• Посилання скопійовано

Зміна прожиткового мінімуму з 1 січня: на які показники вона вплине?

З 01.01.2024 прожитковий мінімум для різних категорій населення України збільшиться. Для працездатних осіб він становитиме 3028 грн. На які доходи фізосіб це вплине та як зростуть суми платежів до бюджету?

Зміна прожиткового мінімуму з 1 січня: на які показники вона вплине?

Законом про Держбюджет у 2024 році передбачено такі розміри прожиткового мінімуму (без змін протягом року)

Основні демографічні та соціальні групи населення

 

Прожитковий мінімум на одну особу з розрахунку на місяць

з 1 січня 2024 року

Загальний показник

2920 грн 

Діти до 6-ти років

2563 грн

Діти від 6 до 18 років

3196 грн 

Працездатні особи

3028 грн

Особи, які втратили працездатність

2361 грн

Крім того, додатково прописано прожитковий мінімум для працездатних осіб, який застосовується для визначення:

  • базового розміру окладу судді – 2102 грн;
  • посадових окладів працівників інших державних органів, оплата праці яких регулюється спеціальними законами, а також податкових і митних органів – 2102 грн;
  • посадового окладу прокурора окружної прокуратури – 1600 грн.

Нагадаємо, на які основні показники впливає розмір прожиткового мінімуму у 2024 році. 

 

Мінімальний розмір посадового окладу

Мінімальний посадовий оклад (місячна тарифна ставка) встановлюється у розмірі, не меншому за прожитковий мінімум, встановлений для працездатних осіб на 1 січня календарного року.

Отже, з 1 січня 2024 року мінімальний розмір посадового окладу (місячної тарифної ставки) становитиме 3028,00 грн. Тож роботодавцям потрібно уважно переглянути власні штатні розписи і у разі потреби внести до них зміни.

Про те, як оплачуватиметься праця у 2024 році, ми докладно говорили тут 

 

Розміри ПСП

Через збільшення з 2024 року показника прожиткового мінімуму для працездатних осіб у 2024 році базовий розмір ПСП становитиме 1514 грн, а граничний розмір доходу для її застосування - 4240 грн. Докладно про це тут. 

 

Індексація заробітної плати

У прийнятому Законі про Держбюджет-2024 зауважено, що обчислення індексу споживчих цін для індексації всіх видів доходів проводитиметься наростаючим підсумком починаючи з 1 січня 2024 року. 

Як саме визначати базовий місяць та нараховувати індексацію, Мінекономіки так й не роз’яснило. З нашими припущеннями можна ознайомитися тут.

Але як би там не було, обов’язок індексування зарплати розпочнеться з 1 січня 2024 року.

Індексації підлягає зарплата в межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб (п. 4 Порядку №1078). Тож потрібно буде індексувати зарплату в межах 3028 грн.

Калькулятор індексації дивіться тут >>>

 

Аліменти

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (ч. 2 ст. 182 Сімейного кодексу України).

Отже, розмір аліментів з 01.01.2024 по 31.12.2024 становитиме:

  • для дітей до 6 років – не менше 1281,50 грн (2563 грн × 50%);
  • для дітей від 6 до 18 років – не менше 1598 грн (3196 грн × 50%).

Чи може бути розмір аліментів збільшено? Міністерство юстиції зазначало: якщо платник аліментів має достатній заробіток, то за рішенням суду встановлюється мінімальний рекомендований розмір аліментів на одну дитину в розмірі 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Платник або одержувач аліментів повинен подати до суду позовну заяву про збільшення або зменшення їх розміру.

Позови про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення можуть пред’являтися до районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за зареєстрованим місцем проживання чи перебування відповідача або позивача.

Що робити роботодавцю, якщо зазначений у заяві від працівника або у виконавчому листі розмір аліментів є меншим? Змінити призначену суму аліментів роботодавець не має права і утримує їх відповідно до зазначеного у виконавчому листі розмірі. Тому зацікавлена особа має право звернутися до суду для перегляду розміру аліментів. При цьому якщо розмір аліментів, визначений судом, у твердій грошовій сумі є меншим від означеного мінімального розміру аліментів, дитині призначається відповідно до закону державна допомога у розмірі різниці між визначеним розміром аліментів і 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Про те, чи треба індексувати аліменти і за якою формулою це робити, ми наводили роз’яснення ВС тут.

 

Декретні непрацюючим

Допомога у зв’язку з вагітністю та пологами надається у розмірі 100% середньомісячного доходу жінки (стипендії, зарплати, допомоги з безробіття тощо) на місяць.

Проте для жінок, які не є найманими працівниками чи підприємцями, які сплачують ЄСВ, вона не може бути меншою ніж 25% розміру прожиткового мінімуму, встановленого для працездатної особи. Право на цю допомогу мають усі жінки (у тому числі неповнолітні), які не застраховані в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Тож така допомога в розрахунку на місяць не може бути меншою ніж 757 грн (3028,00 грн × 25%).

Мінімальний розмір усієї такої допомоги, що надається органами управління праці і соцзахисту, залежно від тривалості періоду вагітності та пологів, з 01.01.2024 по 31.12.2024 становитиме:

  • якщо 126 календарних днів відпустки – 3179,40 грн;
  • якщо 140 календарних днів відпустки – 3535,19грн;
  • якщо 180 календарних днів відпустки – 4542 грн.

 

Допомога одиноким матерям

Цю допомогу надають у розмірі, що дорівнює різниці між 100% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку та середньомісячним сукупним доходом сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні 6 місяців (сукупний дохід сім’ї за 6 місяців необхідно поділити на 6, а потім на кількість членів такої сім’ї). Отриманий після ділення дохід необхідно порівняти з відповідним прожитковим мінімумом.

Якщо в результаті порівняння середньомісячний дохід на кожну дитину виявиться:

  • вищим за відповідний прожитковий мінімум, – то соціальні виплати на дітей такій одинокій матері не призначаються;
  • нижчим за відповідний прожитковий мінімум, – тоді одинокій матері буде призначено соціальну виплату на дітей у розмірі різниці між прожитковим мінімумом на дитину відповідного віку і середньомісячним доходом на одного члена сім’ї.

Отже, з 01.01.2024 по 31.12.2024 максимальний розмір допомоги становитиме для дітей:

  • до 6 років – 2563 грн;
  • від 6 до 18 років – 3186 грн;
  • від 18 до 23 років (якщо дитина навчається на стаціонарі у ВНЗ) – 3028 грн. 

 

Судовий збір

Ставки судового збору прив’язані до прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року. Всі розміри судового збору встановлено ст. 4 Закону №3674. Про них ми писали тут

 

Збір за адмінпослуги

Відповідно до ст. 36 Закону №755-IV та ст. 34 Закону №1952-IV, адміністративний збір та плата за надання відомостей справляються у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленому законом на 1 січня календарного року, в якому подаються відповідні документи для проведення реєстраційної дії або запит про надання відомостей з Єдиного державного реєстру, та округлюються до найближчих 10 гривень.

Відповідно зі зміною розміру прожиткового мінімуму у січні зміняться і ставки адміністративного збору у 2022 році.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Суспільство і життя/Суспільство, події

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Суспільство, події»