• Посилання скопійовано

Яким буде навчання з 1 вересня 2023 в областях України?

У низці закладів освіти вже готові укриття, у яких діти та вчителі зможуть сховатися у разі ракетної загрози. Залежно від безпекової ситуації, в областях з 1 вересня запустять три формати шкільного навчання – очний, онлайн або змішаний

Яким буде навчання з 1 вересня 2023 в областях України?

«ФАКТИ» розповідають, що в Україні триває підготовка до нового навчального року. У низці закладів освіти вже готові укриття, у яких діти та вчителі зможуть сховатися у разі ракетної загрози.

Залежно від безпекової ситуації, в областях з 1 вересня запустять три формати шкільного навчання – очний, онлайн або змішаний.

Рішення про організацію освітнього процесу ухвалюють обласні військові адміністрації та засновники закладів освіти.

Яким буде навчання з 1 вересня 2023 року в областях України – читайте далі у матеріалі.

 

Київ та область

У столиці 240 тис. школярів навчатимуться офлайн. За даними КМДА, це в 2,5 раза більше, ніж минулого року, коли лише 94 тис. батьків вирішили відправити дітей на офлайн-навчання.

– На сьогодні 417 шкіл із 420 мають укриття, у яких нам вдалося забезпечити майже 190 тис. місць. Тобто в тих школах, де охочих навчатися більше, ніж місць в укритті, діятиме змішана система навчання.

Зокрема, можливе використання такого механізму, як друга зміна, або перемінне офлайн/онлайн-навчання, проте – лише для учнів старших класів. Початкова школа буде навчатися виключно офлайн, – наголосив заступник голови КМДА Валентин Мондриївський.

 

Полтавська область

У новому навчальному році школи Полтавщини приймуть майже 136 тис. учнів, з них понад 5 тис. – із родин ВПО.

З 1 вересня діти отримуватимуть знання у 522 закладах загальної середньої освіти. Під час обласної серпневої конференції педагогічних працівників вкотре акцентували на важливості офлайн-навчання. Воно не лише покращує якість знань, а й допомагає соціалізувати та всебічно розвиватися, – повідомив очільник ОВА Дмитро Лунін.

За його словами, громади доклали чимало зусиль, аби школи були максимально забезпечені доступними укриттями. Нині цей показник – 95,4%

 

Львівська область

На Львівщині лише сім шкіл із 1 093 розпочнуть новий навчальний рік на дистанційному навчанні, повідомив голова ОВА Максим Козицький.

– Шкільну освіту у нашій області здобуватимуть понад 294 тиc. дітей у 1 093 закладах. Лише сім закладів освіти не обладнані укриттями, тому в них діти навчатимуться дистанційно. Школи, в яких учні навчатимуться очно або за змішаною формою, для укриття використовують 1 199 об’єктів, – написав Козицький у Facebook.

 

Херсонська область

Навчальний рік на Херсонщині буде онлайн через постійні обстріли військ РФ. У такому форматі навчатимуться майже 69 тис. школярів у 190 закладах освіти.

На жаль, відкрити двері шкіл для учнів поки що немає можливості. На заваді постійні обстріли російських терористів. Ми не можемо наражати дітей і освітян на таку небезпеку. Було ухвалено рішення про запровадження дистанційного навчання у всіх 190 навчальних закладах Херсонщини, – повідомив заступник начальника Херсонської ОВА Ярослав Шанько.

 

Запорізька область

У Запорізькій області навчальний рік стартує у дистанційному форматі, а надалі – залежатиме від безпекової ситуації.

За словами очільника ОВА Юрія Малашка, 61% закладів освіти в області мають найпростіші укриття, та на сьогодні безпекова ситуація не дозволяє розпочати змішану форму навчання.

– Є такі види озброєння, за яких ракета летить до нас 40-42 секунди. За цей час діти не зможуть дістатися укриттів. Тому на сьогодні ухвалено таке рішення. У разі якщо безпекова ситуація мінятиметься, будемо переглядати, – сказав Малашко на брифінгу.

 

Миколаївська область

До очного навчання на Миколаївщині станом на 17 серпня 2023 року підготовлені 75 закладів освіти. З 1 вересня в області переважно навчатимуться дистанційно.

– Школи, які юридично і фізично готові до відкриття, це стосується не найпростіших укриттів, а дійсно бомбосховищ і радіаційних укриттів – це 75 об’єктів із тисячі з чимось. З огляду на безпекову ситуацію, зараз триває обговорення, вираховуємо потенційно небезпечні зони, в яких буде важко зреагувати на повітряну тривогу, – сказав очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім.

 

Сумська область

Наразі 84% освітніх закладів області мають укриття, за цим показником Сумщина є лідером серед прикордонних регіонів.

За словами директорки обласного Департаменту освіти і науки Вікторії Гробової, навчання в області здійснюватиметься, як і минулого року, за очною, змішаною та дистанційною формою.

– Якщо дозволятиме безпекова ситуація, наявність та оснащення укриттів, наявність охоронної системи чи її елементів, заклад освіти працюватиме за очною чи змішаною формою навчання. Залежно від того, яка місткість укриття, також буде організована або очна, або змішана форма навчання.

У громадах, які зазначені в наказі Мінреінтеграції (17 громад, що перебувають в зоні можливих бойових дій), форма навчання буде дистанційною, – повідомила Вікторія Гробова.

 

Харківська область

На Харківщині до початку освітнього процесу 1 вересня готуються 1 603 заклади освіти, в яких навчатимуться понад 330 тис. здобувачів освіти.

Зокрема, це 703 заклади дошкільної освіти, де навчається близько 50 тис. дітей, 664 заклади загальної середньої освіти, де навчатимуться близько 220 тис. дітей, а також заклади позашкільної, вищої фахової, передвищої та професійної освіти.

Заклади освіти можуть проводити офлайн-навчання за умови наявності захисних споруд, що відповідають вимогам безпеки. Наразі 5 закладів вищої освіти та 12 закладів професійної освіти планують розпочати навчання у змішаному форматі. Втім, наступного навчального року явно переважатиме формат дистанційного навчання. Але, попри це, усі учні Харківщини будуть отримувати знання, – наголосив очільник ОВА Олег Синєгубов.

За словами мера Харкова Ігоря Терехова, у місті сформовано 60 класів, у яких школярі навчатимуться у змішаному форматі.

– Станом на 29 серпня у Харкові сформовано вже 60 таких класів (де буде змішане навчання. – Ред.) на 1 003 дитини. Утім, до 1 вересня ще кілька днів, тому робота в цьому напрямі триває, – написав Терехов у Telegram.

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»