• Посилання скопійовано

ДАІ зобов'яжуть повідомляти про оформлені договори купівлі-продажу ТЗ

Для того щоб записати ДАІ в посередники, їй слід надати такі повноваження законом

ДАІ зобов'яжуть повідомляти про оформлені договори купівлі-продажу ТЗ

Як ми вже говорили, останнім часом відбулося чимало змін у процесі реєстрації (перереєстрації) транспортних засобів (далі — ТЗ). Зокрема, йдеться про змінені умови здійснення торгівлі оптом та вроздріб ТЗ і їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери (постанова КМУ від 11.11.2009 р. №1200).

Так, тепер в підрозділах ДАІ МВС можна оформити договір купівлі-продажу ТЗ. Залишилося лише з'ясувати питання оплати таких послуг на місцях.

Але проблема виникла несподівано у зовсім іншій площині — у сфері оподаткування.

Адже Міндоходів у зв'язку з оформленням договорів купівлі-продажу ТЗ безпосередньо в ДАІ визнало за останньою статус податкового агента з формулюванням «... у разі здійснення операцій щодо оформлення договорів купівлі-продажу транспортних засобів органами Державтоінспекції МВС України...».

Позиція Міндоходів доволі прозора: відповідно до п. 173.3 ПКУ функції податкового агента виконує також посередник, який бере участь у продажу/обміні рухомого майна.

Ось так невиважене формулювання у нормативно-правовому акті може несподівано створити проблему через неузгодженість приписів різних законодавчих актів.

Але, на нашу думку, не все є таким однозначним. Будь-яке посередництво визначається не статусом юрособи як державного органу — однієї лише доброї волі та згоди тут недостатньо. Для того щоб записати ДАІ в посередники, їй слід надати такі повноваження законом. Статтю 19 Конституції ніхто ще не скасовував.

Водночас слід розуміти, що ДАІ не є стороною договору купівлі-продажу ТЗ. За Єдиним державним реєстром ДАІ, наявними базами даних АІС «Довідка-рахунок», «Митний документ», «Автомобіль», «Документ», «АРМ-РОЗШУК» перевірять документи, які подаються для проведення реєстрації ТЗ. Зокрема, перевіряють договір купівлі-продажу як документ, що підтверджує правомірність придбання ТЗ (1)

Проте наприкінці листа Міндоходів дає ДАІ пораду внести зміни до п. 173.3 ПКУ, де варто зазначити, що ДАІ не є податковим агентом при оформленні таких договорів. Хоча функцію повідомлення про оформлення таких договорів в органах ДАІ за ними все-таки варто залишити.

Тепер очікуємо реакцію від органів ДАІ з приводу позиції, висловленої у цьому листі (Лист Міндоходів від 26.04.2013 р. №2307/5/99-99-17-02-01-16).

---1----

П. 3.3 Інструкції про порядок здійснення підрозділами Державтоінспекції МВС державної реєстрації, перереєстрації та обліку транспортних засобів, оформлення і видачі реєстраційних документів, номерних знаків на них, затвердженої наказом МВС від 11.08.2010 р. №379.

 

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»