• Посилання скопійовано

Уряд підтримав законопроєкт, який встановлює чіткі правила адмінтерустрою України

Законопроєкт визначає, які органи мають ініціювати, приймати рішення щодо утворення, ліквідації, встановлення меж адмінтеродиниць

Уряд підтримав законопроєкт, який встановлює чіткі правила адмінтерустрою України

Міністерство розвитку громад та територій України розповідає, що наразі в Україні завдяки децентралізації сформовано новий сучасний адмінтерустрій. Відповідно, системних змін потребує й застаріле законодавство. Адже питання, пов’язані із змінами меж або присвоюванням статусу певного населеного пункту досі регулюється актом 40-річної давнини. Уряд ухвалив розроблений Мінрегіоном законопроєкт «Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою України», який має вирішити цю проблему.

Реалізація реформи місцевого самоврядування ще потребує подальшого удосконалення законодавчої бази, адже єдиний документ, який регулює ці питання, – досі чинний Указ Президії Верховної Ради Української РСР від 1981 року, більшість норм якого застаріли або суперечать Конституції України.

На заміну 40-річному документу та з метою упорядкування процедур з  вирішення існуючих проблемних питань у сфері адмінтерустрою Мінрегіон розробив законопроєкт «Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою України, який враховує чинні норми Конституції України та враховує сучасну ситуацію. Сьогодні на своєму засіданні Уряд підтримав його.

«Розробивши цей законопроєкт, Мінрегіон в одному документі сконцентрував чіткі правила в сфері адміністративно-територіального устрою. Законопроєкт визначає, які органи мають ініціювати, приймати рішення щодо утворення, ліквідації, встановлення меж адмінтеродиниць, їх найменування, визначення категорії та здійснення обліку населених пунктів», – зазначає Міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов.

Зокрема, новий закон:

  • вводить поняття адміністративно-територіального устрою України, адмінтеродиниці, населеного пункту, території територіальної громади та ін.
  • встановить порядок утворення та ліквідації адмінтеродиниць;
  • визначить повноваження органів щодо зміни меж адміністративно-територіальних одиниць їх найменування, перейменування, визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад

Окрім того, новий Закон визначить три рівні системи адмінтерустрою – базовий, субрегіональний та регіональний, також зберігається можливість утворення районів у містах як допоміжного рівня адмінтерустрою. Як і в Конституції, адмінтеродиницями визначаються Автономна Республіка Крим, області, райони, міста, райони в містах, селища і села. Міста, селища та села (населені пункти), при цьому, є основою для затвердження територій територіальних громад.

Також законопроєктом пропонується впровадження Державного реєстру адмінтеродиниць та територій територіальних громад, який буде компонентом Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Реєстр призначений для створення, збирання, накопичення, обробки, захисту, обліку інформації про адмінтеродиниці та території тергромад. Це унеможливить виникнення помилок та розбіжностей у назвах та статусах населених пунктів, чисельності населення адмінтеродиниць, територіальних громад тощо. За ведення електронного реєстру відповідатиме Мінрегіон.

«Законопроект найближчим часом буде направлений на розгляд Парламенту. Очікуємо, що він отримає таку ж підтримку народних депутатів, як і реформа місцевого самоврядування в цілому. Адже необхідно мати законодавчі інструменти для вчасного реагування на сучасні виклики», – зазначає заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Джерело: Міністерство розвитку громад та територій України

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»