• Посилання скопійовано

Біженці з України скаржаться на втрату виплат у Польщі: є відповідь ZUS

Якщо громадянин України в’їхав до Польщі у зв’язку з військовими діями, він має право на допомогу по догляду за дитиною. Цей запис необхідно внести до журналу реєстрації Прикордонної служби

Біженці з України скаржаться на втрату виплат у Польщі: є відповідь ZUS

Internetua розповідає про біженців з України у Польщі. Уповноважений з прав людини звернувся до голови Установи соціального страхування (ZUS) щодо ефективного розгляду заяв про відновлення виплати допомоги по догляду за дитиною біженцям з України. Таких звернень побільшало, і вони стосуються навіть ситуацій, коли українці не виїжджали з Польщі.

Громадяни України скаржаться на призупинення виплати допомоги по догляду за дитиною через втрату статусу UKR, незважаючи на те, що вони не виїжджали з Польщі більше ніж на 30 днів або коли узагалі не перетинали кордон, повідомляє Офіс Уповноваженого з прав людини. Цей статус надається на підставі Закону про допомогу громадянам України у зв'язку зі збройним конфліктом, зазначає portalsamorzadowy.pl.

 

Біженці втрачають статус UKR і виплати: у чому справа

Згідно з законом виїзд з Польщі на термін, довший ніж 30 днів, призводить до втрати статусу для іноземця, який, зокрема, має право на для отримання допомоги по догляду за дитиною.

До Офісу захисника прав людини надходять численні скарги громадян України, яким призупинили виплату допомоги по догляду за дитиною у зв’язку з втратою статусу UKR. Вони вказують, що не залишали територію Польщі на термін, що перевищує 30 днів. «У деяких випадках втрата статусу відбулася попри безперервне перебування в Польщі», – повідомляє Офіс Уповноваженого.

Там додають, що втрата статусу UKR створює серйозні труднощі для громадян України, які виховують дітей, адже у них забирають допомогу по догляду за дитиною. Явище стало масштабним, про що свідчить кількість скарг від українців.

Підставою для виплати допомоги з урахуванням компенсації є оновлення даних в Книзі прикордонного реєстру.

Заступник омбудсмена Станіслав Троцюк надіслав президенту ZUS запит про дії, вжиті для ефективного розгляду заяв щодо відновлення допомоги по догляду за дитиною для громадян України.

 

Втрата статусу UKR: що відповіли у ZUS

Якщо громадянин України в’їхав до Польщі у зв’язку з військовими діями, він має право на допомогу по догляду за дитиною. Цей запис необхідно внести до журналу реєстрації Прикордонної служби. «Біженці, які залишають нашу країну навіть на один день, повинні завершити важливі формальності під час повернення до Польщі», – повідомив PAP речник ZUS Павел Жебровський.

Він додав, що у разі втрати законності цього перебування ZUS зобов’язаний позбавити права на допомогу по догляду за дитиною на підставі даних цього Реєстру.

«ZUS також зобов’язаний призупинити виплату допомоги по догляду за дитиною одразу після виїзду біженця з Польщі. Зупинення виплати коштів у цьому випадку є тимчасовим і не тягне за собою втрати права на допомогу по догляду за дитиною», – пояснив речник.

Жебровський зазначив, що останнім часом до ZUS звернулися люди, які стверджують, що вони повернулися до Польщі протягом 30 днів, але при цьому втратили законність перебування, про що зазначила прикордонна охорона.

«Такі люди, ймовірно, не пред'явили електронний документ diia.pl при перетині кордону та не повідомили про використання тимчасового захисту. В результаті через 30 днів з дня виїзду вони втрачають законність перебування, а отже, право на пільги», – сказав речник.

Він зазначив, що для того, щоб уникнути втрати законності перебування, іноземець, який повертається до Польщі, повинен повідомляти прикордоннику (під час паспортного контролю) про свій намір в’їхати у зв’язку з використанням тимчасового захисту в Польщі та кожного разу він повинен пред'явити документ diia.pl.

Особа, яка не виконала ці формальності та втратила законність свого перебування, має звернутися до начальника прикордонної застави у місці перетину кордону з проханням виправити дані в Реєстрі прикордонників та відновити законність перебування. Таке повідомлення необхідно надіслати на електронну адресу конкретної прикордонної застави. Перелік електронних адрес доступний на сайті Прикордонної служби. Тоді вона повинна повідомити ZUS (у будь-якому відділенні чи на гарячій лінії), що вона відправила таке повідомлення.

Джерело: internetua

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»