• Посилання скопійовано

Чи повинна фізособа-«єдинник» 1 групи вести облік товарних запасів?

«Єдинники» 1 групи звільнені від застосування РРО, але зобов’язані вести облік товарних запасів лише у випадку реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту

Чи повинна фізособа-«єдинник» 1 групи вести облік товарних запасів?

Головне  управління  ДПС  у  м. Києві  повідомляє, що правовідносини у сфері застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмних  реєстраторів  розрахункових операцій (далі – ПРРО) регулюються Податковим кодексом України (далі – ПКУ), Законом України від 06.07.1995 №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (із змінами та доповненнями) (далі – Закон №265) та нормативно-правовими актами, прийнятими на його виконання.

Порядок проведення розрахунків у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг встановлено ст. 3 Закону №265.

Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб - підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затверджений наказом Мінфіну від 03.09.2021 №496 (далі – Порядок №496), поширюється на фізичних осіб - підприємців, у тому числі платників єдиного податку (далі – ФОП), які відповідно до Закону №265 зобов’язані вести облік товарних запасів та здійснювати продаж лише тих товарів, що відображені в такому обліку, та осіб, які фактично здійснюють продаж товарів (надання послуг) та/або розрахункові операції в місці продажу (господарському об’єкті) такого ФОП.

Зазначений обов’язок регламентовано положеннями п. 12 ст. 3 Закону №265.

Тобто товарний облік зобов’язані вести фізичні особи - підприємці, що здійснюють розрахункові операції у розумінні ст. 3 Закону №265 та перебувають на загальній системі оподаткування, а також фізичні особи - підприємці, які є платниками єдиного податку та провадять діяльність з реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння, та платники єдиного податку, які зареєстровані платниками податку на додану вартість.

Платники єдиного податку першої групи звільнені від застосування РРО та/або ПРРО згідно з п. 296.10 ПКУ, але зобов’язані вести облік товарних запасів відповідно до Порядку №496 лише у випадку реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту.

Крім того, наголошуємо, що існують обмеження щодо асортименту товарів, дозволених до продажу на 1 групі єдиного податку.

***

Всі новини на тему обліку товарних запасів дивіться тут.

Джерело: ДПС у м. Києві

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»