• Посилання скопійовано

Обов'язкове нотаріальне посвідчення застави авто можуть скасувати

Нацбанк підтримав ініціативу НАБУ про необхідність скасування обов’язкового нотаріального посвідчення застави транспортних засобів

Обов'язкове нотаріальне посвідчення застави авто можуть скасувати

Національний банк України (НБУ) підтримав ініціативу Незалежної асоціації банків України (НАБУ) про необхідність скасування передбаченого у законодавстві обов’язкового нотаріального посвідчення договорів застави транспортних засобів, яке було запроваджене відповідним Законом у липні 2010 року.

«Національний банк України підтримує пропозицію Незалежної асоціації банків України щодо виключення із Закону України «Про заставу» вимоги про обов’язкове нотаріальне посвідчення договорів застави транспортних засобів. Вважаємо, що таке виключення буде мати наслідком зменшення витрат позичальників та вартості кредитних ресурсів банків», - говориться у листі регулятора на адресу НАБУ.

При цьому регулятор зазначає, що нотаріальне посвідчення договору застави транспортного засобу передбачає значне спрощення процедури звернення стягнення на предмет застави у випадку незгоди заставодавця передати його в добровільному порядку. Тобто, у разі, якщо заставодавець-позичальник не виконує взятих на себе обов’язків за кредитом, на нотаріально посвідченому договорі застави, відповідно до вимог статей 87, 88 Закону України «Про нотаріат», може бути вчинений виконавчий напис нотаріуса, з яким банк-заставодержатель може звернутись безпосередньо до державної виконавчої служби, уникнувши тривалої судової процедури.

Нагадаємо, що до липня 2010 року звернення до нотаріуса було правом, а не обов’язком банківських установ та їх клієнтів, які, керуючись економічною доцільністю, могли не посвідчувати нотаріально договори застави транспортних засобів.

За чотири роки вартість послуг з нотаріального посвідчення договорів застави транспортних засобів для різних категорій позичальників зросла в декілька разів. Вона стала важким тягарем як для позичальників, так і для банківських установ.

У НАБУ вважають, що внесення зазначених змін до законодавства дозволить зменшити фінансове навантаження на позичальників, а також сприятиме відновленню програм з авто- та агрокредитування, що забезпечить підтримку вітчизняного виробника.

Джерело: Незалежна асоціація банків України

Рубрика: Суспільство і життя/Авто

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Авто»