• Посилання скопійовано

ФОП першої-третьої груп не можуть надавати фінансову допомогу: позиція ДПС

Податківці знову заявляють, що надання фінансової допомоги (як поворотної, так і безповоротної) належить до сфери фінансового посередництва. А надавати фінансові послуги єдинникам І-ІІІ груп не дозволяє статус. Якщо вони все ж таки бажають надавати фіндопомогу (позики), то мають перейти на загальну систему оподаткування

ФОП першої-третьої груп не можуть надавати фінансову допомогу: позиція ДПС

ДПС у Тернопільській області розповідає, що відповідно до абз. 1 пп. 14.1.257 ПКУ фінансова допомога – це фінансова допомога, надана на безповоротній або поворотній основі.

Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлено у главі 1 розд. ХІV «Спеціальні податкові режими» ПКУ.

Згідно з п. 291.2 ПКУ спрощена система оподаткування обліку та звітності – це особливий механізм справляння податків і зборів, що встановлює заміну сплати окремих податків і зборів.

Види діяльності, які не дають права суб’єктам господарювання, зокрема, фізичним особам – підприємцям бути платниками єдиного податку у разі їх здійснення, наведено у пп. 291.5.1 ПКУ.

Так, не можуть бути платниками єдиного податку першої-третьої груп суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність у сфері фінансового посередництва, крім діяльності у сфері страхування, яка здійснюється страховими агентами, визначеними Законом України від 07.03.1996 р. №85/96-ВР «Про страхування» сюрвейєрами, аварійними комісарами та аджастерами, визначеними розд. III ПКУ. (пп. 6 пп. 291.5.1 ПКУ).

Відповідно до Національного класифікатора України ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності», затвердженого наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 р. №457, надання фінансової допомоги належить до коду 64 «Надання фінансових послуг, крім страхування та пенсійного забезпечення».

Таким чином, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої-третьої груп не можуть надавати фінансову допомогу, у тому числі безповоротну, оскільки такий вид діяльності не дає права застосовувати спрощену систему оподаткування.

При цьому платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у разі здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися такі види діяльності.

 

Від редакції: Така позиція податківців не нова, ми про неї писали тут. Тоді ж вказували на певні нюанси:

  • одноразове надання поворотної фінансової допомоги не є діяльністю у сфері фінансового посередництва. Але податківці не уточнюють, що вони вважають за постійну основу і одноразове надання (раз на місяць, на рік чи за весь період існування) стосовно надання позик (поворотної фіндопомоги).
  • якщо фіндопомога повертається ФОП-«єдиннику», то він має включити її до доходу, який оподатковується єдиним податком. 

Проте зауважимо, що такі висновки наводяться податківцями в індивідуальних податкових консультаціях або на свої сайтах. І такі роз'яснення не мають сили закону. Прямої заборони надавати поворотну фіндопомогу для спрощенців ПКУ не встановлено. Хоча вдаватися до таких операцій варто, якщо у вас є власна ІПК із лояльним до вас висновком. Або ж якщо ви готові в разі необхідності захищати свої інтереси в суді.

Джерело: ДПС у Тернопільській області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»