄП 3-ї групи з дати його державної реєстрації.

На виконання вимог п. 299.7 ПКУ у розділі 8 заяви про застосування спрощеної системи слід зазначити види діяльності, які планує вести ФОП. Незважаючи на те, що єдиний податок 3-ї групи сплачується за сталою відсотковою ставкою з будь-якого підприємницького доходу, все одно ФОП 3-ї групи повинні вносити свої види діяльності за КВЕД в реєстр платників єдиного податку. Якщо згодом ФОП отримає дохід від діяльності, не зазначеної в реєстрі платників єдиного податку, він повинен буде подати заяву про внесення змін до реєстру платників єдиного податку. Якщо цього не зробити, доведеться перейти на загальну систему з першого числа місяця, наступного за звітним періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності (пп. 7 пп. 298.2.3 ПКУ). Проте нормами ПКУ не передбачено строків подання заяви для такого переходу, тож податківці вирішили, що це має бути останній день того кварталу, у якому отримано доходи від діяльності, не зазначеної у реєстрі платників ЄП (аналогічно як зі строками подання заяви для внесення інших змін до реєстру). Більше читайте тут.

У разі відсутності визначених ПКУ підстав для відмови у реєстрації ФОП як платника єдиного податку податківці зобов’язані протягом 2 р. д. від дати надходження заяви щодо переходу на спрощену систему оподаткування зареєструвати таку особу платником єдиного податку (підкатегорія 107.01.01 «ЗІР»). Податківці можуть відмовити у реєстрації платником єдиного податку виключно за наявності трьох підстав, передбачених у п. 299.6 ПКУ.

Якщо заява на спрощену систему подавалася в електронному вигляді під час дистанційної онлайн-рєстрації, і її не було прийнято з причин наявності помилок (на практиці таке трапляється), то у ФОП є ще час для подання заяви на спрощену систему у паперовому вигляді (особисто або поштою) протягом 10 днів з дня державної реєстрації. Але ця можливість існує лише для неплатників ПДВ, які обирають ставку ЄП 5% (другий абзац пп. 298.1.2 ПКУ).

 

Як перейти на III  групу ЄП з інших груп або зі загальної системи?

Якщо ФОП уже працює певний час і перебуває на інших група ЄП або на загальній системі, то при переході на III групу слід пам’ятати наступне.:

По-перше, якщо ФОП переходить на 3-тю групу ЄП, то він вже не є новоствореним та у нього вже є певна «історія», яку потрібно буде врахувати при переході. А саме, протягом календарного року, що передує періоду переходу на 3-тю групу ЄП, повинна бути дотримана вимога щодо неперевищення річного обсягу доходу, встановленого для 3-ї групи у п. 291.4 ПКУ.

Наразі цей обсяг річного доходу становить 7 млн грн. Протягом попереднього календарного року дохід ФОП повинен бути менше 7 млн грн, і при цьому враховується весь річний дохід ФОП, незалежно від того, на яких системах оподаткування перебував ФОП протягом такого попереднього року.

Нагадаємо, що Законом №540 збільшено ліміт річного доходу для платників ЄП 3-ї групи до 7 млн грн (зміни до п. 291.4 ПКУ).  Відповідна норма набрала чинності з 2 квітня 2020 року, причому у 2020 році новий обсяг доходу – 7 млн грн –  визначається за період з 01.01.2020 р. по 31.12.2020 р., тобто в цілому за рік. Думку податківців щодо цього ми коментували тут.

Відповідно до п. 292.15 ПКУ при визначенні обсягу доходу, що дає право перейти на ЄП та/або перебувати на спрощеній системі оподаткування в наступному податковому (звітному) періоді, не включається дохід, отриманий як компенсація (відшкодування) за рішенням суду за будь-які попередні (звітні) періоди.

По-друге, якщо протягом попереднього календарного року ФОП уже подавав заяву на припинення підприємницької діяльності та, можливо, знову реєструвався як ФОП, то при поданні заяви на спрощену систему у поточному році слід враховувати весь річний дохід попереднього року, отриманий в кожному періоді реєстрації ФОП (тобто включаючи періоди попередньої реєстрації). Про це зазначено у п. 298.1.4 ПКУ та у примітці до розділу 5 Розрахунку доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, затвердженого наказом Мінфіну від 16.07.2019 р. №308. У розділі 5 Розрахунку зазначається загальна сума доходу, отримана фізособою за попередній календарний рік, протягом всіх періодів, у яких вона була зареєстрована як ФОП, та незалежно від системи оподаткування, яка застосовувалася протягом попереднього року.

По-третє, перейти на ЄП можна лише з нового кварталу, подавши заяву про перехід не пізніше ніж за 15 к. д. до початку наступного календарного кварталу. При переході на спрощену систему з нового року потрібно подати заяву до 16 грудня включно. До такої заяви додається розрахунок річного доходу за попередній рік, який ще не закінчився. В цьому разі дохід за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, визначається на момент подання заяви із врахуванням запланованої суми отримання доходу, за період, що залишився до кінця року після подання заяви. Ми пишемо про це у новині, і такий самий підхід пропонують податківці у підкатегорії 107.01.01 «ЗІР» (питання «Як визначається дохід за попередній календарний рік, у разі прийняття ФОП рішення про застосування спрощеної системи оподаткування з 1 січня наступного року?»).

 

Поєднання єдиного податку III групи та ПДВ

Якщо майбутній ФОП, який реєструється вперше або заново, хоче стати одночасно платником ПДВ та платником ЄП за ставкою 3% з дня його держреєстрації, то відразу це зробити не вдасться. Новостворений ФОП може обрати ставку ЄП 3% лише після реєстрації платником ПДВ. Тобто він може зареєструватися з дня держреєстрації як платник ЄП третьої групи зі ставкою 5% та не пізніше ніж за 10 к.д. до початку наступного кварталу подати заяву про перехід на сплату єдиного податку за ставкою 3% та подати заяву на добровільну реєстрацію платником ПДВ  (пп. "б" пп. 4 п. 293.8 ПКУ зі змінами, внесеними Законом №466 щодо 10-денного строку подання заяви).

Працюючий ФОП на 3-й групі ЄП за ставкою 5% в будь-який момент може добровільно зареєструватись платником ПДВ та змінити ставку ЄП на 3% шляхом подання заяви на зміну ставки ЄП не пізніше ніж за 10 к. д. до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися нова ставка 3%, та реєстрації такого платника ЄП платником ПДВ у порядку, встановленому розділом V ПКУ (пп. "б" пп. 4 п. 293.8 ПКУ зі змінами, внесеними Законом №466).

Нагадаємо, що ФОП на єдиному податку не стосується норма п. 181.1 ПКУ про обов’язкову реєстрацію платником ПДВ при досягненні обсягу операцій 1 млн грн, тож вони можуть стати платниками ПДВ лише добровільно, поки перебувають на спрощеній системі.

Про реєстрацію платником ПДВ ми писали в цій аналітиці.

Законом №466 внесено зміни до п. 294.1 ПКУ, якими скасовано квартальний звітний період щодо ПДВ для «єдинників»-платників ПДВ. Тепер всі «єдинники» – платники ПДВ звітуватимуть з ПДВ щомісячно. Першу місячну декларацію з ПДВ «єдинники» подаватимуть за липень 2020 року, а востаннє за квартальний період звітуватимуть за ІІ квартал 2020 року. Так роз’яснюють податківці.

 

Коли ФОП-«єдинник» може стати платником акцизного податку?

Зазвичай акциз та єдиний податок разом не сплачуються. Але якщо ФОП здійснює роздрібний продаж пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин, йому потрібно сплачувати акцизний податок з таких продажів.

Пунктом 297.1 ПКУ встановлено низку податків і зборів, від сплати яких звільняються платники ЄП. Зауважимо, що акцизного податку серед таких не має. Отже, реалізація суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів, згідно з пп. 213.1.9 ПКУ є об'єктом оподаткування акцизним податком.

Відповідно підприємці - платники ЄП  повинні сплачувати акцизний податок з вартості продажу пива, сидру, пері (без додавання спирту) та столових вин за ставкою 5% відповідно до пп. 215.3.10 ПКУ та подавати декларацію з акцизного податку зі заповненням розділу Д та додатку 6 у строки, встановлені для місячного звітного податкового періоду. 

Зверніть увагупп. 14.1.144 ПКУ відносить пиво до товарів із товарною позицією 2203 згідно з УКТ ЗЕД. А це означає, що тільки пиво, яке належить до цієї товарної позиції, є підакцизним товаром. Безалкогольне пиво належить до товарної позиції 2202 згідно з УКТ ЗЕД, а тому не є підакцизним товаром. 

Роздрібну торгівлю алкогольними напоями (крім столових вин) ФОП може здійснювати лише за наявності ліцензії. Суб’єкти господарювання, які отримали ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями, мають право продавати сидр та пері (без додавання спирту) без отримання окремої ліцензії на право роздрібної торгівлі цими алкогольними напоями (ст. 15 Закону №481).

Отже, ФОП - платник єдиного податку III групи має право здійснювати роздрібний продаж пива, сидру, пері (без додання спирту) за наявності ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями та за умови дотримання вимог застосування спрощеної системи оподаткування, передбачених ПКУ.

Оскільки ліцензію не можна отримати без наявності зареєстрованого РРО, то діяльність з продажу пива, сидру, пері (без додавання спирту) вимагає застосування РРО.

 

Що включається до доходу платника ЄП III групи?

По-перше, це дохід від підприємницької діяльності ФОП за видами, які внесені в реєстр платника єдиного податку (п. 292.1 ПКУ). Цей дохід повинен мати лише грошову форму, оскільки негрошові розрахунки «єдинникам» заборонені п. 291.6 ПКУ. Це найпоширеніший вид доходу, облік якого вже добре відпрацьовано на практиці:

  • готівкові надходження ФОП записує в Книгу обліку доходів на підставі Z-звітів РРО або на підставі товарних чеків, якщо ФОП не застосовує РРО;
  • безготівкові надходження коштів на рахунок у банку також записуються в Книгу обліку доходів на підставі банківської виписки.

Податківці у консультації від 01.03.2019 р. №845/6/99-99-13-01-03-15/ІПК зазначають: у разі отримання доходу в готівковій та безготівковій формі запис в Книзі обліку доходів здійснюється окремими рядками за підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід. Ми коментували це тут.

По-друге, доходом «єдинника» є вартість безоплатно отриманих протягом звітного періоду товарів (робіт, послуг) (п. 292.3 ПКУ). Як оподаткувати такі доходи, ми консультували тут.

По-третє, у ФОП – платника ПДВ є ще один вид доходу – це сума кредиторської заборгованості, за якою минув строк позовної давності. Очевидно, що і сума заборгованості, і дата її виникнення повинні бути документально підтвердженими.  Такими документами у фізичної особи можуть бути розписки про отримання грошей, накладні на товар, акти виконаних робіт чи наданих послуг, банківські виписки тощо.

Втім, якщо кредиторська заборгованість ФОПа буде прощена кредитором до спливу строку позовної давності, то податківці її розглядають як безоплатно надані товари (роботи, послуги), і теж включають до доходу  ФОП-«єдинника» (підкатегорія  107.01.03 «ЗІР», запитання «Чи вважаються безоплатно отриманими товари (роботи, послуги) та чи включається їх вартість до доходу ФОП платника ЄП, якщо за домовленістю сторін кредиторська заборгованість за придбані, але не оплачені товари (роботи, послуги), списана до закінчення терміну позовної давності?»).

Але тут нюанс – дохід від безоплатно наданих товарів (робіт, послуг) повинні визнавати всі платники ЄП, а не тільки платники ПДВ. Тож для платника ЄП за ставкою 5% таке прощення кредиторської заборгованості буде невигідним. Краще вже дочекатися спливу строку позовної давності і уникнути включення такої заборгованості в дохід.

По-четверте, для ФОП, які надають послуги, виконують роботи за договорами доручення, комісії, транспортного експедирування або за агентськими договорами, доходом є сума отриманої винагороди повіреного (агента) (п. 292.4 ПКУ). Про агентські договори у ФОП ми докладно писали тут.

По-п’яте, дохід «єдинника», виражений в іноземній валюті, перераховується у гривнях за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Нацбанком на дату отримання такого доходу (п. 292.5 ПКУ). Наразі вже немає вимоги щодо обов’язкового продажу  валюти. Отже, доходом «єдинника» буде вся сума коштів, яка надійшла на поточний рахунок в іноземній валюті, перерахована у гривні за офіційним курсом НБУ на дату надходження коштів на рахунок. Податківці у листі від 07.06.2017 р. №519/Р/99-99-13-01-02-14/ІПК нагадували, що комісія банку відсутня у переліку сум, які не включаються до складу доходу платників ЄП (п. 292.11 ПКУ). Оскільки права на податкові витрати ФОП- «єдинник» не має, то отриманий дохід в інвалюті не зменшується на суму комісії банку, якщо така комісія утримується банком з суми, що сплачена у валюті на користь ФОП.

 

Що не включається до доходу платника ЄП III групи?

Грошові та негрошові надходження, які не включаються до доходів платника ЄП третьої групи, перераховані у п. 292.11 ПКУ. Окремо варто зупинитись лише на таких надхоженнях:

  • суми фінансової допомоги, наданої на поворотній основі, отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців з дня її отримання;
  • суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) - платнику ЄП та/або повертаються платником ЄП покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів.

Поворотна фінансова допомога (ПФД) – це сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов'язковою до повернення (пп. 14.1.257 ПКУ).

Тому між надавачем та отримувачем такої ПФД обов’язково повинен бути укладений договір, в якому слід зазначити обов’язковість її повернення. У такому випадку сума отриманої та поверненої протягом 12 календарних місяців ПФД не включається до доходу платника ЄП і, відповідно, не оподатковується єдиним податком. При цьому не має значення, чи надається ПФД надавачем готівкою, чи перераховується на рахунок ФОПа у банку.

Чи може підприємець надати собі поворотну фіндопомогу як фізособа? Згідно з п. 1 ст. 626 ЦКУ договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків. Водночас зобов'язання припиняється поєднанням боржника і кредитора в одній особі (п. 1 ст. 606 ЦКУ). Зважаючи на те, що ФОП водночас і є фізичною особою, такий договір ПФД є нікчемним, оскільки укладений з самим собою.

У ФОП – платників ЄП 3-ї групи відображення суми ПФД, яка не повертається протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, здійснюється за підсумками звітного кварталу, на який припадає дата спливу цього строку. Оподаткування поворотної фінансової допомоги, отриманої ФОП платником ЄП 3-ї групи, яка не повертається протягом 12 календарних місяців з дня її отримання, здійснюється за ставками 3% або 5% за умови не перевищення обсягу доходу для цієї групи. При перевищенні обсягу доходу платник ЄП зобов’язаний застосувати до суми перевищення ставку у розмірі 15% та за заявою перейти на загальну систему оподаткування (пп. 3 пп. 298.2.3 ПКУ). Заява подається не пізніше 20 числа місяця, наступного за календарним кварталом, у якому допущено перевищення обсягу доходу (пп. 3 п. 293.8 ПКУ).

Повернення суми коштів (авансу, передоплати) покупцю за товари (роботи, послуги). В день отримання суми коштів (авансу, передоплати) за продані товари, виконані роботи, надані послуги ФОП - платником ЄП третьої групи, який не є платником ПДВ, у Книзі обліку заповнюється графа 2 «сума», платником ЄП третьої групи, який є платником ПДВ – графа 2 «сума без податку на додану вартість» розд. I «Доходи».

Якщо при розірванні договору сума коштів (авансу, передоплати) за продані товари, виконані роботи, надані послуги повертається фізичною особою – підприємцем у наступних звітних періодах, то в день їх повернення в Книзі обліку: платником ЄП третьої групи, який не є платником ПДВ, заповнюється графа 3 «сума повернутих коштів за товар (роботи, послуги) та/або передоплати», а платником ЄП третьої групи, який є платником ПДВ – графа 3 «сума повернутих коштів за товар (роботи, послуги) та/або передоплати без податку на додану вартість» розд. I «Доходи».

Щодо відображення цих операцій в декларації з ЄП, то якщо повернення суми коштів (авансу, передоплати) покупцю за товари (роботи, послуги) у разі розірвання договору відбувається у періоді їх отримання, то такі кошти не включаються до доходу ФОП-«єдинника» та не підлягають відображенню у податковій декларації.

Якщо повернення суми коштів (авансу, передоплати) покупцю за товари (роботи, послуги) відбувається в іншому податковому періоді, ФОП включає таку суму коштів до складу доходу у звітному періоді, в якому ці кошти отримано, та здійснює перерахунок доходу у звітному податковому періоді, в якому відбувається їх повернення. Тобто, наприклад,у кварталі, коли кошти були отримані, їх слід включити в декларації до оподаткованого доходу. А в кварталі їх повернення – на суму повернення зменшити суму оподаткованого доходу (зробити його перерахунок). Таким чином, дані Книги обліку і декларації співпадатимуть.

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Єгорова Юлія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»