• Посилання скопійовано

На територіях активних бойових дій буде доступ до адміністративних та нотаріальних послуг: Мін'юст

Один із розділів Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф, доповнено новим пунктом: «Території активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси»

На територіях активних бойових дій буде доступ до адміністративних та нотаріальних послуг: Мін'юст

Мін'юст наголошує, що Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 13.07.2023 року № 199, який набрав чинності 21 липня 2023 року, внесено зміни до Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затвердженого наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 року № 309.

Зокрема, один із розділів Переліку доповнено новим пунктом: «Території активних бойових дій, на яких функціонують державні електронні інформаційні ресурси».

Таким чином, на територіях які містяться у зазначеному пункті дозволено діяльність користувачів реєстрів, а їхні мешканці отримають доступ до адміністративних послуг та нотаріальних дій.

При цьому порядок і особливості доступу державним реєстраторам до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – Єдиний державний реєстр), Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (далі – Державний реєстр прав), а нотаріусам також до інших реєстрів, держателем яких є Мін’юст, в умовах воєнного стану та протягом одного місяця з дня його припинення чи скасування, визначено постановою Кабінету Міністрів України від 06.03.2022 року № 209 «Деякі питання державної реєстрації та функціонування єдиних та державних реєстрів, держателем яких є Міністерство юстиції, в умовах воєнного стану» (зі змінами) (далі – Постанова).

Для перевірки відповідності державного реєстратора вимогам, установленим законодавством суб’єкту державної реєстрації/суб’єкту державної реєстрації прав, із яким державний реєстратор перебуває у трудових відносинах, необхідно надіслати на адресу Мін’юсту запит у паперовій або електронній формі, у якому зазначено відомості, передбачені підпунктом 106 пункту 1 Постанови.

Зразок запиту про проведення перевірки відповідності державного реєстратора вимогам, установленим законодавством, розміщено на офіційному вебсайті Мін’юсту за посиланням.

Звертаємо увагу, що доступ до Єдиного державного реєстру/Державного реєстру прав поновлюється державному реєстратору, який станом на 24.02.2022 перебував у трудових відносинах із суб’єктом державної реєстрації/суб’єктом державної реєстрації прав та мав доступ до Єдиного державного реєстру/Державного реєстру прав і продовжує перебувати у трудових відносинах із відповідним суб’єктом державної реєстрації/суб’єктом державної реєстрації прав. Іншим державним реєстраторам доступ до Єдиного державного реєстру/Державного реєстру прав надається.

Для включення до переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна, нотаріус, який відповідає критеріям, визначеним підпунктом 9 пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2022 року № 164 «Деякі питання нотаріату в умовах воєнного стану», або не відповідає лише одному з критеріїв, визначених абзацами третім та четвертим зазначеного підпункту, подає (надсилає) до відділення Нотаріальної палати України (для приватних нотаріусів) та територіального органу Міністерства юстиції заяву про включення до переліку у паперовій або електронній (з накладеним кваліфікованим електронним підписом нотаріуса) формі, в якій підтверджує таку відповідність.

Нотаріус, включений до переліку нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 03.05.2022 року № 1760/5, має звернутися до відповідної філії ДП «НАІС» із заявою про надання доступу до реєстрів.

***

Читайте такожЗ 21 липня діє оновлений перелік ТОТ та територій бойових дій

Джерело: Міністерство юстиції

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»