• Посилання скопійовано

У Польщі можуть вирішити проблему помилкової ануляції статусу UKR

Через масові випадки польський омбудсмен звернувся до уряду з питань біженців з України із закликом внести необхідні зміни до нормативних актів, щоб впорядкувати практику відновлення статусу UKR

У Польщі можуть вирішити проблему помилкової ануляції статусу UKR

Українські біженці у Польщі скаржаться на безпідставну ануляцію статусу UKR, що означає втрату виплат та соціальних пільг.

Через такі масові випадки польський омбудсмен Марчін Вьонцек звернувся до уповноваженого уряду з питань біженців з України Павла Шефернакера, повідомляє TRAVEL РБК-Україна з посиланням на yavp.pl.

До Офісу омбудсмена надходять численні скарги від українців на втрату статусу UKR. За правилами, без втрати пільг та статусу можна виїжджати з Польщі до 30 днів. Втім, нерідко біженцям анулювали статус UKR і після виїзду на коротший термін. Дізнаються про це українці випадково – наприклад, коли ZUS припиняє щомісячні виплати.

В Офісі омбудсмена вказали, що виявили основні причини такої ситуації:

  • Прикордонна служба реєструє дату виїзду громадян України з Польщі, а дату повернення – ні.
  • Прикордонники не ставлять штампи в паспортах громадян України, які мають електронний документ diia.pl. Тому потім важко довести, що українці залишали Польщу не більше ніж 30 днів.
  • Тривалі затримки із внесенням прикордонною службою інформації до бази даних про перетин кордону громадянами України.
  • Нове надання статусу UKR замість відновлення попереднього. Тому людина не отримує виплат за період, доки статус UKR не діяв.

У зв'язку з цим Марчін Вьонцек звернувся до уряду із закликом внести необхідні зміни до нормативних актів, щоб впорядкувати практику відновлення статусу UKR.

«Позбавлення статусу UKR внаслідок помилкового визнання факту виїзду громадянина України з Польщі на строк більше 30 днів призводить до втрати права на медичне обслуговування, грошову та безготівкову допомогу, соціальну допомогу – і це має дуже негативні наслідки для біженців з України», – зазначив у зверненні омбудсмен.

Джерело: РБК-Україна

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»