• Посилання скопійовано

Правильне заповнення платіжки при внесенні готівки фізособою-«єдинником» захистить від подвійного доходу

Якщо фізособа-«єдинник» вносить на свій підприємницький рахунок у банку готівку, яку на момент внесення уже було відображено в обліку, то у платіжці зазначається призначення платежу «виручка за певний період» і така виручка повторно не включається до доходу

Правильне заповнення платіжки при внесенні готівки фізособою-«єдинником» захистить від подвійного доходу

Головне управління ДПС у Запорізькій області повідомляє, що якщо фізична особа - підприємець – платник єдиного податку вносить на свій поточний рахунок у банку, відкритий для здійснення підприємницької діяльності, готівку, яку на момент внесення уже було відображено в обліку, то в платіжній інструкції зазначається призначення платежу «виручка за певний період» і така виручка повторно не включається до доходу платника єдиного податку.

При цьому сума коштів, внесених на поточний рахунок за певний період, не повинна перевищувати суму доходу, відображену в обліку за відповідний період.

Відповідно до пункту 292.1 статті 292 Податкового кодексу України доходом платника єдиного податку для фізичної особи - підприємця є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній пунктом 292.3 статті 292 Кодексу. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.

Перелік доходів, які не включаються до складу доходу платника єдиного податку, визначено пунктом 292.11 статті  292 Кодексу.

Згідно з пунктом 292.13 статті 292 Кодексу  дохід визначається на підставі даних обліку, який ведеться відповідно до статті 296 Кодексу.

Так, пунктом  296.1 статті  296 Кодексу встановлено що фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів.

Облік доходів та витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через електронний кабінет.

Водночас облік доходів і витрат у довільній формі (в паперовому вигляді (зошиті, журналі тощо), в електронному вигляді (в електронній таблиці у файлі Excel, Word тощо) чи через електронний кабінет) не скасовують обов'язку дотримуватися платниками єдиного податку першої - третьої груп (неплатниками ПДВ) вимог щодо ведення обліку доходів та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, на підставі первинних документів та їх належне зберігання відповідно до норм пункту 44.1 статті 44 Кодексу.

Також дані обліку використовуються платниками податку  для заповнення податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи - підприємця, форму якої затверджено наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 №578.

Джерело: ДПС у Запорізькій області

Рубрика: Спрощена система/ФОП на єдиному податку

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ФОП на єдиному податку»